منابع محلی در ولسوالی شهرستان ولایت دایکندی میگویند که یکی از بستگان مقامهای محلی طالبان که حدود ۱۹ سال قبل در یک حادثه ترافیکی در مسیر شهرستان – اجرستان، موتر باربری خود را از دست داده بود، اکنون علیه ساکنان شهرستان دعوای حقوقی راهانداخته و خواستار غرامت شده است.
این حادثه در سال ۱۳۸۲ در کوتل «شاکور» از مربوطات ولسوالی شهرستان که در نوارمرزی با ولسوالی اجرستان قرار دارد، رخ داده است.
بهگفتهی منبع محلی، در این حادثه موتر باربری نوع کامیون (شش پای) که مالک آن یک مرد پشتون بهنام حمیدالله، ساکن منطقه «تاله» اجرستان غزنی است، واژگون و تخریب شده است. دلیل این حادثه هم بیاحتیاطی گفته شده است.
یک منبع که از این ماجرا آگاه است به روزنامه اطلاعات روز گفت که حمیدالله پس از حادثه در آن زمان محمولهی موترش را که گندم بوده، به ساکنان محل میفروشد و موتر را نیز پرزه و به اجرستان انتقال میدهد.
رهگیری و غارت اموال مردم شهرستان
منبع میگوید که حمیدالله مدعی است که ساکنان منطقه «شاکور» شهرستان او را بهزور وادار کرده تا به سمت این منطقه حرکت کند و در نهایت حادثه رخ داده است؛ درحالی که بهگفتهی منبع، این مرد قصد تجارت داشته است.
این منبع اضافه کرد که حمیدالله چندی پس از حادثه، بهخاطر انتقامجویی در مسیر دایکندی – غزنی بهرهگیری میپردازد و چندین عراده موتر، موترسایکل و اموال مردم شهرستان را غارت میکند.
او گفت که بهدلیل رهگیری این مرد، راه مواصلاتی دایکندی – غزنی برای ۱۹ سال مسدود بود. بهگفتهی منبع، رهگیری حمیدالله باعث نفاق میان مردم شهرستان و اجرستان و منجر به تنش قومی نیز شده بود.
درخواست غرامت
منبع میگوید اکنون که نزدیکان حمیدالله در رهبری ولسوالی شهرستان دایکندی منصوب شده، او علیه ساکنان این ولسوالی عریضه کرده تا آنان خسارت موتر او را پرداخت کنند.
او گفت که همزمان ساکنان شهرستان هم بهخاطر غارت اموالشان در مسیر دایکندی – غزنی علیه حمیدالله عریضه کردهاند.
منبع اما افزود که مسئولان محلی طالبان بدون هیچ توجهی به عرایض ساکنان شهرستان، فیصله کردهاند تا ساکنان شهرستان یک میلیون افغانی تاوان موتر حمیدالله را بپردازند.
همچنین مسئولان محلی طالبان گفتهاند که ساکنان شهرستان بهای محمولهی گندم موتر حمیدالله را پرداخت کنند و بهخاطر ۱۹ سال توقف موتر او، نیز خسارت بدهند. او گفت که این فیصله شفاهی بوده است.
این منبع افزود که ساکنان ولسوالی شهرستان از حکومت مرکزی طالبان میخواهند که به عرایض آنها و حمیدالله از مجاری قانونی بهصورت عادلانه رسیدگی کند.
فیصلهی «منصفانه»
مسئولان محلی طالبان در ولسوالی شهرستان دایکندی این ماجرا را تأیید میکنند و میگویند که این «موضوع بسیار جنحالی است».
اکرامالله، قوماندان امنیهی طالبان در ولسوالی شهرستان گفت که پس از رویکارآمدن این گروه، حمیدالله بهخاطر حادثهی موترش علیه ساکنان شهرستان عریضه کرده است.
او افزود که عریضهی این فرد در نخست به مرکز ولایت دایکندی راجع شده بود؛ اما مرکز ولایت دوباره قضیهی را به ولسوالی محول کرد.
این مقام محلی طالبان افزود که آنان تلاش کردند تا قضیه را در ولسوالی حل کنند؛ اما طرفین دعوا کنار نیامدند و قضیه پس به دادگاه مرکز ولایت دایکندی راجع شد. او اضافه کرد که سرانجام دادگاه طالبان در دایکندی چهار نفر از مسئولان محلی طالبان در ولسوالیهای شهرستان و میرامور را برای حل قضیه موظف کرده است.
او گفت که این چهار نفر موضوع را فیصله کرده اما تا کنون ابلاغ نشده است.
اکرامالله دربارهی این فیصله جزئیات ارایه نکرد؛ اما تأکید کرد که موضوع بهگونهی منصافه حل شده است و به ضرر هیچ طرفی نیست.
او در پاسخ به این پرسش که آیا خسارتی هم در میان است، گفت که شاید «یک مقدار خسارت باشد، اما هنوز ابلاغ نشده است».
قوماندان امنیهی طالبان در شهرستان دایکندی اضافه کرد که طرفین دعوا تا کنون از چگونگی فیصله آگاه نیستند و «بنأ اعتراض آنها بیجا است».
عارف حسین داوری، ولسوال طالبان برای شهرستان که از قوم هزاره است، دربارهی این موضوع ابراز بیاطلاعی کرد. او گفت که قضیه در دادگاه مرکز این ولایت فیصله شده است.
پیش از این موارد مشابه در ولایت غزنی نیز وجود داشت.
از جمله در ولسوالی ناور غزنی، کوچیها به «حمایت» از مسئولان محلی طالبان بهخاطر کشتهشدن یک فرد «مسلح»شان، از ساکنان محل ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار کلدار خونبها طلب کرده بودند. کوچیها ادعا دشتند که این فرد در سال ۱۳۸۳ خورشیدی در درگیری با نظامیان حکومت پیشین در قوریه کشته شده است.