صلاح‌الدین ربانی، رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان

صلاح‌الدین ربانی: زمان تغییر ساختار نظام و توزیع افقی قدرت فرا رسیده است

اطلاعات روز: صلاح‌الدین ربانی، رییس حزب جمعیت اسلامی افغانستان و وزیر خارجه‌ی پشین کشور می‌گوید که روند صلح کنونی فرصتی برای ترسیم نقشه‌ی راه آینده و ساختار نظام سیاسی آینده است که باید از آن درست استفاده شود.

آقای ربانی که امروز (جمعه، ۲۸ سنبله) در مراسم نهمین سالیاد ترور برهان‌الدین ربانی، «شهید صلح» کشور صحبت می‌کرد، گفت که تجربه‌ی نزدیک به ۲۰ سال ساختار نظام ریاستی کنونی در رسیدن به یک مردم‌سالاری واقعی که در آن مشارکت موثر مردم در همه سطوح تصمیم‌گیری‌ها عینیت داشته باشد، ناکام بوده است.

به گفته‌ی ربانی، حزب جمعیت اسلامی از ابتدا بر «توزیع افقی» قدرت و جلوگیری از تمرکز قدرت از مجرای یک ساختار نظام صدارتی و پارلمانی که در آن تفکیک و توازن قدرت درست تعریف شده باشد، تأکید داشته و هنوز هم بر این موضع پافشاری دارد.

او افزود که با «توزیع افقی» قدرت و تغییر ساختار نظام کنونی، هم تفکیک و توازن قوا به‌صورت واضح تعریف می‌شود و هم زمینه‌ی حضور مستقیم و غیرمستقیم مردم در همه سطوح تصمیم‌گیری‌های کلان ملی فراهم می‌شود.

او همچنان گفت که در نظام صدارتی و پارلمانی، مردم از طریق چارچوب‌های متعدد حق پرسش و حساب‌گری از دولت‌مردان را خواهند داشت.

رهبر حزب جمعیت اسلامی در بخشی از صحبت‌هایش گفت که موقف این حزب در مورد صلح کاملا واضح است، اما برخی‌ها تلاش دارند جمعیت را مخالف صلح نشان دهند.

صلاح‌الدین ربانی گفت که جمعیت اسلامی با روند صلح موافق است، اما با چارچوب کنونی گفت‌وگوهای صلح که به گفته‌ی او، ممکن است توانایی حل بحران کنونی افغانستان را نداشته باشد، مخالف است.

او همچنان گفت که «معامله‌ی مجهول به نام صلح» که در آن حق حاکمیت مردم و مردم‌سالاری معامله و انکار شود، مورد پذیرش مردم افغانستان نخواهد بود.

به گفته‌ی ربانی، جنگ افغانستان جنگ دوجانبه و چهارساله نیست که نمایندگان دو طرف (دولت و طالبان) نشسته و در ظرف چند روز آن‌را حل کند.

او علاوه کرد که بحث عمیق ملی و داخلی باید به یک چارچوب چندجانبه مبدل شود، زیرا در حال حاضر هیچ طرفی، نه هیأت مذاکره‌کننده‌ی دولت و نه هم هیأت مذاکره‌کننده‌ی طالبان نماینده‌ی تمام مردم افغانستان نیست.

ربانی تأکید کرد که هر گروهی که از چارچوب گفت‌وگوهای صلح بیرون بماند، به این معنا است که نماینده‌ی بخشی از مردم در این گفت‌وگوها حضور ندارند. به باور او، در این صورت ریشه‌ی اصلی بحران و منازعه‌ی افغانستان همچنان باقی مانده و اگر «متارکه و صلحی هم صورت گیرد»، موقتی و زودگذر خواهد بود.

این درحالی است که مذاکرات صلح افغانستان در بیست‌ودوم ماه جاری خورشیدی به‌گونه‌ی رسمی در دوحه، پایتخت قطر آغاز شده است. هیأت‌های مذاکره‌کننده‌ی دولت افغانستان تا کنون دو بار نشست عمومی برگزار کرده و روی اصول رفتاری در جریان مذاکرات، تقسیم‌اوقات و آجندای مذاکرات بحث کرده‌اند.

دیدگاه‌های شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *