جو بایدن، رییسجمهور امریکا با درخواستهای فزایندهی بینالمللی از اسرائیل برای توقف حمله به شهر رفح در جنوب غزه همصدا شده است.
بایدن عملیات مرگبار ارتش اسرائیل در روز دوشنبه برای آزادی دو گروگان اسرائیلی که منجر به کشتهشدن دستکم ۶۷ فلسطینی شده را زیر سؤال برده است.
بنابر گزارش گاردین، بایدن روز دوشنبه پس از گفتوگو با ملک عبدالله، پادشاه اردن در کاخ سفید گفته است: «عملیات نظامی بزرگ در رفح نباید بدون برنامهای معتبر برای تضمین امنیت و حمایت بیش از یک میلیون فلسطینی که در آنجا پناه گرفتهاند، ادامه یابد.»
بایدن افزوده است که ایالات متحده «شب و روز» روی طرح توافقی برای آتشبس ششهفتهای میان اسرائیل و حماس کار میکند.
او گفته است که «عناصر کلیدی توافق روی میز است» اگرچه شکافهایی باقی مانده است.
ملک عبدالله با تکرار درخواست بایدن برای آتشبس گسترده، گفته است: «ما نمیتوانیم بایستیم و اجازه دهیم این روند ادامه پیدا کند. ما اکنون به آتشبسی پایدار نیاز داریم. این جنگ باید پایان یابد.»
این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل عملیات نجات دو گروگان اسرائیلی را به سربازانش تبریک گفته است و آن را «عملیاتی بینقص» توصیف کرده است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با عصبانیت نخستوزیر اسرائیل را مورد انتقاد قرار داده و گفته است نتانیاهو «به حرف کسی گوش نمیدهد».
بورل در واکنش به دستور نتانیاهو به آوارگان و پناهجویان فلسطینی مبنی بر تخلیهی رفح پیش از یک حملهی نظامی بزرگ گفته است: «کجا؟ به ماه؟ این افراد را به کجا میبرند؟»
او همچنین با اشاره به اظهارات بایدن مبنی بر «بیش از حد بودن تلفات» گفته است: «اگر اینگونه فکر میکنید منطقی است که تسلیحات کمتری در اختیار اسرائیل قرار دهید تا مردم کمتری کشته شوند.»
دیوید کامرون، وزیر امور خارجهی بریتانیا هم گفته است: «از نظر ما، واقعا امکان ندارد که ببینیم چگونه میتوان جنگی را در میان این افراد به راه انداخت، آنان جایی برای رفتن ندارند.»
وی افزوده است که آوارگان فلسطینی نه میتوانند به جنوب مصر بروند و نه میتوانند به خانههای ویران خود در شمال برگردند.
پنی وانگ، وزیر امور خارجهی استرالیا نیز گفته است که عدم محافظت از غیرنظامیان در رفح «به منافع خود اسرائیل آسیب جدی وارد میکند».
هفتهی گذشته، آنالنا بائربوک، وزیر خارجهی آلمان هشدار داده بود که حملهی اسرائیل به رفح به «فاجعهی انسانی» منجر خواهد شد. او افزوده بود: «مردم غزه نمیتوانند در هوا ناپدید شوند.»
فولکر ترک، مسئول حقوق بشر سازمان ملل گفته است: «جهان نباید اجازه دهد این اتفاق بیفتد. آنانی که نفوذ دارند باید بهجای توانمندسازی، مهار کنند.»
علیرغم هشدارهای فزایندهی آژانسهای امدادرسان و جامعهی بینالمللی مبنی بر فاجعهبار بودن حمله به رفح، نتانیاهو گفته است که حملات اسرائیل همچنان ادامه خواهد داشت.
حماس گفته است که پیشروی اسرائیل در رفح، مذاکرات برای بازگرداندن گروگانها در ازای آتشبس را «نقش بر آب میکند».
بنابر گزارش وزارت صحت غزه، از آغاز حملات اسرائیل بر غزه تا اکنون ۲۸ هزار و ۳۴۰ فلسطینی کشته شدهاند.