موارد اچ‌آی‌وی مثبت در کشور ده درصد افزایش یافته است

وزارت صحت عامه‌ که موارد ثبت شده اچ‌آی‌وی مثبت در کشور به ۱۶۹۴ مورد می‌رسد. اما آمار موجود این بیماری که ثبت نشده خیلی بیش‌تر از این است. این وزارت در روز جهانی کنترل اچ‌آی‌وی و ایدز اعلام کرد که تخمین زده می‌شود که در سراسر کشور ۴۵۰۰ مورد اچ‌آی‌وی مثبت موجود باشد.

احمدجان نعیم، سرپرست وزارت صحت عامه می‌گوید که رقم ثبت شده اچ‌آی‌وی مثبت در کشور بزرگ نیست و میزان شیوع این بیماری در بین نفوس افغانستان پایین است. اما او تاکید می‌کند که نباید این موضوع سبب نادیده گرفتن این بیماری شود؛ زیرا دلایلی چون سه دهه جنگ، کشت و استعمال مواد مخدر، فقر، بی سوادی و مهاجرت‌ها به شیوع این بیماری کمک می‌کند.

در افغانستان تزریق غیربهداشتی به‌ویژه در بین معتادان مهم‌ترین عامل شیوع این بیماری است. افغانستان بیش از یک میلیون معتاد دارد که از جمله حدود بیست هزار آن‌ها معتادان تزریقی هستند. به اساس معلومات وزارت بهداشت افغانستان، در این کشور ده مرکز ارائه خدمات پیشگیری، ده مرکز مشوره دهی و دو مرکز تداوی اچ‌آی‌وی موجود است.

مراسم روز جهانی کنترول ایدز امسال با شعار «تداوی، اچ‌آی‌وی را کنترل می‌کند، تداوی دوام‌دار، حفاظت زندگی» برگزار شده است. به اساس گزارش اداره مبارزه با ایدز سازمان ملل متحد اکنون در جهان بیش از ۳۵.۳ میلیون نفر با ویروس اچ‌آی‌وی زندگی می‌کنند که نصف آن‌ها زنان اند.

بیماری پنهان

یکی از بیماران ایدز در کابل می‌گوید که سالها پیش برای کار کردن به ایران سفر کرده بود. او گفت: «کار می‌کردم، موزاییک می‌زدم. اندیوال‌هایم/ دوستانم یک زن آوردند. با او کار بد کردم (برقراری رابطه‌ی جنسی) و بعدا در افغانستان خبر شدم که ایدز گرفتم و معتاد هم شدم».

وی گفت که او بیماری‌اش را از همه، حتا همسرش، پنهان کرده است؛ زیرا از این می‌ترسد که اطرافیانش او را ترک کنند. او تلاش می‌کند که احتیاط‌های لازم را انجام دهد تا کسی را مبتلا به این بیماری نکند. یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها در زمینه پاسخ به ایدز در افغانستان سطح پایین آگاهی در مورد این بیماری در میان مردم این کشور است. به همین دلیل کمپین‌های آگاهی دهی از مهمترین فعالیت‌های وزارت بهداشت برای پاسخ به این بیماری است.

در افغانستان این بیماری برای اولین بار در سال ۱۳۶۸ در بانک خون مرکزی این کشور تثبیت شد. اگرچه اکنون آمار موارد اچ‌آی‌وی مثبت در افغانستان پایین است اما برآورد اداره مبارزه با ایدز سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی شمار مبتلایان ایدز در افغانستان را تا سال ۲۰۲۰ بیش‌تر از هشت هزار نفر تخمین زده است. (بی‌بی‌سی)