وزیران خارجهی زن ۱۷ کشور جهان و اتحادیه اروپا با نشر یک بیانیهی مشترک گفتهاند که افغانستان سرکوبگرترین کشور جهان برای زنان است و «این واقعیت تاریک را نمیتوان نادیده گرفت.»
آنان در این بیانیه خواستار لغو قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان شده و گفتهاند که این قانون محدودیتهای موجود بر زنان و دختران افغانستان را تشدید کرده است.
این بیانیه که در ویبسایت وزارت خارجهی کانادا منتشر شده، پس از نشست روز سهشنبه وزیران خارجهی زن جهان در اتاوا صادر شده است.
در این نشست وزیران خارجهی کانادا، آندورا، استرالیا، کلمبیا، اکوادور، فنلند، گرجستان، آلمان، ایسلند، جامائیکا، کوزوو، لتوانیا، لیختناشتاین، موناکو، مغولستان، اسلوانیا، سویدن، اتحادیه اروپا و نمایندهی عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی، حضور داشتهاند.
آنان در این نشست «وضعیت وخیم» زنان افغانستان را بررسی کرده و در مورد نقض سیستماتیک و گسترده حقوق بشر در افغانستان توسط طالبان، بهویژه مواردی که زنان و دختران را تحت تأثیر قرار داده، قویاً ابراز نگرانی کردهاند.
وزیران خارجهی زن جهان ممنوعیت تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را محکوم کرده و گفتهاند که اگر این فرمان لغو نشود، افغانستان نسل کاملی از متخصصان زن در حوزه سلامت را از دست خواهد داد.
آنان افزودهاند که این اتفاق در کشوری میافتند که هنجارهای فرهنگی ایجاب میکند که زنان فقط توسط زنان دیگر تحت درمان قرار گیرند. به گفته آنان نبود داکتر زن، باعث خواهد شد که سلامت و رفاه زنان و کودکان به شدت با خطر مواجه شود.
در بیانیهی وزیران خارجهی زن جهان آمده است که علاوه بر این، حذف سیستماتیک دختران از آموزش توسط طالبان ملیونها زن و دختر را از حق آموزش محروم کرده است.
آنان گفتهاند که افغانستان تنها کشوری در جهان است که در آن زنان و دختران از تحصیلات متوسطه و عالی محروم هستند و «این ممنوعیت، یک تراژدی شخصی برای هر دختر افغانستان و همچنین ضربهای جمعی به توسعه بلندمدت، رشد اقتصادی، رفاه و ثبات عمومی افغانستان محسوب میشود.»
وزیران خارجهی زن جهان با اشاره به درخواست طالبان از جهان برای به رسمیتشناسی این گروه، گفتهاند که هیچ آیندهای برای هیچ کشوری که تلاش میکند زنان را از زندگی عمومی حذف کند، وجود ندارد.
آنان از طالبان خواستهاند که به تعهدات بینالمللی افغانستان از جمله به تعهدات کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان پابند باشند و محدودیتهای اعمالشده بر زنان و دختران را لغو کنند و حق مشارکت معنادار زنان و دختران در تمام جنبههای زندگی عمومی را بازگردانند.
وزیران خارجه زن جهان گفتهاند که افغانستان صلحآمیز و با ثبات تنها در صورتی امکانپذیر است که همهی شهروندان آن از جمله زنان و دختران، بتوانند به طور کامل در آینده کشورشان مشارکت داشته باشند و در آن سهیم باشند.
آنان از همهی کشورها خواستهاند که از مشارکت کامل، برابر، معنادار و ایمن زنان افغانستان در بحثهای مربوط به آیندهی این کشور، از جمله روند دوحه تحت هدایت سازمان ملل متحد، حمایت کنند.
وزیران خارجهی زن همچنین از طالبان خواستهاند که یک فرایند سیاسی فراگیر و همهشمول را تسهیل کنند که منعکسکننده تنوع افغانستان باشد.
وزیران خارجهی زن جهان در سپتامبر سال ۲۰۲۴ میلادی در یک نشست شهر تورنتو کانادا وضعیت زنان افغانستان را بررسی کردند.
پس از این نشست وزیران خارجهی چهار کشور کانادا، استرالیا، هالند و آلمان اعلام کردند که در صورتی که طالبان محدودیتها علیه زنان را لغو نکنند، از این گروه به دلیل نقض کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان به دادگاه کیفری بینالمللی شکایت میکنند.
پس از آن شماری دیگر از کشورها حمایت خود را از این تصمیم اعلام کردند و اکنون حامیان این تصمیم به ۲۵ کشور رسیده است.
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان محدودیت گسترده بر حقوق و آزادیهای اساسی زنان وضع کردهاند و آنان را از حق کار و آموزش محروم کردهاند.