عکس: BBC

دردسر گردش پول‌های فرسوده در هرات؛ «نمایندگی بانک مرکزی، پول‌های مندرس را مبادله نمی‌کند»

شماری از ساکنان ولایت هرات می‌گویند که پول‌های فرسوده در این ولایت افزایش یافته و این موضوع به یک معضل تبدیل شده است.

محمود رحیمی، یکی از ساکنان هرات می‌گوید که چالش پول‌های فرسوده روند دادوستد در این ولایت را مختل کرده‌ است.

او به اطلاعات روز گفت که هرازگاهی با رانندگان و دکانداران هنگام ردوبدل پول با مشکل مواجه می‌شود.

کسبه‌کاران هرات هم از گردش پول‌های فرسوده انتقاد دارند و خواستار رسیدگی حکومت سرپرست طالبان به معضل هستند.

علی‌احمد اکبری، از عمده‌فروشان مواد غذایی در هرات حتا می‌گوید گردش پول‌های فرسوده باعث کاهش فروشات او شده است.

اکبری به اطلاعات روز گفت که روزانه پنج تا ده هزار افغانی پول‌های فرسوده را از مشتریانش برگشت می‌دهد و این سبب کاهش فروشات او شده ‌است.

همین‌طور صرافان هرات هم از وضعیت پول‌های کاغذی در این ولایت انتقاد دارند.

مشتاق‌احمد، از صرافان دست‌فروش در مارکیت خراسان هرات که می‌گوید هم‌اکنون بیشتر از ۱۰۰ هزار افغانی پول فرسوده روی دست‌اش مانده است. به گفته‌ی او، این پول نه قابل چلش است و نه هم بانک مرکزی آن را تبدیل می‌کند.

او به اطلاعات روز گفت که برای تبادله‌ی پول‌های فرسوده چندین‌بار به نمایندگی بانک مرکزی در هرات رفته است؛ اما مسئولان بانک به وی جواب منفی داده‌اند.

این صراف می‌گوید که از عدم چلش ۱۰۰ هزار افغانی پولش، صدمه‌ی بزرگی متحمل خواهد شد.

در همین حال اتحادیه صرافان و خدمات پولی هرات می‌گوید که در صورت عدم رسیدگی به معضل پول‌های فرسوده، ممکن است برخی از صرافی‌ها بسته شود.

غلام‌محمد سهرابی، رئیس اتحادیه صرافان و خدمات پول ولایت هرات در گفت‌وگو با روزنامه اطلاعات روز گفت که برخی از افراد سودجو پول‌های فرسوده را از دیگر ولایت‌ها به این ولایت وارد کرده‌اند.

سهرابی می‌افزاید که چندین‌بار چالش پول‌های فرسوده را با مقام‌های محلی طالبان و نمایندگی بانک مرکزی در هرات شریک ساخته‌اند. به گفته‌ی او، مسئولان طالبان وعده‌ی رسیدگی به این معضل را داده‌اند، اما تاکنون عملی نشده است.

به گفته‌ی اتحادیه صرافان هرات، هم‌اکنون بالاتر از ۱۰۰ هزار افغانی پول فرسوده‌ نزد هر صراف وجود دارد که بخشی از سرمایه‌‌ی آنان را از چرخش در بازار بیرون کرده ‌است.

رئیس اتحادیه صرافان ولایت هرات تأکید دارد که هرچه‌ زودتر وزارت مالیه طالبان و بانک مرکزی برای رسیدگی به این معضل دست به‌کار شوند و در غیر آن معاملات تجاری و کسب‌وکار در هرات صدمه خواهد دید.

خبرنگار روزنامه اطلاعات روز، موفق به صحبت با نمایندگی بانک مرکزی در هرات نشد.

گردش پول‌های فرسوده از سال‌های گذشته یک چالش در بازارهای افغانستان بوده است. این معضل پس از تسلط طالبان بر افغانستان جدی شده است.

افغانستان پس از سقوط دولت پیشین، با بحران نقدیندگی مواجه شد تا جایی‌که بانک‌ها توان پرداخت سپرده‌های مشتریان خود را ندارند.