اعتبار کمیسیون مستقل حقوق بشر در آستانه‌ی سقوط

اطلاعات روز

رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر می‌گوید، اعتبار این کمیسون به دلیل ملاحظاتی که وجود دارد احتمالا یک درجه پایین خواهد آمد. گزینش کمیشنران و کمبود زنان در این کمیسیون دلایل اصلی این سقوط اعتبار خوانده شده است. در دوازه سال اخیر، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در میان کشورهای آسیا پاسیفیک از نگاه اعتبار در ردیف «A» قرار داشت.
«کمیته‌ی بین‌المللی هم‌آهنگی نهادهای ملی حقوق بشر» یا «آی‌سی‌سی» هر پنج سال کمیسیون‌های ملی حقوق بشر را بررسی می‌کنند. این کمیته در بررسی خود تشخیص می‌دهد که کمیسیون‌های ملی تا چه اندازه اصول‌نامه‌ی پاریس را رعایت کرده‌اند و بر همین اساس آن‌ها را رده‌بندی می‌کند.
سیما سمر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر روز سه‌شنبه (19 قوس/ 10 دسامبر) به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در محفلی در کابل گفت: «چند مسئله را انتقاد کرده‌اند؛ یکی از مسایل، تقرر کمیشنران جدید در کمیسیون است. مسئله‌ی دوم عدم پرداخت پول کافی از طرف حکومت به کمیسیون است. انتقاد سوم این است که تعداد زنانی که در کمیسیون کار می‌کنند، کم‌اند». خانم سمر گفت که تعداد نگه‌بانان و رانندگان کمیسیون مستقل حقوق بشر فوق‌العاده زیاد است و در این دو پست زنان کمتر ‌یا اصلا کار نمی‌کنند.
نهادها و فعالان حقوق بشر افغانستان در هنگام گزینش کمیشنران جدید کمیسیون مستقل حقوق بشر انتقاد داشتند. انتقاد اصلی این است که براساس اصول‌نامه‌ی پاریس، باید کمیشنران کمیسیون حقوق بشر افرادی باشند که در این عرصه تحصیل کرده و تجارب کافی کسب کرده باشند.
خانم سمر در این مورد گفت: «کمیسیون‌های ملی حقوق بشر براساس اصول‌نامه‌ی پاریس باید کار کنند، تقرری که از طرف رییس جمهور صورت گرفت، متأسفانه مطابق اصول‌نامه‌ی پاریس نیست. به این دلیل احتمالا درجه‌ای را از دست می‌دهیم».
خودداری از نشر گزارش ترسیم منازعه
کمیسیون مستقل حقوق بشر یک گزارش ملی را زیر نام «ترسیم منازعه» تهیه کرده و در آن تمام قضایای نقض حقوق بشری در سه دهه‌ی اخیر مستند شده‌اند، اما این گزارش هنوز نشر نشده است. مسئولان این کمیسیون می‌گویند، صلاحیت و وظیفه‌ی نشر این گزارش مربوط به حکومت است و کمیسیون‌های ملی حقوق بشر تنها مسئولیت تهیه‌ی چنین گزارش‌ها را دارند.
خانم سمر گفت: «تطبیق عدالت وظیفه‌ی بی‌قید و شرط حکومت‌ها‌ست. متأسفانه نهادهای دولتی افغانستان هنوز در وضعیتی قرار ندارند که با جرایم جنگی و جرایم ضد‌بشری در افغانستان برخورد کنند». «دویچه وله»

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه