نی: طالبان از خبرنگاران زخمی انفجار در مزار شریف بازجویی کرده‌اند

دفتر حمایت‌کننده‌ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) می‌گوید که طالبان خبرنگارانی را که در انفجار دیروز در یک مرکز فرهنگی در شهر مزار شریف زخم‌ برداشتند، تحت بازجویی قرار داده‌اند. خبرنگاران نیز می‌گویند که طالبان وسایل آنان را ضبط کرده‌اند.

نی با نشر اعلامیه‌ای این اقدام طالبان را خلاف ارزش‌های حقوق‌بشری خوانده و گفته است که این وضعیت به نوع فشار «مضاعف» بر خبرنگاران است.

در اعلامیه نی آمده است: «نهادهای امنیتی باید بدانند که استفسار و بازجویی عملی است که در قوانین کشور، براساس شرایط ویژه صورت‌ پذیر است. خبرنگاران نباید هم‌زمانی که قربانی‌اند، مظنون نیز شمرده شده و مورد استفسار قرار بگیرند. این‌عمل خلاف ارزش‌های حقوق بشری‌ست.»

نی با اشاره به این که مرکز تبیان در سال ۲۰۱۸ نیز هدف حمله مرگبار قرار گرفته بود که در آن هم تعدادی از خبرنگاران جان باخته بودند، گفته که مسئولان این مرکز فرهنگی «باید به جامعه رسانه‌ای افغانستان پاسخ دهند که آیا تدابیر امنیتی را در هماهنگی با نهادهای مرتبط در نظر گرفته بوده‌اند یا خیر». در اعلامیه نی آمده است که «حوادث خون‌بار در دفاتر این مرکز برای جامعه‌ی خبرنگاری پرسش‌برانگیز است».

برخی از خبرنگارانی که در این رویداد زخم برداشته‌اند می‌گویند که طالبان وسایل کار آنان را با خود برده‌اند.

آنان می‌گویند که با گذشت بیش از ۲۰ ساعت از وقوع انفجار، هنوز موفق نشدند که وسایل کار شان را به دست‌بیاورند.

به گفته‌ی خبرنگاران، طالبان کمره و سایر وسایل خبرنگاران به ریاست استخبارات خود برده‌اند.

خبرنگاران با ابراز نگرانی از این وضعیت، از مسئولان امنیتی طالبان می‌خواهند که وسایل کارشان را هر چه وزدتر تحویل دهند.

پیش از چاشت روز (شنبه، ۲۰ حوت) در جریان همایشی که برای تقدیر از خبرنگاران، در مرکز فرهنگی «تبیان»، برگزار شده بود، انفجاری رخ داد.

براساس آمار، در این انفجار سه نفر جان باخته‌اند و حدود ۳۰ نفر دیگر زخم برداشته‌اند. دست‌کم ۱۵ خبرنگار نیز در جمع زخمیان هستند.

مسئولان محلی طالبان دیروز آمار تلفات را یک کشته و هشت زخمی اعلام کرده بودند.

مسئولیت این انفجار را تاکنون هیچ گروهی بر عهده نگرفته است.

حمله بر تجمع خبرنگاران واکنش‌های گسترده‌ای را به همراه داشته است.

دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) این حمله را محکوم کرده و گفته است که حمله بر خبرنگاران یک «واقعه‌ی غیرقابل قبول» است و خشونت باید متوقف شود.

یوناما همچنین نوشته است که خبرنگاران افغانستان «شجاعت عظیمی» از خود نشان می‌دهند و باید از آن‌ها محافظت شود.