واگذاری باتوم ۲۰۲۱؛ مصونیت آینده امریکا

واگذاری باتوم ۲۰۲۱؛ مصونیت آینده امریکا

از زمان دولت بیل کلینتون حدود ۲۰ سال است که انستیتیوت صلح ایالات متحده بعد از تغییر دولت در هر چهار سال میزبان برنامه‌ی واگذاری باتوم است. واگذاری باتوم که جزئی از تغییر نظام و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت در ایالات متحده است، اکنون تبدیل به یک سنت شده است؛ طوری‌که مشاور امنیت ملی دولت قبلی باتوم را به جانشین خود در دولت کنونی واگذار می‌کند. واگذاری باتوم در عمل شریک‌کردن تمام تهدیدها و نگرانی‌های امنیتی است که دولت قبلی و مشاور امنیت ملی با آن درگیر بوده و هنوز هم باید در اولویت باشد.

به باور لیز گرندی، رییس اجرایی انستیتیوت صلح ایالات متحده، واگذاری باتوم دارای یک پیام است و این پیام این است که امنیت ایالات متحده نمی‌تواند توسط یک فرد یا یک دولت تأمین ‌شود، بلکه مبارزه با این تهدیدات و مصون‌ساختن زندگی باشندگان ایالات متحده نیاز به همکاری‌های مشترک افراد متخصص مسئول در دوره‌های مختلف دارد. به گفته‌ی خانم گرندی حکومت‌داری خوب، بردباری، عدالت، همه‌شمولی، برابری، انصاف همه از مشخصات اصول دموکراتیک و قطعات اصلی صلح پایدار است: «ما در ته دل باور داریم که حمایت از صلح در بیرون از کشور با آرامش در درون کشور آغاز می‌شود.»

طبق روال معمول در ۲۰ سال گذشته، انستیتوت صلح ایالات متحده به تاریخ ۲۹ جنوری میزبان واگذاری باتوم از مشاور امنیت دولت قبلی به مشاور امنیت دولت کنونی بود. در این برنامه که توسط کاندولیزا رایس، مشاور امنیت ملی حکومت جورج دبلیو بوش گردانندگی می‌شد، رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی حکومت ترمپ در مورد باتوم‌های گفت که آن را به جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت بایدن واگذار کرده است. این برنامه امسال با تمرکز به این‌که امنیت ملی آینده امریکا فرصتی برای تأکید و تأمل در مورد اهمیت ایستادن متحدانه در برابر تهدیدات صلح و امنیت جهانی را فراهم می‌کند و ریشه در تعهد امریکا به انتقال صلح‌آمیز قدرت دارد، برگزار شد.

آقای اوبراین گفت واگذاری باتوم توسط او به آقای سالیوان از مد‌ت‌ها قبل شروع شده و تمام مراحل انتقال را شامل خواهد شد. اولین و مهم‌ترین باتومی که مشاور امنیتی دولت ترمپ به مشاور امنیتی بایدن واگذار کرده، چین است که به چالش جیوپلیتیکی شماره‌یک برای ایالات متحده تبدیل شده است و تا چند نسل ادامه خواهد داشت. به باور آقای اوبراین، چین به یک مهاجم نشنلیستی در برابر تایوان، هانگ‌کنگ و … تبدیل شده است. وی به نقل از پومپئو گفت که در چین یک نسل‌کشی جریان دارد که این کشور را به دارنده‌ی دیپلماسی جنگ‌افروزی بدل کرده است.

بر بنیاد سخنان اقای اوبریان چین همین‌طور در انترکتیکا و اتلانتیک جنوبی نیز فعالیت‌های تهاجمی دارد و این فعالیت‌ها سبب می‌شود چین بزرگ‌ترین مسأله امنیتی برای ایالات متحده امریکا باشد و ایالات متحده به یک اجماع و همکاری دوحزبی نیاز دارد تا با این مسأله برخورد کند.

ایران تهدید یا باتوم بعدی است، چون روزبه‌روز به تمویل و حمایت تروریسم می‌افزاید و کاری که در سوریه، یمن، عراق غزه و لبنان می‌کند و همچنان حمایت از جهادی‌های القاعده در بیرون از تهران و تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی، همه معنای بارز حمایت از تروریسم است.

طوری‌که مشاور امنیت ملی دولت ترمپ می‌گفت، روسیه می‌تواند تهدید بعدی به امنیت ملی ایالات متحده باشد: «هرچند که روسیه اقتصاد کلان و قدرتمند نیست و در وضعیت مناست دموگرافیکی قرار ندارد اما این کمبودی را با گسترش صنعت تولید اسلحه پیشرفته جبران می‌کند تا اقتصاد را با جمعیت متوازن کند.»

براساس سخنان آقای اوبراین نحوه درگیرشدن روسیه در جنگ نیز به شعبده‌بازی می‌ماند و طوری‌که روسیه در جنگ سوریه عمل می‌کند، شیادی است که ممکن پیامد آن متوجه امنیت ملی ایالات متحده باشد.

جرایم سازمان‌یافته فراملیتی توسط کارتل‌ها که با پاندمی کووید۱۹ شرایط مبارزه را سخت‌تر کرده است، یکی دیگر از تهدیدهای امنیتی است که مشاور دولت ترمپ درباره آن به مشاور امنیتی دولت بایدن هشدار داده است. چنانچه خود مشاور امنیت ملی دولت ترمپ گفت: «جرایم سازمان‌یافته فراملیتی مانند قاچاق انسان و مواد مخدر تهدیدات جدی در برابر امنیت ملی ایالات متحده است. مثلا کارتل پی‌سی‌سی در برزیل به‌نظر می‌رسد که فراتر از قلمرو بزریل عمل کند و همین‌طور کارتل دیگری در مکزیکوست که همه با قاچاق مواد مخدر تهدیدی برای امنیت ایالات متحده محسوب می‌شود.»

در همین حال جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت بایدن که در خصوص چالش‌های امنیتی کنونی ایالات متحده صحبت می‌کرد، گفت وقتی که او در مورد سوالات بنیادی و برجسته‌ترین تهدیدات امنیتی که ایالات متحده با آن رو‌به‌رو است فکر می‌کند، این است که در ایالات متحده سیاست ملی سیاست خارجی است و سیاست خارجی هم سیاست داخلی است و اما در نهایت چیزی‌که اولویت دارد، چالش‌های است که در درون کشور با آن مواجهند.

به باور آقای سالیوان عمده‌ترین چالش‌های امنیتی که ایالات متحده در حال حاضر با آن رو‌به‌روست، چالش‌های است که طبقه متوسط شهروندان ایالات متحده با آن مواجه است. پاندمی کووید۱۹ و بحران اقتصادی ناشی از آن یکی از این چالش‌هاست. بحران اقلیمی چالش دیگری است که طبقه متوسط امریکا با آن مواجه است.

مشاور امنیت ملی دولت بایدن گفت وقتی صحبت از اولویت و استراتژی است، برای او به‌عنوان مشاور امنیت ملی دولت جدید ایالات متحده، هردو مورد –اولویت و استراتژی- هردو در کنارهم قرار دارند و برای مبارزه با چالش‌ها نیاز است که دولت ایالات متحده خود را در موقعیتی قرار بدهد که بتواند بر مشکلاتی در سطح جهان با آن مواجه‌اند، فایق آید.

بر بنیاد سخنان آقای سالیوان اساس‌گذاری این موقعیت مناسب باید طوری باشد که بتواند برای مبارزه با تمام چالش‌‌‌های داخلی و آنچه که ایالات متحده در بیرون از کشور با آن مواجه است مانند چین و جرایم سازمان‌یافته فراملیتی خود را عیار کند. همین‌طور بحران اقلیمی، افزایش سلاح هسته‌ای، حملات سایبری و دوام انهدام زیرساخت‌های اقتصادی چالش‌های‌اند که امنیت ایالات متحده را به خطر می‌اندازند.