وزارت دفاع ایالات متحدهی امریکا (پنتاگون) تأیید کرده است که نیروهای این کشور در چند روز گذشته مواضع طالبان را در بخشهای مختلف ولایت قندهار در جنوب افغانستان هدف حملات هوایی قرار دادهاند.
جان اف کربی، سخنگوی پنتاگون روز گذشته (پنجشنبه، ۳۱ سرطان) در یک نشست خبری گفته است که حملات هوایی نیروهای امریکایی در حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغان صورت گرفته است.
کربی جزئیات بیشتر در این مورد ارایه نکرده، اما گفته است که ایالات متحده همچنین قادر به انجام حملات هوایی در حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان است.
بهگفتهی او، جنرال فرانک کنت مککنزی، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی امریکا (سنتکام) مسئولیت و صلاحیت انجام این حملات را دارد. مککنزی به تازگی فرماندهی نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان را به عهده گرفته است.
طبق برخی گزارشها، حملات هوایی نیروهای امریکایی بهمنظور جلوگیری از سقوط شهر قندهار بهدست طالبان انجام شده است. وزارت دفاع امریکا این گزارشها را بهطور رسمی تأیید نکرده است. مقامهای افغان نیز تا کنون در این باره چیزی نگفتهاند.
گروه طالبان در اعلامیهای، تأیید کرده است که نیروهای امریکایی مواضع این گروه را در ولایتهای هلمند و قندهار بمباران کردهاند.
ذبیحالله مجاهد، از سخنگویان طالبان گفته است که این حملات هوایی دو شب پیش انجام شده است که در نتیجهی آن به غیرنظامیان و جنگجویان این گروه تلفات وارد شده است.
طالبان حملات هوایی نیروهای امریکایی را سرپیچی از توافقنامهی دوحه دانسته و نسبت به عواقب آن هشدار دادهاند.
حملات هوایی نیروهای امریکایی در برابر طالبان در ولایت قندهار درحالی انجام شده است که چندی پیش ولسوالی اسپینبولدک این ولایت بهدست طالبان سقوط کرد. با سقوط این ولسوالی، شهرک مرزی اسپینبولدک و گذرگاه مرزی با پاکستان نیز بهدست طالبان افتاد.
پیشتر امرالله صالح، معاون اول ریاستجمهوری گفته بود که ارتش پاکستان رسما به افغانستان هشدار داده است که هرگونه تلاش نظامی برای تصرف مجدد بندر اسپینبولدک در قندهار با واکنش قوای هوایی آن کشور مواجه خواهد شد.
وزارت خارجهی پاکستان بعدا این ادعای صالح را رد کرد و گفت که به حق دولت افغانستان برای اقدام در داخل خاک خودش احترام میگذارد.
در اعلامیهی وزارت خارجهی پاکستان آمده بود که جانب افغانستان از برنامهیشان برای راهاندازی حملات هوایی در داخل خاک این کشور در بندر اسپینبولدک در مرز چمن پاکستان، اطلاع داده است.
به نقل از اعلامیه، راهاندازی عملیات در نزدیک خط مرزی یک رویهی پذیرفتهشدهی بینالمللی نیست، اما پاکستان اقدامات لازم را برای محافظت سربازان و شهروندان خود رویدست گرفته است.