فرهنگیان ازبیک خواستار به رسمیت‌شناسی زبان ازبیکی از سوی طالبان شدند

اطلاعات روز
Photo: Sent to Etilaatroz

شماری از فرهنگیان ازبیک‌تبار کشور به‌مناسبت «روز ملی زبان ازبیکی»، خواستار به رسمیت‌شناسی این زبان از سوی گروه طالبان شدند.

امروز (شنبه، ۲۹ میزان) از این روز در کابل و فاریاب با حضور شاعران، نویسندگان و شماری از مقام‌های محلی طالبان گرامی‌داشت به عمل آمده است.

محمداشرف شریفی، استاد دانشگاه فاریاب در مراسمی در این ولایت از طالبان خواسته است که زبان ازبیکی را در قانون اساسی‌ای که قرار است تدوین کنند، به‌عنوان یکی از زبان‌های رسمی کشور بگنجانند.

آقای شریفی گفته است که اعضای کمیسیون برگزاری مراسم گرامی‌داشت از روز ملی زبان ازبیکی از طالبان همچنین می‌خواهند که زمینه‌ی تدریس زبان ازبیکی در مکاتب زون شمال و شمال‌شرق کشور، تحصیل در سطح ماستری به زبان ازبیکی، نشر برنامه به این زبان از تلویزیون دولتی و چاپ کتاب نویسندگان ازبیک را از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه، فراهم کنند.

والی طالبان در فاریاب نیز در مراسم گرامی‌داشت از روز ملی زبان ازبیکی سخنرانی کرده و گفته که هر قشر باید برای گسترش زبان و ادبیات خود «طبق اصول و مقررات اسلامی» تلاش کند.

در کابل نیز مراسمی به‌مناسبت روز ملی زبان ازبیکی با حضور فرهنگیان، سفیر کشور ازبیکستان و شماری از مسئولان طالبان برگزار شده است.

محبوب‌الله توران، از برگزارکنندگان این مراسم به روزنامه اطلاعات روز می‌گوید که سخنرانان در مورد اهمیت زبان ازبیکی و توجه طالبان به رشد زبان‌های ملی کشور صحبت کردند.

عکس: ارسالی به اطلاعات روز

نمایش غذا، کتاب و آثار خطاطی

در برنامه‌هایی که به‌مناسبت گرامی‌داشت از روز ملی زبان ازبیکی در کابل و فاریاب برگزار شد، غذای سنتی، کتاب و آثار خطاطی به زبان ازبیکی نیز به نمایش گذاشته شده است.

از جمله غذاهایی سنتی ازبیکی که در این نمایشگاه‌ها به نمایش گذاشته‌شده «نان ازبیکی»، «قاواق پوچک»، «قاوورداق»، «لاچره» و «ذغاره» است.

در این مراسم‌ها همچنین آثار مختلف به زبان ازبیکی و آثار خطاطی به این زبان به نمایش گذاشته شده است.

در تصاویری که از این نمایشگاه‌ها به روزنامه اطلاعات روز فرستاده شده، دیده می‌شود که شماری از زنان نیز در این مراسم‌ها شرکت کرده‌اند.

زبان ازبیکی پس از زبان‌های فارسی و پشتو، بیشترین گویندگان را در کشور دارد.

پیش از تسلط طالبان بر کشور از روز ملی زبان ازبیکی با برگزاری مراسم‌های رسمی گرامی‌داشت می‌شد.

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه