سناتورهای جدید «یک‌ماه» است پشت درِ سنا انتظار می‌کشند

سی و چهار نماینده‌ی منتخب شوراهای ولایتی یک‌ماه است که اعتبارنامه‌ی عضویت در مجلس را در دست دارند؛ اما هنوز به مجلس راه نیافته‌اند. با پایان یافتن روند انتخابات شوراهای ولایتی و برگزاری انتخابات داخلی این شوراها برای گزینش یک ثلث اعضای مجلس سنا از سوی شوراها، رییس مجلس سنا صلاحیت قانونی دارد که آن‌ها را به مجلس معرفی و مراسم تحلیف این نمایندگان را برگزار کند.

ولی سناتورهایی که از ولایت‌ها آمده‌اند می‌گویند، سناتوران قبلی هنوز مایل نیستند کرسی‌های خود را به سناتوران جدید واگذار کنند. محمد نادر بلوچ، سناتور جدید ولایت ارزگان گفته است: «سناتوران از روزی که بر اساس قانون اعتبارنامه‌های خود را به‌دست می‌آورند، سناتوران رسمی هستند و باید بیایند بدون چون و چرا مراسم تحلیف را به‌جا آورند».

او افزوده است: «با تأسف، سناتوران جدید از ۳۱ از ولایت آمده‌اند و مدت یک‌ماه می‌شود که در کابل حضور دارند؛ اما هیچ توجهی [به حال آن‌ها] صورت نمی‌گیرد. این نمایانگر آن است که امروز هم در افغانستان کسی صدای قانون را نمی‌شنود». هیأت اداری مجلس سنا می‌گوید که معرفی سناتوران جدید به حضور رییس جمهور در مراسم تحلیف آن‌ها در مجلس موکول شده است.

عزیزالله الفتی، نایب منشی مجلس سنا‌ که خود از کسانی است که باید مجلس را ترک کند، می‌گوید، اشرف غنی گفته که در یکی از روزهای هفته‌ی آینده به مجلس سنا می‌آید و شخصاً مراسم تحلیف سناتوران جدید را برگزار می‌کند. اما سوال این است که این جنجال‌ها در مجلس سنا بر کار این مجلس اثر منفی نمی‌گذارد؟ پاسخ نظر محمد فقیری، عضو مجلس سنا به این سوال منفی است.

آقای الفتی گفت که برگزاری مراسم تحلیف سناتوران جدید هفته‌ی آینده با حضور رییس جمهوری برگزار می‌شود. آقای فقیری گفت که بر اساس قانون، تا زمانی که سناتوران جدید به کار آغاز نکرده‌اند، سناتورانی که در مجلس هستند، به عنوان اعضای مجلس به کار خود ادامه می‌دهند و نشست‌های مجلس با حضور آن‌ها برگزار می‌شوند.

ولی چمن ‌شاه اعتمادی، عضو مجلس نمایندگان معتقد است که شورای ملی متشکل از دو مجلس است و جنجال در هر‌یک از این دو مجلس نه تنها بر کار خود این مجلس، بلکه بر مجلس دیگر هم اثر منفی می‌گذارد. آقای اعتمادی افزود که اگر قوانین و طرح‌هایی باشند که نیاز فوری به تصویب داشته باشند، در آن صورت، «کشمکش»‌ در هر‌یک از این دو مجلس می‌تواند مانع از تصویب این قوانین و طرح‌ها شود.

اعضای پارلمان تا بیست روز دیگر به تعطیلات ۴۵ روزه‌ی زمستانی خواهند رفت. حالا سناتوران جدید می‌گویند طنز کار آن‌جا است که آن‌ها هنوز راهروهای مجلس را بلد نشده، باید به تعطیلات بروند. مجلس سنای افغانستان ۱۰۲ عضو دارد که یک ثلث آن‌ها را رییس جمهوری برای پنج سال انتصاب می‌کند. ۳۴ عضو دیگر مجلس را شوراهای ولایتی برای چهار سال برمی‌گزینند. ثلث سوم اعضای سنا از سوی شوراهای ولسوالی‎های ۳۴ ولایت برای چهار سال برگزیده می‌شوند.

در دو دور گذشته‌ی مجلس سنا این ثلث آخر هم به فرمان حامد کرزی، رییس جمهوری پیشین از سوی شوراهای ولایتی برگزیده شده بود؛ چرا که شوراهای ولسوالی‌ها اصلا برگزار نشد. ولی حالا گفته می‌شود که سال آینده انتخابات شوراهای ولسوالی‌ها برگزار خواهد شد. (بی‌بی‌سی)