توماس وِست، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان
عکس: آرشیف

توماس وِست: اگر مکاتب دخترانه باز شود، جامعه جهانی معاش آموزگاران افغانستان را می‌پردازد

توماس وِست، نماینده ویژه‌ی امریکا در امور صلح افغانستان به تازگی گفته است که اگر طالبان اجازه بدهند مکاتب در ماه مارچ سال جاری میلادی به‌روی دختران باز شود، امریکا و جامعه جهانی حاضر اند معاش تمام آموزگاران افغانستان را بپردازند.

آقای وِست این اظهارات را در یک مصاحبه با بی‌بی‌سی پشتو مطرح کرده است. او در این مصاحبه افزوده است که برای به‌رسمیت شناختن حکومت طالبان هیچ گونه زمان‌بندی خاصی ندارند و می‌خواهند پیش از عادی‌سازی روابط با طالبان، برخی اقدامات این گروه را ببینند. به‌گفته‌ی او، آموزش زنان یکی از آزمون‌هایی است که طالبان باید سپری کنند و امریکا و جامعه جهانی از آن نظارت می‌کنند.

این درحالی است که با تسلط طالبان بر افغانستان، مکاتب به‌روی دختران بالاتر از صنف ششم در جریان سال آموزشی ۱۴۰۰ مسدود ماند و دانشگاه‌های دولتی نیز به‌روی دانشجویان دختر و پسر مسدود ماند.

اخیرا سرپرست وزارت معارف طالبان گفته است هر زمانی که محیط مناسب از لحاظ دینی و فرهنگی برای آموزش دختران فراهم شود، این گروه متعهد است تا دروازه‌ی مکاتب را به‌روی دختران بالاتر از صنف ششم باز کند.

از سوی هم، نماینده ویژه‌ی امریکا در امور صلح افغانستان علاوه کرده است که عادی‌سازی روابط امریکا با حکومت طالبان هنوز هم بسیار نزدیک و آسان به نظر نمی‌رسد، اما مقام‌های امریکایی برخی پیش‌شرط‌هایی را مطرح کرده‌اند که حقوق بشر، آزادی زنان و آموزش زنان نیز شامل این شروط هستند.

با این حال، او گفته است: «ما تصمیم گرفته‌ایم که از طریق دیپلماسی با طالبان گفت‌وگوهای سازنده داشته باشیم و به این کار ادامه خواهیم داد، اما نمی‌توانم پیش‌بینی کنم که در این گفت‌وگوها پیشرفت چشم‌گیری داشته‌ایم. در مورد به‌رسمیت شناختن [طالبان] بحث‌ها ادامه دارد، اما این موضوع تنها به امریکا بستگی ندارد، بلکه با پنج عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل، کشورها منطقه و بنیادهایی که در ۲۰ سال گذشته کمک‌های قابل توجهی کرده‌اند، نیز مورد بحث قرار می‌گیرد. به آن مرحله هنوز نرسیده‌ایم.»

بیش از پنج ماه از تسلط طالبان بر افغانستان می‌گذرد، اما هنوز هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است. شماری از کشورها بر تعامل با طالبان تأکید کرده، اما موضوع به رسمیت‌شناختن این گروه را به تصمیم جمعی جامعه جهانی واگذار کرده‌اند.