انتخابات افغانستان

آغاز دور دوم توزیع کارت‌های رای‌دهی در قریه‌ها و ولسوالی‌ها

اطلاعات روز: مسوولان کمسیون مستقل انتخابات از آغاز دور دوم توزیع کارت‌های رای‌دهی در سطح ولسوالی‌ها و قریه‌ها خبر دادند. به گفته‌ی مسوولان کمسیون مستقل انتخابات، این روند تا دو هفته قبل از برگزاری انتخابات در سطح‌ قریه‌ها و ولسوالی‌ها ادامه خواهد داشت. دور اول توزیع کارت‌های رای‌دهی در مرکز ولایات به تاریخ 5 جوزا شروع شده بود.

فضل احمد معنوی، رییس کمسیون مستقل انتخابات در کنفرانس دیروزی این کمسیون اظهار داشت که از 399 مرکز انتخاباتی تا به حال به 385 مرکز آن موادهای انتخاباتی انتقال یافته و سر از امروز مراکز به روی شهروندان باز ‌می‌شوند. به گفته‌ی فضل احمد معنوی، تنها به 14 ولسوالی موادهای انتخابات هنوز نرسیده و به‌زودی دراین ولسوالی‌ها توزیع کارت‌های رای‌دهی شروع می‌گردد. با آغاز دور دوم توزیع‌کارت‌ها و باز شدن مراکز رای‌دهی، شهروندان می‌توانند ثبت نام نموده و کارت‌های رای‌دهی دریافت نمایند.

از مجموع ولسوالی‌هایی که در آن موادهای انتخاباتی انتقال یافته، به تعداد 76 ولسوالی آن از طریق هوا صورت گرفته است. معنوی علاوه نمود که راه‌های مواصلاتی این ولسوالی‌ها نا‌امن بوده و از طریق زمین ممکن بود موادهای انتخاباتی ضایع می‌شد. به گفته‌ی معنوی، نیروهای آیساف در زمینه‌ی انتقال و حمل‌و‌نقل موادهای انتخابات از راه هوا قول هم‌کاری داده است.

هرچند کمسیون مستقل انتخابات از آمادگی کامل این کمسیون خبر می‌دهد؛ اما تعدادی از ولسوالی‌ها هنوز در تصرف طالبان اند و حکومت هیچ‌گونه دست‌رسی به آن ندارد. به گفته‌ی فضل احمد معنوی، چهار ولسوالی در تصرف طالبان است که در آن ‌ولسوالی‌ها صندوق گذشته نمی‎شود. وی آمادگی کمیسیون را در زمینه‌ی برگزاری انتخابات‌ اعلان نمود و از نیروهای امنیتی خواست تا زمینه را  برای برگزاری انتخابات مساعد سازد. به گفته‌ی معنوی، هرگاه نیروهای امنیتی نتواند کنترول این ولسوالی‌ها را به دست بگیرند، تلاش می‌شود تا شهروندان آن ساحات به نزدیک‌ترین مراکز رای‌دهی دیگر و اطراف آن انتقال و در پروسه‌ی انتخابات سهیم شوند.

کمیسیون مستقل انتخابات علاوه نمود که از مجموع 41 مرکز رای‌دهی که در مرکز ولایت‌ها قبلا باز شده بود، ‌به تعداد 137 هزار نفر ثبت نام نموده و کارت‌های راهی‌دهی را اخذ نموده است. به گفته‌ی وی، از این میان به تعداد یک 100 هزار و 405 نفر از طبقه‌ی ذکور و 30 هزار و 670 نفر از اناث و 690 نفر از کوچی‌ها ثبت نام کرده‌اند. توزیع کارت‌های رای‌دهی در این مراکز برای آن دسته از افراد صورت می‌گیرد که کارت‌های شان را گم کرده‌اند، از مهاجرت برگشته‌‌اند یا سن شان تازه به 18 سالگی رسیده است، می‌توانند کارت بگیرند و در پروسه‌ی انتخابات رای بدهند.

کارشناسان و احزاب سیاسی نگران استفاده از کارت‌های تقلبی اند. به باور احزاب و کارشناسان مسایل سیاسی، تقلب و استفاده از کارت‌های جعلی در دوره‌های قبل، سبب شد که شفافیت و سالم بودن انتخابات را با چالش‌ جدی مواجه سازد. کمسیون انتخابات از بهتر شدن کارت‌های رای‌دهی اطمینان داده و علاوه نمود که تقلب در زمینه‌ی جعل کارت‌های راهی‌دهی در داخل افغانستان امکان ندارد. به گفته‌ی معنوی، در بیرون از افغانستان هم کمپنی‌های بزرگی که قصد توطئه علیه انتخابات را‌ داشته باشند، می‌توانند موفق به این کار شوند و در غیر آن در سطح پایین آن ممکن نیست. انتخابات‌ دوره‌های قبل با جنجال‌ها و تقلب‌هایی هم‌راه بود. رای دادن یک فرد به چندین بار، استفاده ازکارت‌های تقلبی و پر شدن صندوق‌ها به نفع افراد خاص از جمله مواردی بود که به شفافیت و سالم بودن انتخابات ضربه وارد کرد.

شهروندان افغانستان که در کشورهای هم‌سایه مهاجر شده‌اند، برای شرکت در انتخابات علاقه‌مندی نشان داده‌اند؛ اما کمسیون مستقل انتخابات از عدم امکانات لازم و نبود ظرفیت در حد کشورهای همسایه‌ در ا‌ین کمسیون خبر ‌می‌دهد. به گفته‌ی فضل احمد معنوی، افغانستان در هفتاد کشور جهان مهاجر داشته که این از توان کمسیون مستقل انتخابات بیرون است تا بتواند در آن کشورها صندوق رای‌دهی برای آنان بگذارد. وی علاوه نمود، هرچند بیش‌ترین مهاجران را در کشورهای ایران و پاکستان داریم؛ اما برگزار کردن انتخابات دراین کشورها ممکن انتقادات مهاجران سایر کشورها را به هم‌راه داشته باشد. به گفته‌ی معنوی، هنوز فرصت هست؛ اما نبود امکانات دست و پای این کمسیون را بسته است. بیش از یک میلیون مهاجر افغانستانی درکشور پاکستان و نزدیک به همین آمار در کشور ایران نیز به سر می‌برد.