امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی طالبان در واکنش به سخنان اخیر جو بایدن، رییسجمهور امریکا در مورد القاعده گفته است که اکنون ایالات متحده به مسئولیت خود عمل کند و با طالبان تعامل مثبت را در پیش گیرد.
بایدن روز جمعه در پاسخ به پرسشی گفت: «به یاد دارید که من در مورد افغانستان چه گفته بودم؟ من گفته بودم که القاعده در افغانستان نخواهد بود. من گفته بودم که آنان در آنجا نخواهند بود. من گفته بودم که از طالبان کمک بگیریم. حالا چه میشود؟ چه اتفاقی در حال رخدادن است؟ روزنامهها را بخوانید، حق با من بود.»
طالبان، از جمله سرپرست وزارت خارجهی این گروه سخنان بایدن را نبود «گروههای مسلح» در افغانستان تعبیر کردهاند.
متقی در گفتوگو با الجزیره گفته است: «اظهارات اخیر رییسجمهور بایدن که گفته گروههای مسلح در افغانستان وجود ندارند، این در حقیقت درک واقعیت است.»
بهگفتهی او، اظهارات بایدن گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد دربارهی حضور بیش از ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان را رد میکند.
متقی گفته است: «امارت اسلامی افغانستان (حکومت طالبان) متعهد است که به هیچکس اجازه نمیدهد که خاک افغانستان را به ضد دیگران استعمال کند. ما در دو سال گذشته عملا این چیز را ثابت ساختهایم. حالا وظیفهی امریکا است که مسئولیتهای خود را انجام دهد و برای تعامل مثبت با افغانستان پیش بیاید.»
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان هم گفته است که اظهارات اخیر جو بایدن پابندی طالبان به تعهد این گروه را ثابت میسازد.
مخالفان طالبان هم به اظهارات بایدن واکنش نشان داده و طالبان را «مزدور» امریکا توصیف کردهاند.
رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی در توییتی نوشته است: «رییسجمهور بایدن با افشای ضمائم پنهان توافقنامهی دوحه، افشاگری اساسی کرد.»
نبیل افزوده است که آقای بایدن در این افشاگری «ماهیت واقعی طالبان بهعنوان گروه واگنر امریکا در منطقه را روشن کرد».
سخنگوی طالبان ظاهرا در واکنش به این اظهارات نبیل گفته است: «غلامان فراری امریکا! از اظهار حقایق سوءاستفاده نکنید، بلکه به کارنامههای ننگین گذشتهی خود خجالت بکشید و از هموطنان خود معذرت و پوزش بخواهید.»
مجاهد نوشته است که اگر طالبان بهگفتهی او، غلام امریکا میبودند، تحت تعزیرات قرار نداشتند و به رسمیت شناخته میشدند.
سخنگوی طالبان تأکید کرده است که امروز افغانستان در تصامیم خود مستقل است.
اظهار نظر بایدن دربارهی القاعده در حالی است که در گزارش تیم نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد، طالبان متهم شدهاند که به توافقنامهی دوحه مبنی بر قطع رابطه با گروههای تروریستی، از جمله القاعده عمل نکردهاند.
به نقل از گزارش، رابطهی طالبان با گروههای القاعده و تحریک طالبان پاکستان با قوت خود وجود دارد.
تیم نظارت بر تعزیرات شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارش خود افزوده است که نشانههایی وجود دارد که القاعده در حال احیای مجدد توانایی عملیاتی خود است.
به گزارش این تیم، ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان فعالیت دارند و «خطر تروریسم هم در افغانستان و هم در منطقه در حال افزایش است».