با گذشت نزدیک به دو سال از حاکمیت طالبان بر افغانستان و صدور فرمان عفو عمومی از سوی رهبر این گروه، آنان همچنان نظامیان پیشین را بازداشت و شکنجه میکنند و حتا به قتل میرسانند.
براساس اطلاعاتی که نظامیان حکومت پیشین در اختیار روزنامه اطلاعات روز قرار دادهاند، این گروه نظامیان پیشین را در ولایتهای کابل، هرات، غور، ننگرهار، قندهار، فاریاب، تخار، پنجشیر، بدخشان، فراه، بامیان، پکتیا و بغلان شکنجه و بازداشت کرده و در مواردی به قتل رسانده است.
به اساس گفتههای منابعی که نمیخواهند نامی از آنان در گزارش ذکر شود، این گروه از زمان مسلطشدن دوباره بر افغانستان در ماه آگست سال ۲۰۲۱، دهها نظامی حکومت پیشین را به بهانههای مختلف بازداشت، شکنجه و به قتل رسانیده است. براساس گفتههای این منابع، فرمان عفو عمومی رهبر طالبان یک «حیله» است و این گروه با استفاده از این حیله نظامیان حکومت پیشین افغانستان را به دام انداخته است.
براساس گفتههای منابع مذکور، سناتور معاون احمد و حبیبالرحمان ملکزاده، برادر داکتر ابراهیم ملکزاده همراه با سه خانم که کارمندان نظامی حکومت پیشین بودند، به فرمان عفو عمومی رهبر طالبان اعتماد کردند و از کشور خارج نشدند؛ اما در نتیجهی این اعتماد شان به عفو عمومی رهبری طالبان، به قتل رسیدند. بهگفتهی منابع، سناتور معاون احمد و برادر داکتر ابراهیم ملکزاده توسط استخبارات طالبان در شهرهای غور و هرات ترور شدند. این دو نفر از چهرههای محبوب و مردمی در غور بودند و غیر از گروه طالبان دشمن دیگری نداشتند که آنان را ترور کند. حبیبالرحمان ملکزاده از چهرههای مردمی در غور بود. او در زمان جمهوریت به سمت فرمانده امنیهی ولسوالی تیوره ولایت غور ایفای وظیفه میکرد و بعد از تسلط طالبان بر افغانستان زندگی عادی داشت.
نزدیکان سناتور معاون احمد در گفتوگو با روزنامه اطلاعات روز تأیید میکنند که وی در مربوطات ولسوالی دولتیار غور از سوی افراد طالبان کشته شده است؛ اما این گروه مدعی شده که سناتور معاون احمد از سوی افراد مسلح ناشناس به قتل رسیده است. این منابع مدعی اند که افراد مسلح ناشناس بهانه است و قتل معاون احمد از سوی استخبارات طالبان برنامهریزی شده بود.
سناتور معاون احمد، بهحیث نماینده مردم غور در مجلسسنا و عضو شورای ولایتی غور کار کرده است. او از بزرگان غور بود و عمرش را بهعنوان معلم در آموزش و پرورش سپری کرده بود. معاون احمد، پیش از چاشت روز پنجشنبه، ۲۲ میزان ۱۴۰۰، در یک کمین مسلحانه در ولسوالی دولتیار، کشته شده است.
در کنار این، برخی دیگر از نظامیان پیشین به روزنامه اطلاعات روز تأیید میکنند که دگروال ملا اچکزایی، آمر امنیت فرماندهی پولیس بادغیس نیز از سوی طالبان تیرباران شده است. منابع میگویند که ملا اچکزایی در روزهای نخست حاکمیت طالبان در افغانستان در ماه آگست سال ۲۰۲۱، از سوی این گروه بازداشت و تیرباران شد.
بهگفتهی منابع، ملا اچکزایی بهشدت از سوی طالبان شکنجه و سپس با دستان بسته تیرباران شده است.
ملا اچکزایی، مشهور به «حاجی ملا» از نظامیان حکومت پیشین بود که در بخشهای مختلف نظامی در ولایتهای بادغیس، غور و فراه فعالیت کرده بود. وی دو ماه قبل از سقوط دولت افغانستان بهحیث آمر امنیت بادغیس معرفی شده بود و در نبردهای هفتههای اخیر سقوط افغانستان در ماه آگست در خط نخست نبرد حضور داشت.
ملا اچکزایی تنها آمر امنیت حکومت پیشین نبود که از سوی طالبان به قتل رسیده است. منابع مسئول در حکومت پیشین به روزنامه اطلاعات روز میگویند که این گروه غلامسخی، آمر امنیت فراه را نیز به قتل رسانده است.
بهگفتهی منابع، غلامسخی اکبری، آمر امنیت فراه بهتاریخ ۲۳ ماه آگست سال ۲۰۲۱، حدود ۱۰ روز پس از تسلط طالبان بر افغانستان، در مسیر راه کابل-قندهار از سوی طالبان تیرباران شده است.
منابع افزودند که آقای اکبری در مربوطات ولایت زابل از موتر پایین شده و تیرباران شده است. باوجود تلاشهای زیاد، موفق به صحبت با نزدیکان آقای اکبری نشدهایم.
غلامسخی اکبری، از نظامیان پیشین بود که بهحیث فرمانده کندک لوای پنج سرحدی و آمر امنیت فرماندهی پولیس فراه فعالیت نموده بود.
در کنار قتل مقامهای بلندپایهی حکومت پیشین، به اساس اطلاعاتی که روزنامه اطلاعات روز از منابع مختلف، از جمله نظامیان پیشین و منابع محلی جمعآوری کرده است، برخی از سربازان نیز در حوزهی غرب و مخصوصا ولایت هرات از سوی طالبان بازداشت، شکنجه و به قتل رسیدهاند. منابع میگویند که محمدصادق، فرزند سخیداد یکی از سربازان حکومت پیشین بود. او در فرماندهی پولیس ولسوالی گذره کار کرده بود و بعد از تسلط طالبان بر افغانستان در ماه اسد ۱۴۰۰ مجبور شده بود به کشور ایران مهاجرت کند. بهگفتهی منابع، وی پس از حدود یک سال مهاجرت و در هنگام بازگشت از ایران، از سوی استخبارات طالبان در هرات بازداشت و پس از حدود یک هفته جسدش به خانوادهاش تحویل داده شد.
در همین حال، جمشید میرزایی، یکی از سربازان امنیت ملی هرات که نیز به ایران رفته بود، حدود دو ماه قبل، هنگام برگشت از ایران از سوی طالبان در چوک مستوفیت شهر هرات بازداشت و پس از دو هفته جسد وی در حالی به خانوادهاش تسلیم شد که قابل شناسایی نبود. نزدیکان جمشید میرزایی به روزنامه اطلاعات روز میگویند که طالبان بهگونهی وحشتناک جمشید را شکنجه و سپس به قتل رساندهاند. بهگفتهی نزدیکان وی، طالبان بهتاریخ هشتم جوزا جسد وی را به خانوادهاش تسلیم دادند و از خانوادهاش خواستند که در مورد قتل وی با رسانهها صحبت نکنند.
در کنار قتل نظامیان حکومت پیشین، براساس یافتههای روزنامه اطلاعات روز، طالبان برخی از نیروهای محلی را نیز شکنجه، بازداشت و به قتل رساندهاند.
بهگفتهی منابع معتبر، این گروه چندی پیش میرویس نورزایی را به شکل فجیع در هرات به قتل رسانده است. منابع میافزایند که میرویس باشندهی اصلی ولسوالی شیندند هرات بود و مدت یک سال بهعنوان عضو نیروهای پولیس محلی با نیروهای دولت سابق همکار بود و در ولسوالیهای شیندند، ادرسکن و کهسان فعالیت داشت و با طالبان جنگیده بود.
منبع افزود: «میرویس بعد از تحولات به ایران رفته بود و از آنجا به ترکیه پناه برده بود. روزهای اول حکومت طالبان بود که میرویس افغانستان را ترک کرده بود و بعد با هماهنگی طالبان و ضمانت این گروه به افغانستان آمد. اما بعد از چهار روز از خانهاش گرفتار شد و توسط طالبان بادغیسی به قتل رسید.»
بهگفتهی منبع، قتل میرویس به اساس عقدهها و خصومتهای شخصی طالبان صورت گرفته است و این گروه دستوپای او را شکستانده و سپس به قتل رسانده است.
سلطاناحمد، مدیر امنیت ملی ادرسکن، غلاممحبوب و محمدآصف سلطانی، افسران قطعه عملیاتی از دیگر نظامیان پیشین بودند که توسط طالبان در حوزهی جنوبغرب افغانستان به قتل رسیدهاند.
از فرمان عفو عمومی رهبر طالبان در افغانستان حدود دو سال میگذر، اما دیده میشود که افراد این گروه برخلاف این فرمان دهها نظامی پیشین را در حوزهی جنوبغرب افغانستان، شکنجه، بازداشت و به قتل رساندهاند.