کابل امروز به مناسبت نهم حوت، روز سرباز، شاهد برگزاری چندین مراسم بود. غنی در این روز به ادامهی حکومتش تا ختم این دوره تأکید کرد و عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه از طالبان خواست که به تسریع روند گفتوگوهای صلح و برقراری آتشبس که خواست مردم افغانستان است، تمکین کنند.
رییسجمهور غنی در مراسمی که امروز در تالا وزارت دفاع ملی برگزار شده بود، به گونهی تلویحی به ادامهی کارش بهعنوان رییسجمهور افغانستان تأکید کرد و گفت که «مدت جمهوریت» در قانون اساسی افغانستان مشخص شده است. بر بنیاد قانون اساسی یک رییسجمهور منتخب پنج سال زمام امور کشور را در دست میگیرد. از دورهی دوم ریاستجمهوری آقای غنی نزدیک به یکونیم سال میگذرد.
او در حالی به ادامهی کارش بهعنوان رییسجمهور تأکید میکند که گفتوگوهای صلح میان جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان در دوحه جریان دارد. گروه طالبان حکومت آقای غنی را مانعی بر سر راه صلح میخواند و خواهان کناررفتن او از قدرت است. ساختار سیاسی که برای کنارزدن آقای غنی از قدرت مطرح است ایجاد حکومت موقت یا عبوری است؛ طرحی که در میان جریانهای سیاسی در داخل افغانستان و حامیان منطقهای طالبان نیز تا اندازهای طرفدار دارد.
آقای غنی اما کناررفتنش از قدرت را به ارادهی مردم و برگزاری انتخابات مشروط کرده است. او در نشست امروز گفت که رسیدن به قدرت باید براساس رأی و ارادهی مردم افغانستان باشد: «موقف دولت مشخص است. این حق ملت است که رییسجمهور آیندهی خود را انتخاب کنند. مدت جمهوریت هم مشخص است.»

غنی با اشاره به موقف علمای دین در داخل و خارج کشور که جنگ جاری طالبان علیه نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان را ناروا خواندهاند، گفت که مشروعیت جنگ طالبان سلب شده است. به گفتهی آقای غنی، جنگ فعلی طالبان بر سر قدرت است: «برای رسیدن به قدرت راه حل سیاسی وجود دارد. طالبان اگر فرزندان واقعی افغانستاناند باید در کنار دیگر افغانها بایستند. اگر افغانیت را قبول نمیکنند، گناه خودشان است.»
رییسجمهور غنی حفظ، تقویت و تجهیز نیروهای امنیتی و دفاعی کشور را اولویت حکومت خواند و گفت که این نیروها در واقع «حافظ امنیت جهان» هستند؛ زیرا به گفتهی او این نیروها در حال حاضر ۹۰ درصد عملیاتهای ضد تروریسم را مستقلانه انجام میدهند.
در کنار نیروهای امنیتی افغانستان، نیروهای خارجی نیز در افغانستان عملیاتهای ضدتروریستی انجام میدهند. در حال حاضر شمار مجموعی نیروهای خارجی در افغانستان به حدود ۹۶۰۰ تن میرسند که شامل ۲۵۰۰ نیروی امریکایی نیز میشود. آنان در کنار انجام عملیاتهای ضدتروریستی مسئولیت مشورهدهی، تجهیز و آموزش، در مواردی پشتبانی هوایی از نیروهای امنیتی و دفاعی افغان را نیز به عهده دارند.
غنی سال جاری را که در آستانهی تمامشدن است، سال سختی برای قوای مسلح افغانستان خواند. به گفتهی او در این سال طالبان تلاش کردند دولت را با چالش جدی مواجه کند اما به هدفشان نرسیدند: «سال سختی بود، اما کامیابی شما کلان بود. طالبان به این فکر بودند که یا دولت را سقوط میدهند یا تجزیه میکنند. کسانی که به طالبان مشوره دادند که به قندهار و هلمند حمله کنند، سخت پشیمان شدهاند.»
شاهمحمود میاخیل، معاون اول وزارت دفاع هم در مراسم امروز گفت که امسال، سال سختی برای قوای مسلح افغان بوده است. به گفتهی او کرونا، آزادی زندانیان طالبان و انتقال مسئولیت نیروهای خارجی به نیروهای افغان دست به دست هم دادند و سال سختی را برای نیروهای امنیتی و دفاعی کشور رقم زدند. او گفت که شمار زیادی از زندانیان طالبان که تعهد کرده بودند دیگر جنگ نمیکنند به میدان برگشتند و آتش جنگ را شعلهورتر کردند. آقای میاخیل افزود که فعلا مشکلات رفع شده است و قوای مسلح افغانستان در «حالت مناسبی» قرار دارند.
موقف غنی و تیمش در مورد صلح واضح است. آنان خواستار آتشبس و جذب طالبان در بدنهی حکومت فعلی در نتیجهی مذاکرات صلح هستند. غنی دستکم تا حالا از این موقفش کوتاه نیامده است. او در مراسم امروز نیز گفت: «ما صلح پایدار میخواهیم، صلحی که به قوت بازوی نیروهای امنیتی، مغز فعال ما و اراده مردم ما تأمین شود.»
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه در یک مراسم جداگانه که به مناسبت برگشت مارشال عبدالرشید دوستم به کابل و روز سرباز برگزار شده بود، نیروهای امنیتی و دفاعی کشور را مدافع صلح و ارزشهای مردم افغانستان خواند. در عین حال عبدالله گفت که تسریع روند گفتوگوها و در نتیجه برقراری آتشبس خواست مردم افغانستان است و دو طرف باید به آن تمکین کنند: «همه اذعان کردیم که ادامهی خشونت راه حل نیست. در جنگ برنده وجود ندارد و در صلح بازنده. فرصت به میان آمده است.»

مارشال دوستم هم ضمن قدردانی از نیروهای امنیتی و دفاعی کشور اعلام کرد در صورتی که پروسهی صلح به نتیجه نرسد، به طالبان اجازه نمیدهد که وضعیت فعلی (ثبات نسبی فعلی) را برهم بزند: «رییسجمهور و شورای امنیت اگر فیصله کند، طالبان را میزنیم. حتا اگر یک بلست (وجب) جغرافیا برای ما باقی بماند از این نظام و جمهوریت دفاع میکنیم.»
سعادت منصور نادری، وزیر دولت در امور صلح نیز امروز در مراسم جداگانهای که به مناسبت نهم حوت در مقر این وزارت برگزار شد، گفت که اگر تلاشهای نیروهای امنیتی و دفاعی کشور نمیبود، امروز فرصت صلح فراهم نمیشد. او خطاب به طالبان گفت که از طریق جنگ برنده نمیشوند: «خواست ملت افغانستان آتشبس است. این فرصت را از دست ندهیم. راه حل ما و شما میز مذاکرات است.»
اسدالله سعادتی، معاون دوم شورای عالی مصالحه هم که در این مراسم سخن میگفت خطاب به نیروهای امنیتی و دفاعی کشور گفت که صلح عادلانه از طریق شجاعت و دلیری این نیروها بهدست میآید: «موقف شما موقف برحق است. فعلا همه منتظر شما هستند که در میدان نبرد، اجازه ندهید که دشمن دست بالا پیدا کنند.»
از آنرو که امسال گفتوگوهای صلح در جریان است و سخن از تشکیل حکومت موقت و نگرانیهایی از فروپاشی نظام مطرح شده است، نهم حوت پرشورتر از سالهای پیش بزرگداشت شد. در کنار سیاسیون، شمار زیادی از کاربران افغان هم در شبکههای اجتماعی به مناسبت روز سرباز، حمایتشان را از نیروهای امنیتی و دفاعی کشور اعلام کردهاند. در تویتر هشتگ نهم حوت تریند شده است.
از روز سرباز در حالی بزرگداشت میشود که هنوز نیروهای امنیتی و دفاعی کشور با مشکلات جدی مواجهاند؛ مشکلاتی از قبیل تأخیر در پرداخت معاشات، اختلاس از آب و نان سرباز، ترفیعهای سلیقوی و استفادهی این نیروها به مقاصد شخصی.
با وجود اینآقای غنی در مراسم امروز وعده داد که از سال آینده برنامهی خانهسازی برای شهدای قوای مسلح کشور «با قوت» آغاز خواهد شد. آقای غنی هرچند شمار دقیق این آپارتمانها را مشخص نکرد اما گفت که هزاران آپارتمان ساخته خواهد شد.