رد پای کاکای غنی از ارگ تا پگواش

عتیق الله خلجی


اخیراً موسسه پگواش نشست دو روه‌ی را در دوحه، پایتخت قطر، برگزار کرد. دولت افغانستان، گروه طالبان و برخی از اعضای پارلمان افغانستان، فعالان مدنی و عده‌ای از سیاست‌مداران افغانستان از طرف موسسه پگواش دعوت شده بودند تا در این نشست شرکت کنند. گروه طالبان به این دعوت پاسخ مثبت داد و اعضای دفتر سیاسی طالبان در قطر در این نشست شرکت کردند. از میان سیاست‌مداران افغانستان، عمر داوودزی و انورالحق احدی و شماری از سیاست‌مداران رده پایین‌تر در این نشست شرکت کردند. دولت افغانستان اما اعلام کرد که در نشست دو روزه و غیررسمی گفت‌وگوهای صلح در دوحه شرکت نمی‌کند و هیچ نماینده‌ای از جانب حکومت در این نشست شرکت نخواهد کرد.
به راستی حکومت وحدت ملی در نشست پگواش شرکت نکرد؟ «هیچ» نماینده‌ای هم از جانب دولت افغانستان در این نشست فرستاده نشد؟
با آن‌که حکومت وحدت ملی اعلام کرد که این نشست را به رسمیت نمی‌شناسد، آن را نامناسب و غیرضروری می‌داند و توجه ویژه به گروه هماهنگی چهارجانبه صلح برای پایان جنگ در افغانستان دارد، اما حضور قیوم کوچی (کاکای اشرف غنی احمدزی) در نشست پگواش، ادعای حکومت مبنی بر عدم شرکت در نشست قطر را با پرسش مواجه کرد.

قیوم کوچی نماینده خاص رییس جمهور
در میان اسامی افرادی که در نشست پگواش در دوحه شرکت کرده بودند، اسم قیوم کوچی هم دیده شد و توسط رسانه‌ها به نشر رسید. در جدولی که در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد، از قیوم کوچی به‌عنوان نماینده ویژه رییس جمهور افغانستان (special Envoy of the president of Afghanistan) نام برده شده بود. قیوم کوچی ضمن آن‌که نسبت خانوادگی با رییس حکومت وحدت ملی دارد آیا کدام مسئولیت‌های رسمی در اداره هم دارد؟

قیوم کوچی در ارگ
پیش از آن‌که نام و حضور قیوم کوچی در نشست پگواش رسانه‌ای و سوال برانگیز شود، عکس او در نشست‌های رسمی اشرف غنی با مقامات خارجی در ارگ ریاست جمهوری دیده شد. اولین عکس قیوم کوچی در یکی از نشست‌های رسمی اشرف غنی با مقامات کشورهای عربی در ارگ ریاست جمهوری، دیده شد. در دومین عکس، قیوم کوچی یکی از کسانی بود که در کنار معاون رییس جمهور چین در ارگ ایستاده بود.
قبل از آن‌که اشرف غنی به ارگ بیاید، نام قیوم کوچی در رسانه‌های افغانستان مطرح نبود. پس از شکل‌گیری حکومت وحدت ملی بود که نام کاکای اشرف غنی رسانه‌ای شد. طبیعی است که دوستان و اعضای خانواده غنی برای دیدن او به ارگ می‌آیند و این بدیهی است و جای نگرانی هم ندارد اما حضور یکی از اعضای خانواده که به‌صورت رسمی هیچ نقشی در دستگاه حکومت ندارد، اما در نشست‌های مهمی مثل پگواش شرکت می‌کند، تأمل برانگیز است.
گروه طالبان در نشست پگواش پیش شرط‌های شان را قبل از هر گونه گفت‌وگوهای صلح با دولت افغانستان اعلام کرد. رهایی زندانی‌های طالبان، خارج شدن اسامی طالبان از فهرست سیاه ملل متحد، ایجاد یک دفتر رسمی برای طالبان از موارد عمده‌ی بود که طالبان گفت‌وگوهای صلح را مشروط به آن کرد.
اخیرا خبرگزاری پژواک هم گزارشی منتشر کرده است که قیوم کوچی در نشست پگواش به اعضای طالبان در دوحه گفته است که اشرف غنی دشمن طالبان نیست بلکه عبدالرب رسول سیاف (یکی از اعضای شورای حراست و ثبات افغانستان) دشمن طالبان است.
مسئله حضور قیوم کوچی در ارگ و اخیراً در نشست پگواش زمانی تبدیل به یک مسئله‌ی سیاسی شده است که اشرف غنی قبلاً گفته بود که هرگاه یکی از اعضای خانواده‌ی مرا در دولت دیدید، دست مرا قطع کنید!