(نیویورک) – دیدهبان حقوق بشر امروز گفت که مقامات طالبان در افغانستان روزنامهنگاران را بازداشت و مورد تعرض قرار داده و محدودیتهای تازهای را بر کار رسانهها اعمال کردهاند. طالبان باید حملات را متوقف کنند، محدودیتها را کنار بگذارند و اطمینان حاصل کنند که اعضای طالبان که مسئول سوءاستفاده از معترضان و روزنامهنگاران اند، مجازات میشوند.
نیروهای امنیتی طالبان در هشتم سپتامبر ۲۰۲۱ تقی دریابی و نعمت نقدی، گزارشگران روزنامه اطلاعات روز، مستقر در کابل را بازداشت کردند. این خبرنگاران اعتراضات زنان در کابل که به هدف پایان دادن به نقض حقوق زنان و دختران از سوی طالبان راهاندازی شده بود، را پوشش میدادند.
اطلاعات روز گزارش داده است که مقامات طالبان این دو نفر را به یک حوزهی پولیس در کابل بردهاند، در سلولهای جداگانه قرار دادهاند و آنها را توسط کیبل بهشدت مورد ضرب و شتم قرار دادهاند. هر دو نفر در بعد از ظهر هشتم سپتامبر آزاد شدند و به دلیل جراحات از ناحیه کمر و صورت، در بیمارستان تحت مراقبتهای پزشکی قرار گرفتند.
پاتریشیا گاسمن، مدیر بخش آسیای دیدهبان حقوق بشر گفت: «مقامات طالبان ادعا کردند که به رسانهها اجازه میدهند تا زمانیکه «ارزشهای اسلامی را رعایت میکنند»، به فعالیت ادامه دهند اما آنها از حضور روزنامهنگاران در پوشش اعتراضها بهطور فزایندهای جلوگیری میکنند. طالبان باید اطمینان حاصل کنند که همهی روزنامهنگاران میتوانند بدون محدودیتهای سوءاستفاده کننده و یا ترس از قصاص، کار خود را انجام دهند.»
مقامات طالبان همچنین در هفتم سپتامبر وحید احمدی، تصویربردار طلوع نیوز را بازداشت کرده و در همان روز آزاد کردند. آنها دوربین وی را توقیف کردند و مانع تصویربرداری سایر خبرنگاران از اعتراض شدند.
از اوایل ماه سپتامبر، زنان و دختران افغانستان در شهرهای مختلف اعتراضاتی را علیه نقض حقوق زنان و دختران توسط طالبان، از جمله محرومیت از حق تحصیل و دسترسی به کار راهاندازی کردهاند. اول زنان رهبری این اعتراضات را بر عهده داشتند اما مردان نیز بهطور فزایندهای به آنها پیوستند. در هفتم سپتامبر صدها معترض – اعم از زن و مرد – در كابل راهپیمایی كردند و شعارهای انتقادی علیه طالبان سر دادند.
نیروهای امنیتی طالبان بیشتر این تظاهراتهای اخیر را با ضربوشتم معترضان، مصادره و تخریب دوربینها و تهدید خبرنگاران به آشوب کشاندهاند. طالبان در هفتم سپتامبر اعلام کردند که اعتراضات بهطور کلی غیرقانونی است مگر اینکه قبل از قبل تأیید شود. روزنامهنگارانی که برخی از اعتراضات را پوشش دادهاند، میگویند که مقامات طالبان به آنها گفته که اکنون گزارش در مورد اعتراضات نیز غیرقانونی است.
فرماندهان و جنگجویان طالبان مدتهاست که الگوی تهدید، ارعاب و خشونت علیه رسانهها و مسئول قتلهای هدفمند روزنامهنگاران بودهاند.
قوانین بینالمللی حقوق بشر محدودیتهای خودسرانه بر حقوق آزادی بیان و رسانهها، از جمله بازداشت روزنامهنگاران و وضع محدودیت بر رسانهها و ممنوعیت تجمعات مسالمتآمیز را ممنوع کرده است.
گاسمن گفت: «مقامات طالبان بر اساس قوانین بینالمللی موظف اند به حق همه در اعتراضات مسالمتآمیز، حقوق زنان و دختران احترام بگذارند. دولتهاییکه در این مورد نگران اند، باید طالبان را تحت فشار قرار دهند تا از آزادی بیان و تجمع مسالمتآمیز محافظت کنند.»
منبع: دیدهبان حقوق بشر