جانان موسی زی

حکومت: آماده‌ی گفت‌وگو با طالبان در ترکیه یا عربستان هستیم

حکومت کشور می‌گوید، آماده است تا مذاکره با طالبان را به صورت جدی تعقیب کند. مقام‌های وزارت خارجه می‌گویند، قرار است مذاکرات بین دولت افغانستان و طالبان در عربستان یا ترکیه انجام شود. این در حالی است که حامد کرزی، رییس جمهور کشور چند‌ماه پیش گفت که یگانه آدرس برای مذاکره با طالبان، دفتر قطر است و کشورهای دیگر نمی‌توانند به صورت پراکنده گفت‌وگوهای صلح را به پیش ببرند.

جانان موسی‌زی، سخن‌گوی وزارت خارجه‌ روز یک‌شنبه (20 اسد 1392) در یک کنفرانس خبری در کابل گفت: «دولت افغانستان آماده است تا یک دفتر مذاکرات در یکی از کشورهای اسلامی‌ منطقه ایجاد شود؛ ترجیحا در عربستان سعودی یا جمهوری ترکیه، تا باشد که نمایندگان باصلاحیت طالبان بتوانند با نمایندگان شورای عالی صلح تماس حاصل کنند و زمینه‌ی مذاکرات مستقیم بین دو‌طرف ایجاد شود».

با این هم، سخن‌گوی وزارت خارجه گفت که حکومت ترجیح می‌دهد تا مذاکره با طالبان در داخل این کشور به پیش برده شود. او گفت در هر‌جایی از افغانستان که طالبان بخواهند، می‌توانند دفتر ایجاد کنند و مذاکرات مستقیم صلح را به پیش ببرند. موسی‌زی گفت، در صورتی که طالبان به هردلیلی نخواهند در افغانستان دفتر داشته باشند، حکومت حاضر است مذاکرات با این گروه را در ترکیه ‌یا عربستان به پیش ببرد.

این در حالی است که رییس جمهور کرزی در پیام خود به مناسبت عید فطر گفت، در صورتی که طالبان پرچم شان را در افغانستان بلند می‌کردند، پرچم این گروه دوباره پایین نمی‌شد. کرزی گفت، طالبان در دفتر قطر صاحب نه، بلکه در آن جا مهمان بودند. رییس جمهور کرزی خطاب به طالبان گفت: «خانه‌ی بیگانه‌ها هیچ‌وقت از ما نمی‌شود».

مذاکرات بر سر توافق‌نامه‌ی امنیتی

سخن‌گوی وزارت خارجه می‌گوید، مذاکرات غیررسمی‌ بر سر سند هم‌کاری‌های امنیتی بین افغانستان و ایالات متحده‌ی امریکا ادامه دارد. حکومت افغانستان مذاکرات بر سر این توافق‌نامه را در ماه جون، در واکنش به برافراشته شدن پرچم طالبان در قطر به حالت تعلیق در آورد.

حکومت می‌گوید، اکنون مذاکرات غیررسمی‌ بر سر این موافقت‌نامه آغاز شده است. آقای موسی‌زی گفت: «روی یک موافقت‌نامه‌ی امنیتی دو جانبه بین افغانستان و ایالات متحده‌ی امریکا، سه دور مذاکرات رسمی ‌انجام شده و مذاکرات غیررسمی‌ نیز در این مورد ادامه داشته است و پیش‌رفت‌هایی صورت گرفته، خاصتا در مورد ایجاد یک متن مشترک مسوده‌ی این موافقت‌نامه». آقای موسی‌زی گفت، در صورتی که امضای این توافق‌نامه به صلح و امنیت در افغانستان منجر شود، از سوی حکومت افغانستان امضا خواهد شد: «در صورتی که متن نهایی موافقت‌نامه منعکس کننده‌ی منافع اساسی افغانستان باشد، در راستای تأمین امنیت، تأمین صلح و تقویت دموکراسی جوان افغانستان باشد، ما کاملا آماده هستیم تا چنین موافقت‌نامه‌ی امنیتی‌ای را با جانب امریکا به امضا برسانیم».

این در حالی است که مقام‌های امریکایی تلاش می‌کنند تا این موافقت‌نامه پیش از آغاز کمپاین‌های انتخاباتی در افغانستان امضا شود.