یک هفته پس از وقوع انفجار ماین در چهارراهی «بتخاک» شهر کابل، منابع تأیید میکنند که در این رویداد، یک موتر نوع «مرسدیس»، حامل کارمندان زندان پلچرخی در حکومت پیشین هدف قرار گرفته شده است.
این منابع به روزنامه اطلاعات روز گفتند که در نتیجهی این انفجار دستکم چهار نفر از کارمندان زندان پلچرخی در حکومت پیشین کشته و ۱۱ نفر دیگر زخمی شدهاند. بیشتر زخمیان تاکنون در شفاخانه «ایمرجنسی» شهر کابل بستری اند. از میان آنان، وضعیت صحی دو نفر وخیم گزارش شده است.
این افراد با تسلط گروه طالبان بر کشور، به کارشان در زندان پلچرخی همچنان ادامه داده بودند.
انفجار بر موتر حامل این افراد، روز شنبهی هفتهی گذشته (۲۱ جوزا) به وقوع پیوست. طالبان در آن هنگام اعلام کردند که در این رویداد یک عراده موتر شهری نوع مرسدیس هدف قرار گرفته است. این گروه کشته و زخمیشدن غیرنظامیان در این انفجار را تأیید کرده؛ اما در مورد آمار و هویت قربانیان چیزی نگفته بودند.
چرا کارمندان سابق زندان پلچرخی هدف قرار گرفتند؟
با گذشت یک هفته از انفجار، هنوز گروه و شخصی مسئولیت آن را به عهده نگرفته است. فرماندهی امنیهی طالبان برای کابل گفته است که چگونگی این حمله را تحت بررسی دارد. این گروه هنوز نتیجهی تحقیقاتش را منتشر نکردهاند.
اما منابع تأیید میکنند که طالبان در پیوند به وقوع این انفجار، رانندهی موتر را بازداشت کردهاند. به گفتهی منابع، این فرد هماکنون در توقیفخانهی فرماندهی امنیهی طالبان در شهر کابل است و بازجویی از او جریان دارد. یکی از منابع توضیح داد که راننده لحظاتی قبل از وقوع انفجار، موتر را متوقف کرده است و با کمکراننده از موتر بیرون و از محل حادثه دور شدهاند. او تأکید کرد که این افراد موضوع را به متباقی سرنشینان موتر در جریان نگذاشته بودند.
منبع دیگری اما گفت که راننده به تنهایی از محل حادثه دور شده بود. به گفتهی او، کمکراننده هم در این رویداد زخمی شده است.
هنوز مشخص نشده که این ماین چگونه جاسازی شده بود. همچنین طالبان در مورد نتیجهی بازجویی از راننده چیزی نگفتهاند.
وابستگان تعدادی از قربانیان در صحبت با روزنامه اطلاعات روز به نقل از مقامات طالبان گفتند که هدف این انفجار کارمندان زندان پلچرخی در حکومت پیشین بودهاند. طالبان اما از ابراز نظر در مورد اینکه این انفجار کار چهکسی بوده است، خودداری کردهاند.
یکی از این افراد گفت که این حمله «قطعا» کار افراد و نیروهای طالبان است. به گفتهی او، طالبان قبلا به حضور این افراد در سر کارشان، شرط و شرایطی وضع کرده بودند: «حکومت فعلی ]طالبان[ تا توانستند کارمندان زندان پلچرخی در حکومت پیشین را محدود کردند. محدودیت سبب نشد که آنان کارشان را ترک کنند. در نتیجه [طالبان آنان را] با ماین زدند ]هدف قرار دادند[» او دلیل هدفقراردادن این افراد توسط طالبان را «تعهد کاری» آنان در حکومت گذشته خواند.

در ۲۰ سال گذشته، خطرناکترین افراد و نیروهای طالبان در زندان پلچرخی زندانی بودند. مقامهای طالبان و بهویژه چهرههای رسانهای این گروه پس از تسلط بر افغانستان، بارها خاطرات شان را از این زندان نقل کردهاند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در یک مصاحبه تلویزیونی، وضعیت خود و نیروهای طالبان در زندان پلچرخی را «ناگوار» توصیف کرد. همینطور سایر مقامات این گروه از «سختگیری» تعدادی از کارمندان این زندان در حکومت پیشین در رسیدگی به مطالبات و خواستههایشان شکایت کردند.
نزدیکان یکی دیگر از قربانیان انفجار بر موتر حامل کارمندان زندان پلچرخی در حکومت پیشین گفت که طالبان از تعهد این افراد در مسئولیت کاریشان در گذشته، کینه گرفتهاند و به همین خاطر آنان را هدف قرار دادهاند. او گفت: «هدفگرفتن کارمندان زندان پلچرخی اگر کار حکومت طالبان نباشد؛ قطعا کار افرادی از اعضای طالبان است …اینها ]کارمندان زندان پلچرخی در حکومت پیشین[ کسانی بودند که به خواست طالبان تمکین نکرده بودند.»
براساس گفتههای وابستگان قربانیان، طالبان چندینبار برای این افراد گفته بودند که دیگر به آنان احتیاج ندارند و میتوانند کارشان را ترک کنند. در مقابل، این افراد بهخاطر اینکه کارشان را از دست ندهند، از هرگونه غیرحاضری اجتناب میکردهاند.
طالبان اما پیوسته گفتهاند که کارمندان غیرنظامی حکومت پیشین را از کار برکنار نمیکنند.
قطع معاش و نان چاشت کارمندان حکومت پیشین
وابستگان قربانیان انفجار بر موتر حامل کارمندان زندان پلچرخی در حکومت پیشین تأیید کردند که حکومت سرپرست طالبان از حدود دو ماه به این طرف، معاش آنان را پرداخت نکردهاند. به گفتهی آنان، معاش این افراد در ماههای گذشته بهگونهی قابل توجه کاهش یافته بود.
یکی از این افراد به نقل از کارمند زندان پلچرخی در حکومت پیشین گفت که طالبان در ماههای اخیر، چاشتانهی این کارمندان را نیز قطع کردهاند. او گفت: «کارمندان و نظامیان طالبان خودشان چاشتانه دارند، اما کارمندان حکومت پیشین نان چاشت شان را باید از خانه ببرند.»
در ادارات دیگر دولتی نیز کارمندان از برخورد دوگانهی طالبان با کارمندان عضوی این گروه و کارمندان سابق شکایت دارند. طالبان قبل از این، عضویت در بعضی از نهادهای دولتی را به سابقهی عضویت در این گروه مشروط کرده بودند.