Photo: UNAMA

افغانستان در رتبه‌بندی جهانی مبارزه با فساد سه پله سقوط کرد

براساس تازه‌ترین گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل، افغانستان تحت کنترل طالبان در رتبه‌بندی مبارزه با فساد در سال ۲۰۲۴، با سه پله سقوط در جایگاه ۱۶۵ قرار گرفت.

این دومین سال متوالی است که افغانستان به سمت کشورهای فاسد قعر جدول نزدیک می‌شود.

سازمان شفافیت بین‌الملل سالانه ۱۸۰ کشور را براساس سطوح درک‌شده از فساد با امتیاز صفر (بسیار فاسد) تا صد (بسیار تمیز) رتبه‌بندی می‌کند.

در رتبه‌بندی سال ۲۰۲۴ که دیروز (سه‌شنبه، ۲۳ دلو) منتشر شده، دانمارک با ۹۰ امتیاز در جایگاه نخست، فنلند با ۸۸ امتیاز در جایگاه دوم و سنگاپور با ۸۴ امتیاز در جایگاه سوم قرار دارند.

در قعر جدول هم سودان جنوبی با هشت امتیاز در جایگاه ۱۸۰، بالاتر از آن به ترتیب کشورهای سومالی با نُه امتیاز و ونزوئلا با ۱۰ امتیاز قرار دارند.

در رتبه‌بندی ۲۰۲۴ افغانستان با ۱۷ امتیاز در جایگاه ۱۶۵ قرار گرفته است.

این کشور در رتبه‌بندی ۲۰۲۳ در جایگاه ۱۶۲ قرار داشت، درحالی‌که در سال ۲۰۲۲ با چندین پله صعود و ۲۴ امتیاز در جایگاه ۱۵۰ قرار گرفته بود.

سقوط متوالی جایگاه افغانستان در مبارزه با فساد در حالی است که طالبان مدعی‌ هستند فساد را به صفر رسانده‌اند.

سازمان بین‌الملل شفافیت گفته است که شاخص ادراک فساد ۲۰۲۴ نشان می‌دهد که فساد یک مشکل خطرناک در هر بخش از جهان است، اما تغییر به سمت بهتر شدن در بسیاری از کشورها در حال رخ دادن است.

به‌گفته‌ی این سازمان، تحقیقات نشان می‌دهد که فساد یک تهدید بزرگ برای اقدامات اقلیمی است و سد راه پیشرفت در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و سازگاری با اثرات گرمایش جهانی می‌شود.

فرانسوا والرین، رییس سازمان شفافیت بین‌الملل گفته است که فساد یک تهدید جهانی در حال تکامل و یک عامل اصلی کاهش دموکراسی، بی‌ثباتی و نقض حقوق بشر است.

او گفته است: «جامعه‌ی بین‌المللی و هر ملتی باید مقابله با فساد را در اولویت اصلی و بلندمدت‌ خود قرار دهند. این برای عقب‌راندن اقتدارگرایی و تأمین جهان صلح‌آمیز، آزاد و پایدار بسیار مهم است.»

سازمان بین‌الملل شفافیت اشاره کرده است که شاخص ادراک فساد ۲۰۲۴ نشان می‌دهد که دولت‌ها در سراسر آسیا-اقیانوسیه همچنان در اجرای تعهدات ضد فساد ناکام هستند.

به‌گفته‌ی این سازمان، میانگین امتیاز کشورهای این منطقه پس از سال‌ها رکود در سال ۲۰۲۴ با یک واحد کاهش به ۴۴ رسیده است.

سازمان شفافیت بین‌الملل گفته است که این امر به‌ویژه با توجه به تأثیر مخرب فساد بر تغییرات آب‌وهوا، بزرگ‌ترین چالشی است که بشریت با آن مواجه است.

این نهاد اشاره کرده است که آسیا پاسیفیک که یک سوم جمعیت جهان و دومین جمعیت جوان جهان را در خود جای داده است، در معرض بلایای طبیعی است.

سازمان شفافیت بین‌الملل گفته است که بدون تلاش‌های هماهنگ برای مبارزه با فساد، کشورهای آسیا-اقیانوسیه بیشترین عواقب فاجعه‌بار بلاهای طبیعی را متحمل خواهند شد.