سید رسول موسوی، دستیار پیشین وزیر خارجهی ایران میگوید که طالبان به دوران حکومت داری اول خود بازگشتهاند و بر اساس قرائت خاص از فقه حنفی و با اتکا بر «قومیت پشتون» حکومت میکنند.
به گزارش ایرنا، آقای موسوی این سخنان را امروز (یکشنبه، ۲۸ دلو) در دومین نشست «هماندیشی اندیشمندان ایران، افغانستان و روسیه» در تهران بیان کرده است.
او گفته است: «طالبان تمام صحبتهای دوران مذاکرات در مورد حکومت فراگیر و مشارکت سایر اقوام در حکومت، تحصیل دختران و حقوق زنان و دیگر موضوعات را فراموش کرده و به دوران حکومتداری اول خود بازگشته و در حال حاضر انحصار حکومت و حکمرانی بر اساس فقه حنفی با قرائت خاص و اتکا بر قومیت پشتون است.»
آقای موسوی گفته است که کشورهای جهان و منطقه در مورد کار با طالبان اجماع روشن ندارند و همزمان با سفر وزرای تحریم شده این گروه به خارج از افغانستان و حذف نام این گروه از فهرست گروههای تروریستی در قزاقستان و قیرقیزستان، شورای امنیت سازمان ملل متحد حضور داعش، القاعده و سایر گروههای تروریستی در افغانستان را تأیید کرده و دادستان دادگاه کیفری بینالمللی خواستار بازداشت رهبر و رییس دادگاه عالی طالبان شده است.
او در مورد آیندهی طالبان سه سناریو را پیشبینی کرده و گفته است: «احتمال نخست تثبیت و ادامهی وضع موجود است. احتمال دوم تغییر در شیوهی حکمرانی طالبان (تغییر رفتار – حکومت مشارکتی – حکومت فراگیر) خواهد بود و احتمال سوم تغییر رژیم سیاسی (شورش- جنگ داخلی – مداخله خارجی) در افغانستان است.»
این دیپلمات پیشین ایرانی افزوده است: «در سناریوی اول احتمال شناسایی طالبان خیلی ضعیف است در نتیجه بیثباتی افغانستان هم به جهت بینالمللی هم به جهت داخلی (مسائل گروههای قومی – زنان – تحصیل دختران و غیره) ادامه مییابد و نگرانی کشورهای منطقه از حضور نیروهای تروریستی در افغانستان باعث ادامه عدم همکاریهای جامع منطقهای میشود.»
او سناریوی سوم، یعنی شورش یا جنگ داخلی و یا مداخله خارجی را بدترین سناریو برای مردم افغانستان و منطقه دانسته و توضیح داده است که «کشورهای منطقه منافعی در در جنگ داخلی افغانستان ندارند و بیثباتی افغانستان را موجب ناامنی در منطقه و افزایش تهدید تروریسم میدانند.»
دستیار پیشین وزارت خارجهی ایران گفته است که سناریوی دوم یعنی تغییر در شیوهی حکمرانی طالبان به هر میزان و شرایطی که اوضاع داخلی افغانستان اجازه دهد مطلوب کشورهای منطقه بوده و در این حالت امنیت و همکاری و همگرایی در منطقه افزایش مییابد.
او افزوده است که به هر میزان که طالبان بتوانند سایراقوام را در حکمرانی شریک سازند و شرایطی را آماده سازند که اقشار مختلف مردم افغانستان همبستگی بیشتری با حکومت احساس کنند، ثبات جامعهی افغانستان بیشتر میشود و همبستگی اجتماعی داخلی افغانستان موجب افزایش امنیت در مرزهای افغانستان با همسایگان میشود.
این مقام پیشین ایرانی گفته است که افزایش امنیت در منطقه رابطه مستقیمی با افزایش ثبات و امنیت در افغانستان دارد و ثبات افغانستان در گرو افزایش همبستگی اجتماعی، مشارکت اقوام و اقشار مختلف این کشور در حکمرانی به شکلی که خود را شریک در ادارهی کشور احساس کنند؛ است.
او تأکید کرده است که امنیت افغانستان در گرو همکاریهای منطقهای است و همکاریهای منطقهای با افغانستانی بیشتر ممکن میشود که مورد شناسایی بینالمللی قرار گرفته و تهدیدی از جانب کابل احساس ننمایند.
دومین نشست «هم اندیشی اندیشمندان ایران، افغانستان و روسیه» با عنوان «چشمانداز امنیت منطقهای» در تهران برگزار شده است.
میزبانی این نشست را انجمن علمی مطالعات صلح ایران، مرکز مطالعات علمی-تحلیلی آکادمی علوم روسیه و مؤسسه تحقیقات صلح و توسعه کابل به عهده داشته و در دانشگاه علامه طباطبایی ایران برگزار شده است.