انتقال انرژی، بزرگ‌ترین فرصت اقتصادی افغانستان است

وزارت خارجه‌ی کشور با برگزاری کنفرانسی زیر نام «امنیت انرژی» تأکید کرد که افغانستان می‌تواند نقش پل زمینی را برای انتقال انرژی از آسیای مرکزی به آسیای جنوبی بازی کند. کشورهای آسیای مرکزی دارای منابع غنی تولید برق و ذخایر نفت و گاز هستند، این در حالی است که کشورهای جنوب آسیا به‌شدت نیازمند انرژی هستند. سفیران کشورهای ایران، پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی نیز در این کنفرانس حضور دارند و به تبادله نظر می‌پردازند.
د‌کتر فرامرز تمنا، رییس مطالعات استراتژیک وزارت خارجه روز چهارشنبه (13 قوس 1392) در این کنفرانس که در مقر وزارت خارجه برگزار شد، گفت: «افغانستان از چند منظر در خصوص امنیت انرژی دارای اهمیت است. از یک منظر بزرگ‌ترین تولید کنندگان و بزرگ‌ترین مصرف کنندگان انرژی را در منطقه با هم وصل می‌سازد. از طرف دیگر، نسل‌های بعدی ما به انرژی نیاز دارند و ما باید از ظرفیت‌های بومی انرژی خود استفاده کنیم».
امنیت اقتصاد‌محور
مقامات وزارت خارجه می‌گویند، افغانستان باید به اندازه‌ای ظرفیت‌های ترانزیتی خود را برای انتقال انرژی و ترانسپورتی رشد دهد که کشورهای منطقه برای حفظ انرژی و رفع نیازمندی‌های ترانزیتی خود به جای خلق بحران، به امنیت در ‌کشور فکر کنند.
آقای تمنا گفت: «ما باید از نقش ترانزیتی خود برای ایجاد یک منطقه‌ی امن اقتصاد‌محور استفاده کنیم؛ به نحوی که منافع کشورهای منطقه‌ی آن قدر به لحاظ اقتصادی و مباحث مرتبط با انرژی باهم گره بخورد که ناامنی در افغانستان ضرر اقتصادی به آن کشورها داشته باشد».
به باور وزارت خارجه، امنیت انرژی به‌شدت وابسته به علوم و تجاربی است که بتواند افغانستان را از وابستگی به متخصصان کشورهای دیگر نجات دهد. تمنا گفت: «در بهره‌برداری در عرصه‌ی دانش و تکنالوژی ما نتوانستیم موفق باشیم. این بزرگ‌ترین آسیبی بوده فراروی همکاری‌های افغانستان با جامعه‌ی جهانی در خصوص جذب همکاری‌هایی در خصوص استخراج معادن و تولید انرژی در کشور».
مقام‌های این وزارت می‌گویند، موضوع انرژی باید به یکی از مسایل مهم سیاست خارجی افغانستان تبدیل شود، ولی به گفته‌ی آن‌ها، در یک‌دهه‌ی گذشته افغانستان از این ظرفیت استفاده نکرده است.
حمایت بین‌المللی
سازمان‌ها و اداره‌های اقتصادی بین‌المللی در این کنفرانس به اهمیت انرژی در منطقه اشاره کردند. نماینده‌ی بانک انکشاف آسیایی در این کنفرانس گفت که این بانک تاکنون 900 میلیون دالر در عرصه‌ی انتقال انرژی سرمایه‌گذاری کرده است.
جوی توکاشی، نماینده‌ی بانک آسیایی در این کنفرانس گفت: «بانک انکشاف آسیایی برای برنامه‌‌‌ای آمادگی می‌گیرد که براساس آن سکتورهای انرژی کشورهای منطقه تقویت خواهند شد. این سرمایه‌گذاری تا سال 2014 به یک میلیارد دالر نیاز دارد».
نماینده‌ی بانک جهانی گفت که این مقدار پول در عرصه‌ی توزیع گاز و برق به مصرف خواهد رسید. آقای توکاشی گفت موقعیت جغرافیایی افغانستان ایجاب می‌کند تا این کشور به یک حوزه‌ی ترانزیت انرژی تبدیل شود. براساس اظهارات مقام‌های دولت افغانستان، این کشور باید نقش اصلی خود را به عنوان پل زمینی برای تجارت و انتقال انرژی بین کشورهای آسیای مرکزی، آسیای جنوبی، شرق و خاورمیانه بازی کند. «دویچه وله»

دیدگاه‌های شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *