وزیران خارجهی ۲۳ کشور جهان و نمایندهی عالی اتحادیه اروپا در یک بیانیهی مشترک، از طالبان خواستهاند که به مردم افغانستان احترام بگذارند و تمام تصامیم و اقداماتی که دسترسی زنان و دختران به حقوق بشری و آزادیهای اساسیشان را محدود میکنند، لغو کنند.
این بیانیهی مشترک امروز (چهارشنبه، ۸ مارچ/۲۷ حوت)، همزمان با روز جهانی همبستگی زنان، در وبسایت وزارت خارجهی ایالات متحده امریکا منتشر شده است.
وزیران خارجهی استرالیا، بلجیم، بلغارستان، کانادا، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، ایتالیا، عربستان سعودی، جاپان، هالند، نیوزیلند، ناروی، قطر، کوریای جنوبی، اسپانیا، سویدن، سوئیس، ترکیه، امارات متحده عربی، بریتانیا، ایالات متحده امریکا و نمایندهی عالی اتحادیه اروپا این بیانیه را صادر کردهاند.
در این بیانیه آمده است که به مناسبت روز جهانی زن، وزیران خارجهی کشورهای یادشده متحد هستند تا توجه را به وضعیت افغانستان جلب کنند، وضعیتی که بهگفتهی آنها، در یکونیم سال گذشته از لحاظ احترام به حقوق بشر گواه شدیدترین عقبگرد بوده است.
طبق این بیانیه، زنان و دختران در افغانستان از دسترسی به آموزش بالاتر از صنف ششم، تحصیلات عالی، فضاهای عمومی و سیاسی و فرصتهای شغلی محروم شدهاند. وزیران خارجه همچنین گفتهاند که خدمات برای حمایت از قربانیان خشونت مبتنی بر جنسیت نیز تا حد زیادی برچیده شده است.
بیانیه افزوده است که آثار زیانبار این اقدامات، تا زمانی که به آن توجه نشود، برای اقتصاد و جامعه افغانستان ویرانگر و غیرقابل جبران خواهد بود و هر شهروند افغانستان آنرا احساس خواهد کرد.
در بیانیه آمده است: «احترام کامل به حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران و مشارکت برابر و معنادار آنان در جامعه نه تنها خود یک هدف است، بلکه پیشنیاز توسعه پایدار اقتصادی و سیاسی، انسجام اجتماعی، ثبات و صلح در افغانستان است.»
وزیران خارجه در این بیانیه گفتهاند که از «شجاعت فوقالعاده» زنان و دختران در افغانستان قدردانی میکنند که علیرغم افزایش محدودیتها و ارعاب توسط طالبان، همچنین از خانواده و جوامع خود حمایت میکنند.
آنها تأکید کردهاند که از دسترسی کامل زنان و دختران به آموزش باکیفیت در مکاتب و دانشگاهها و توانایی زنان برای کار در تمامی بخشها، از جمله کمکهای بشردوستانه و ارایهی خدمات اساسی، حمایت میکنند. بهگفتهی آنها، ارایهی عادلانه و جامع کمکهای بشردوستانه و خدمات اساسی بدون مشارکت کامل زنان غیرممکن است.
در این بیانیهی مشترک از اینکه افغانستان یکی از بزرگترین بحرانهای بشردوستانه جهان را تجربه میکند، ابراز نگرانی شده است.
در بیانیه آمده است که میلیونها نفر در آستانهی گرسنگی بهسر میبرند و فرمان طالبان که زنان را از کار در سازمانهای غیردولتی ملی و بینالمللی منع میکند، تلاشهای سازمانهای بشردوستانه را برای دستیابی به بیش از ۲۸ میلیون نفر وابسته به کمک، به خطر میاندازد.
در بخشی از این بیانیه آمده است که حمایت از مردم افغانستان مهم است؛ زیرا ترس این وجود دارد که طالبان اقدامات بیشتری را برای محدودکردن زنان و دختران از حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی انجام بدهند که تأثیرات بدی بر آیندهی افغانستان و مردم این کشور خواهد داشت.