نمایندگان امریکا، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو)، ناوری و انگلستان در یک اعلامیهی مشترک از مذاکرات سطح بالا میان نمایندگان جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان در دوحه و تعهد دو طرف برای تسریع مذاکرات بهمنظور دستیابی به یک توافق سیاسی فراگیر استقبال کردهاند.
مذاکرات سطح بالا میان نمایندگان جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان به تاریخ ۲۶ و ۲۷ سرطان در دوحه برگزار شد. دو طرف روی تسریع روند مذاکرات صلح توافق کردند و تأکید کردند که در آینده نیز چنین جلسات را ادامه بدهند.
با این حال، نمایندگان کشورهای یادشده پس از مذاکرات سطح بالای دولت و طالبان، روز پنجشنبه هفتهی گذشته در رُم، پایتخت ایتالیا جلسه کردهاند. در این جلسه در مورد اوضاع افغانستان و تحولات صلح این کشور گفتوگو شده است.
در اعلامیهی مشترک نمایندگان کشورهای یادشده که از سوی وزارت خارجهی امریکا منتشر شده، ضمن استقبال از تعهد دولت و طالبان برای دیدار مجدد به سطح بلند در آیندهی نزدیک، همچنین گفته شده است که نشستهای آینده باید روی موضوعات اصلی که برای دستیابی به یک توافق سیاسی فراگیر اساسی اند، متمرکز باشد.
در این اعلامیهی مشترک از دولت جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان خواسته شده است که برای رسیدن به یک توافق سیاسی عادلانه و پایدار، با حسن نیت مذاکره کنند: «ما از هر گونه تسهیل یا میانجیگری طرف سومی که دو طرف [دولت و طالبان] روی آن توافق داشته باشند، حمایت میکنیم.»
نمایندگان کشورها و سازمانهای یادشده اذعان کردهاند که دستیابی به یک توافق نهایی سیاسی، از جمله بر سر قانون اساسی احتمالا زمانبر است. آنان از حکومت و طالبان خواستهاند که در مورد آتشبس دایمی و جامع و همچنین اصول اساسی برای دولت آیندهی افغانستان و جزئیات حکومت انتقالی تا رسیدن به یک توافق نهایی سیاسی، توافق کنند.
آنان تأکید کردهاند که هر گونه ترتیبات حکومت انتقالی باید همهشمول باشد و در آن به حقوق تمام افغانها مطابق به تعهدات بینالمللی افغانستان احترام گذاشته شود و همچنین از تعهدات ضد تروریستی حمایت کند.
براساس اعلامیهی مشترک، هیچ راهحل نظامی برای منازعهی افغانستان وجود ندارد و آنان با درنظرداشت قطعنامهی ۲۵۱۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از هیچ دولتی که از راه نظامی در افغانستان تحمیل شود، پشتیبانی نمیکنند.
نمایندگان امریکا، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ناتو، ناوری و انگلستان از طرفهای درگیر در جنگ افغانستان خواستهاند که به تعهداتشان در قوانین بینالمللی بشردوستانه احترام بگذارند و با کاهش خشونتها، از غیرنظامیان محافظت کنند.
آنان بهصورت مشخص از طالبان خواستهاند که حملات نظامیشان را متوقف و به تعهداتشان در مورد حفاظت از زیرساختهای افغانستان، محافظت از غیرنظامیان و همکاری در زمینهی کمکهای بشردوستانه، عمل کنند.
طبق این اعلامیه، کشورها و سازمانهای یادشده گفتهاند که به مشارکت قوی با افغانستان متعهد هستند و تحولات جاری در مرحلهی گذار با خروج نیروهای خارجی از افغانستان را از نزدیک دنبال میکنند.
در اعلامیه آمده است: «ما از یک روند صلح فراگیر متعلق به افغانستان و به رهبری افغانها با مشارکت کامل و معنادار زنان که منجر به یک توافق سیاسی عادلانه و پایدار شود، حمایت میکنیم.»
براساس آنچه که در اعلامیه آمده است، نمایندگان کشورها و سازمانهای مزبور پنج عنصر اساسی یک توافق نهایی را برجسته کرده و در عین زمان تأکید کردهاند که حمایت بینالمللی از هر دولتی در آینده به پایبندی به این پنج عنصر بستگی خواهد داشت.
«حاکمیت فراگیر»، «حق انتخاب رهبران سیاسی»، «حفاظت از حقوق بشر (حقوق زنان، جوانان و اقلیتها)»، «تعهد به مبارزه علیه تروریسم بهشمول اطمینان از این که افغانستان دوباره بهعنوان پناهگاه امن تروریستان مبدل نمیشود» و «پایبندی به قوانین بینالمللی، از جمله حقوق بشردوستانهی بینالمللی» پنج عنصر اساسی اند که در این اعلامیه برجسته شده است.
در بخشی از اعلامیهی مشترک آمده است که کشورها و سازمانهای یادشده قصد دارند پشتیبانیشان را از نهادهای افغانستان، از جمله نیروهای امنیتی و دفاعی این کشور حفظ کنند. آنان تأکید کردهاند که کمکهای آینده به افغانستان به حکومتداری خوب و تعهد به قانون و حقوق بشر بستگی دارد.