همزمان با روز جهانی پایاندادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، نهاد حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان (نی) میگوید که در مذاکرات صلح، با عاملان خشونت علیه خبرنگاران نباید معامله شود.
در اعلامیهای که امروز (دوشنبه، ۱۲ عقرب) از سوی نی به نشر رسیده، آمده است: «در جریان مذاکرات (صلح) با گروه طالبان، با عاملان خشونت که در میان طالبان و دیگر گروههای تروریستی است، معامله صورت نگیرد.»
در اعلامیه تأکید شده است که حکومت افغانستان باید در مورد اینکه عاملان خشونت علیه خبرنگاران در میان بیش از ششهزار زندانی رهاشدهی طالبان نبودهاند، نیز پاسخ ارایه کند.
همچنان نی افزوده است که حکومت باید عاملان افراد مسلح ناشناس خشونت علیه خبرنگاران را شناسایی کرده و آنان را به پنجهی قانون بسپارند.
این نهاد در ادامه تأکید کرده است که اولویت حکومت افغانستان باید در محاکمهکردن عاملان خشونت که در دستگاه حکومت کار میکنند، باشد.
براساس اعلام نی، از جمع یکهزار و ۵۰۰ پروندهی خشونت علیه خبرنگاران که از سال ۱۳۸۰ خورشیدی در این نهاد به ثبت رسیده، تنها در مورد ۶۰ پروندهی آن تاکنون فیصله صادر شده است.
همچنان حدود ۵۰ پروندهی این قضایای خشونت علیه خبرنگاران در جریان مراحل عدلی و قضایی قرار دارند. نی اما گفته است که متباقی پروندهها براساس اصل مرور زمان از روند پیگرد عدلی و قضایی یا خارج شده و یا هم بهدلیل عقامت و عدم کشف پروندهها بررسی نشده است.
براساس معلومات این نهاد، بیشتر از ۸۰۰ مورد خشونت علیه خبرنگاران که شامل قتل، زخمی، بازداشت، لتوکوب، تهدید و توهین، حمله بر رسانه، سوءقصد و ربودهشدن توسط طالبان و سایر گروههای تروریستی میشود، نیز در جمع پروندههایی میباشد که هنوز بررسی نشده است.
در همین حال هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز در تویتی خواهان پایاندادن به معافیت از مجازات عاملان خشونت علیه خبرنگاران شده است. یوناما تأکید کرده است که هیچ کسی نباید بتواند مطبوعات آزاد را تهدید کند و یا به خاموشکردن صدای آنها تلاش کند.