سازمان دیدبان حقوق بشر خواستار ایجاد یک نهاد مستقل از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای پاسخگویی عاملان نقض حقوق بشر در افغانستان شدهاند.
این سازمان در بیانیهی امروز (دوشنبه، ۱۹ سنبله) نشر کرده، گفته است که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱، وضعیت حقوق بشر در این کشور وخیم شده است.
در بیانیهی دیدبان حقوق بشر آمده است که سیاستهای سرکوبگرانهی طالبان بهطور نامتناسبی زنان و دختران را هدف قرار داده و افغانستان را به جدیترین بحران حقوق زنان در جهان تبدیل کرده است.
فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوق بشر گفته است: «طالبان بهطور سیستماتیک حقوق اساسی در افغانستان را بدون مجازات نقض کردهاند.»
او افزوده است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد باید مکانیسم اختصاصی برای جمعآوری و حفظ شواهد سوءاستفاده و حمایت از تلاشهای پاسخگویی ایجاد کند، همانطور که در بسیاری از جاهای دیگر انجام شده است.
عباسی گفته است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد باید یک مکانیسم پاسخگویی مستقل ایجاد کند تا از حقوق شهروندان افغانستان برای عدالت و غرامت بهخاطر سوءاستفادههایی که آنان طی دههها متحمل شدهاند، حمایت کند.
اخیرا ائتلافی متشکل از ۹۰ سازمان حقوق بشری و مدنی نیز خواستار ایجاد یک میکانیسم مستقل بینالمللی برای بررسی و پاسخگویی دربارهی نقض حقوق بشر در افغانستان شدند.
بهگفتهی نهادهای حقوق بشر، این سازوکار باید دارای اختیار و منابع مالی و فنی کافی برای تحقیق، جمعآوری، تجمیع، حفظ و تجزیه و تحلیل شواهد و مدارک با هدف تسهیل رسیدگی کیفری در آینده در دادگاههای ملی و بینالمللی باشد.
قرار است که نشست شورای حقوق بشر دربارهی افغانستان امروز برگزار شود.
در این نشست ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر در امور افغانستان گزارش خود را ارائه میکند.