دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) میگوید که تعلیق کمکهای امریکا، عواقب گستردهای بر عملیاتهای بشردوستانه در افغانستان داشته است.
این دفتر امروز (پنجشنبه، ۱ جوزا) با نشر گزارشی گفته است که تا اواخر فبروری، ۱۸۸ مرکز صحی بسته شده و ۱.۶ میلیون نفر تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
براساس گزارش اوچا، یک هزار و ۷۰۰ کارمند زن مراکز صحی و کارمندان و پیمانکاران ماینپاکی شغل شان را از دست دادهاند.
اوچا اضافه کرده است که کمکهای ایالات متحده در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ از طریق حمایت قوی از امنیت غذایی، نقش اساسی در جلوگیری از قحطی ایفا کرد.
به گفتهی این دفتر، در سال ۲۰۲۴، ایالات متحده با ارائه ۷۳۵.۷ میلیون دالر (۴۷ درصد از کل بودجه دریافتی) بزرگترین مشارکتکننده در برنامه پاسخگویی و نیازهای بشردوستانه افغانستان بود.
اوچا افزوده است که با کمکهای مالی ایالات متحده و سایر کمککنندگان در سال ۲۰۲۴، امدادگران در افغانستان توانستند حداقل یک نوع کمک را برای ۲۰.۴ میلیون نفر ارایه کنند.
براساس آمار اوچا، ۳.۴ میلیون نفر از سه نوع حمایت مستفید شدهاند که زنان ۲۹ درصد از کل افراد را تشکیل میدهند.
با این حال، اوچا گفته است که بدون بودجه ایالات متحده، افراد کمتری در سال ۲۰۲۵ تحت حمایت قرار خواهند گرفت.
امریکا پس از رویکارآمدن دونالد ترامپ، کمکهای خارجی خود را تعلیق کرد. این کشور بزرگترین کمککننده به افغانستان بود.
در همین حال صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در افغانستان میگوید که به دلیل کاهش بودجه، ۶.۳ میلیون نفر که بیشتر آنان زنان و دختران هستند، دسترسی به مراقبتهای صحی ضروری را از دست خواهند داد.
این نهاد امروز گفته است که صدها مرکز صحی در مناطق دورافتاده و کلینیکهای سیار در افغانستان مجبور به تعطیلی هستند.
پیشتر سازمان جهانی صحت در افغانستان هشدار داده بود که بهدلیل کمبود بودجه، ۸۰ درصد مراکز صحی تحت حمایت این سازمان در افغانستان تعطیل خواهند شد.
به گفتهی این سازمان، پس از توقف کمکهای امریکا در فبروری، فعالیت ۲۰۲ مرکز صحی در افغانستان تعلیق شده است.
سازمان جهانی صحت هشدار داده بود که بدون مداخلهی فوری، بیش از ۲۲۰ مرکز دیگر ممکن است تا جون ۲۰۲۵ بسته شود و ۱.۸ میلیون نفر دیگر به مراقبتهای صحی اولیه دسترسی نداشته باشند.