ساکنان ولسوالی پرچمن فراه در غرب افغانستان مدعیاند که طالبان بر خلاف حکومتهای سابق در فصل برداشت گیاه خودرو «هوشین»، ساحات تحت کشت این گیاه را در ازای دو و نیم میلیون افغانی به ساکنان هلمند اجاره دادهاند.
اما این اقدام طالبان برای ساکنان ولسوالی پرچمن حساسیت برانگیز و در عینحال «بیحرمتی» تلقی میشود و هنگامی که هلمندیها برای برداشت گیاه «هوشین» به کوههای ولسوالی پرچمن میآیند، با مقاومت مواجه میشوند.
چندین منبع از ولسوالی پرچمن به روزنامه اطلاعات روز گفتهاند که در این درگیری سه ساکن ولسوالی پرچمن و چهار ساکن ولایت هلمند به اثر ضربات چاقو زخمی شدهاند.
ماجرا به همینجا ختم نمیشود و طالبان بهدلیل اینکه ساکنان بومی در مقابل دستورشان ایستادگی کردهاند، ۱۰ تن از ساکنان ولسوالی پرچمن را بازداشت کردهاند.
یک نوار تصویری در اختیار روزنامه اطلاعات روز قرار گرفته است که نشان میدهد شماری از افراد مُسن ولسوالی پرچمن دست به تجمع اعتراضی در مقابل طالبان زدهاند.
یک مرد کُهنسال به نمایندگی از ساکنان ولسوالی پرچمن خطاب به طالبان میگوید که زندگی آنان به دو چیز وابستگی شدید دارد؛ مالداری و برداشت گیاه «هوشین».
او هشدار میدهد که اگر طالبان اجازهی برداشت این گیاه را به آنان ندهند، آنان جز کوچ اجباری از ولسوالی پرچمن چارهی دیگر ندارند: «ما از طالبان میخواهیم که حق ما را به ما بدهند. گیاه هوشین متعلق به ماست و هلمندیها حق ندارند که این گیاه را صاحب شوند.»

عکس: ارسالی به اطلاعات روز
رد درخواست طالبان
به گونهی عرفی در ولسوالی پرچمن فراه، تقسیمبندی ساحات تحت کشت «هوشین» طوری است که در هر منطقه که کوه باشد، تنها ساکنان بومی حق برداشت این گیاه را دارند و به جز مقامهای محلی طالبان، در حکومتهای قبلی کسی در این تقسیمات عرفی مداخله نکرده بود.
شماری از بزرگان ولسوالی پرچمن با مقامهای طالبان برای حل تنش به وجود آمده بر سر برداشت گیاه «هوشین» دیدار کردهاند. طالبان سه پیشنهاد را برای ساکنان ولسوالی پرچمن ارائه کرده و تأکید کردهاند که یکی از این پیشنهادها را قبول کنند:
- ۱۰۰ کارگر از ساکنان ولسوالی پرچمن برای برداشت گیاه «هوشین» استخدام میشوند؛
- یک منطقه برای برداشت گیاه به ساکنان بومی تعلق میگیرد؛
- مقداری پول برای افراد فقیر کمک میکنیم.
اما این سه درخواست از سوی ساکنان ولسوالی پرچمن رد شده است.
هشدار به طالبان
براساس روایت ساکنان ولسوالی پرچمن هر کیلو شیره «هوشین» در بازار محلی به ۲۵۰۰ افغانی به فروش میرسد، اما قیمت این گیاه پس از صادرشدن به پاکستان چند برابر میشود و پول زیاد به جیب تاجران پاکستانی سرازیر میشود.
فصل برداشت «هوشین» از چند روز به اینسو آغاز شده و تا یک ماه ادامه خواهد داشت و از گیاه هوشین در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده میشود.
غلام صدیق [نام مستعار] از طالبان میخواهد که جلو برداشت غیرمعیاری گیاه «هوشین» از سوی ساکنان هلمند را بگیرند و اگر این کار را نکنند، سال آینده حاصلات این گیاه به کمترین حد خواهد رسید.
او هشدار میدهد که ساکنان ولسوالی پرچمن تا آخرین قطره خون خود در مقابل هلمندیها خواهند ایستاد و نخواهند گذاشت که حقشان از گلوی آنان تیر شود: «ما همگی ما برای دفاع از حق خود ایستاده هستیم و به هیچ کس اجازه نمیدهیم که حق ما را بخورد. محصول هوشین متعلق به مردم ولسوالی پرچمن است.»
عکسهایی که از اعتراض ساکنان ولسوالی پرچمن در اختیار روزنامه اطلاعات روز قرار گرفته، نشان میدهد که شمار زیادی از افراد با بهدست گرفتن چوب آمادهی جنگیدن با ساکنان هلمند هستند.

عکس: ارسالی به اطلاعات روز
اما قاری بدرالدین، مسئول فرهنگی طالبان در فراه در صحبت با روزنامه اطلاعات روز، درگیری در ولسوالی پرچمن را رد میکند: «من اطمینان میدهم که در ولسوالی پرچمن هیچ گپی نیست و من همیشه با مسئولان این ولسوالی در ارتباط هستم و این تبلیغات دشمن است.»
با این وجود، بیم آن وجود دارد که درگیری خونین میان ساکنان ولسوالی پرچمن با ساکنان ولایت هلمند به سر برداشت شیره گیاه «هوشین» رخ بدهد. ساکنان پرچمن معتقدند که با محروم شدن از حاصلات این گیاه در حقشان «جفا» صورت گرفته است و به همین منظور هشدار میدهند که از تمام گزینهها برای اعادهی حقشان استفاده خواهند کرد.