Photo: Social Media

پرداخت معاش عقب‌افتاده یا گردآوری اطلاعات شخصی

وزارت داخله‌ی طالبان از نیروهای پولیس در حکومت پیشین خواسته است که به دفترهای بیومتریک فرماندهی‌های پولیس این گروه در ولایت‌ها مراجعه کنند تا پس از بیومتریک و جمع‌آوری اطلاعات، معاش دوماهه‌ی پایانی نظام جمهوریت پرداخت شود. اما تا امروز وزارت دفاع و ریاست استخبارات طالبان اقدامی برای پرداخت معاش دو ماه اخیر نظام جمهوری نکرده‌اند.

هفته‌ی گذشته ده‌ها نفر از نیروهای پولیس در نظام جمهوریت به دفترهای بیومتریک در شهرهای قندهار، خوست و غزنی جمع شده بودند. آنان کاپی شناس‌نامه‌ی الکترونیکی و کارت کابل‌بانک خود را به طالبان سپردند و منتظر دریافت معاش خود هستند.

شماری از اعضای پیشین پولیس در نظام جمهوری که از ترس شناسایی و تحت پی‌گرد قرار نگرفتن به دفترهای بیومتریک طالبان مراجعه نکرده‌اند، به اطلاعات روز  گفتند که وزارت داخله‌ی طالبان اطلاعات مبنی بر محل سکونت فعلی، شماره‌ی تماس، شغل و اطلاعات دیگر را در دیتابیس به‌جامانده از نظام جمهوریت بروزرسانی می‌کند. این شمار از نیروهای پولیس بدبین اند و می‌گویند که می‌ترسند با مراجعه کردن برای دریافت معاش دوماهه‌ی‌شان خودشان را در خطر جدی طالبان و افشای هویت‌شان قرار ‌دهند.

وزارت داخله تحت رهبری سراج‌‎الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی قرار دارد که در دوران نظام جمهوریت «مرگ‌بارترین و پیچیده‌ترین» حملات علیه نظامیان و غیرنظامیان راه‌اندازی کرده است. این موضوع هم به سوءظن نیروهای پولیس پیشین مبنی بر مراجعه به دریافت معاش باقی‌مانده‌ی‌شان انجامیده است.

به نظر نیروهای پیشین پولیس که به این قضیه با دیده‌ی تردید نگاه می‌کنند، فراخوان وزارت داخله‌ی طالبان باعث خواهد شد که آنان مشخص کنند که چه شمار از این نیروها در افغانستان حضور دارند و در کدام مناطق زندگی می‌کنند، تا در صورت نیاز، تحت تعقیب و بازپرسی قرار بگیرند.

ترس از تلافی‌جویی

با فروپاشی حکومت افغانستان، هزاران نفر از نظامیان، به‌شمول پولیس از ترس حملات انتقام‌جویانه‌ی طالبان کشور را ترک کرده‌اند و شماری از این نیروها که تحت تأثیر تبلیغات طالبان و فرمان عفو عمومی ملا هبت‌الله آخوندزاده به کشور بازگشتند، بازداشت و کشته شده‌اند.

محمداقبال (نام مستعار)، یکی از نیروهای پیشین پولیس هرات که اکنون در  شهر مشهد ایران زندگی می‌کند، به اطلاعات روز گفت که از ترس حملات تلافی‌جویانه‌ی طالبان سه سال می‌شود که در ایران کارگری می‌کند و هیچ‌گاهی به افغانستان تحت حاکمیت طالبان برنخواهد گشت.

او ادعای پرداخت معاش وزارت داخله‌ی طالبان برای نیروهای پولیس نظام پیشین را مشکوک و خطرآفرین توصیف می‌کند؛ «طالبان می‌خواهند که به‌بهانه‌ی پرداخت دو ماه معاش باقی‌مانده‌ پولیس نظام جمهوریت، دیتابیس شان را تازه بکنند و هر وقت خواسته باشند، به آسانی این نیروها را پیدا کنند. من هیچ اعتمادی به طالبان ندارم و می‌ترسم که همکاران سابق من که برای پرداخت معاش مراجعه می‌کنند، از سوی طالبان زندانی شوند و یا هدف قرار بگیرند.»

طالبان این عکس‌ها از اعضای پولیس نظام پیشین را منتشر کردند و ادعا کردند که برای دریافت معاش خود مراجعه کرده‌اند/ تلویزیون ملی

ناگزیری و مراجعه به طالبان

حساب‌های کاربری طالبان و هواداران‌شان در پلتفرم ایکس، با انتشار عکس نیروهای پولیس نظام جمهوری که جهت دریافت معاش‌های باقی‌مانده به طالبان مراجعه کرده‌اند، تبلیغاتی به راه ‌انداخته‌اند که ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر و سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله‌ی این گروه با مهربانی با نظامیان پیشین برخورد می‌کنند.

اما چند ماه پیش بود که عبدالحق وثیق، رییس استخبارات طالبان با افتخار یاد کرد که تمام مأموران نظام جمهوری را از کار در استخبارات برکنار کرده‌ و نیروهای خودی را در عوض‌شان گمارده است. تصفیه کارکنان نظام جمهوری در وزارت‌های دفاع و داخله‌ی طالبان هم در حال انجام است و طالبان زمانی که ببینند نیروهای‌شان توسط مأموران پیشین آموزش داده شده‌اند، روند اخراج مأموران پیشین را عملی می‌کنند. طالبان با کمبود کادر مسلکی و باتجربه در وزارت‌های دفاع و داخله‌ی‌شان مواجه اند و به همین خاطر به مأموران حکومت پیشین نیاز دارند تا ظرفیت نیروهای‌شان را بلند ببرند.

برخی از کاربران طالبان ویدیو و عکس یکی از نیروهای پولیس در حکومت پیشین که پاسگاه شان در محاصره طالبان قرار داشت را به‌گونه‌ی گسترده منتشر کرده‌اند. این نیروی پیشین پولیس جهت تکمیل اطلاعات برای دریافت معاش باقی‌مانده خود مراجعه کرده بود. شماری از حساب‌های طالبان و هواداران‌شان در زیر ویدیوها و عکس‌های این نیروی پیشین پولیس کامنت‌های «تحقیرآمیز» به نظامیان پیشین گذاشتند.

شماری از نیروهای پیشین پولیس به‌دلیل مشکلات اقتصادی و بیکاری مجبور شده‌اند که برای دریافت معاش به دفترهای بیومتریک پولیس طالبان مراجعه کنند.

محمدبشیر، یکی از نیروهای پولیس در نظام جمهوریت که جهت دریافت معاش به فرماندهی پولیس طالبان در خوست مراجعه کرده است، می‌گوید: «معاش مأموران حکومت سابق باید داده شود و حقوق‌شان ضایع نشود. مأموران نظامی حکومت پیشین در وضعیت بد اقتصادی زندگی می‌کنند.»

سید اکرم، یکی دیگر از نیروهای پولیس در حکومت پیشین می‌گوید: «امارت اعلام کرد که اگر نیروهای پولیس پیشین ثبت‌نام کنند، معاش پرداخت می‌شود و من امیدوارم که هرچه زودتر برای ما معاش بدهند.»

طاهر احرار، سخن‌گوی پولیس طالبان در خوست می‌گوید که به‌زودی معاش نیروهای پولیس در نظام قبلی پرداخت می‌شود.

او گفت: «در ولایت خوست معاش و امتیازهای منسوبان اداره‌ی گذشته پس از ثبت‌نام داده می‌شود. روند ثبت‌نام که از چند وقت پیش آغاز شده بود، به‌زودی پایان می‌یابد و جهت اجراات به کابل فرستاده می‌شود.»

رادیو و تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان در غزنی گزارش داده است که فرماندهی پولیس طالبان در این ولایت گفته است که پرداخت معاش به نظامیان پولیس در نظام جمهوری براساس فرمان ملا هبت‌‎الله آخوندزاه، حکم نخست‌وزیر و هدایت وزارت داخله‌ی این گروه در غزنی آغاز شده است و تا اینک ده‌ها پولیس را ثبت‌نام کرده‌اند.

حکومت طالبان از سربازگیری مخالفان‌شان از میان نظامیان دوره‌ی جمهوریت نگران است و به همین لحاظ می‌خواهد که تا حد امکان بر فعالیت نظامیان پیشین نظارت داشته باشد. بروزرسانی دیتابیس وزارت داخله هم به همین منظور انجام می‌شود.