آسیبدیدگان حادثهی اخیر سیلاب در بغلان میگویند در حال حاضر بهشدت به آب آشامیدنی، مراکز صحی و سرپناه ضرورت دارند. بهگفتهی آنان، سیلاب تمام چاهها و ذخیرهگاههای آب آشامیدنی، مراکز صحی و در نتیجه تمام زندگی آنان را در مناطق آسیبدیدهی ولسوالیهای برکه، بغلان مرکزی، گذرگاه نور و دهنه غوری از بین برده و حالا مردم با مشکلات فراوانی مواجه هستند.
آنان می افزایند در حال حاضر در مناطق سیلزده زیر خیمهها بهسر میبرند و با خطر سیلاب دوباره مواجه هستند، چون سد یا مانعی برای جلوگیری سیلاب وجود ندارد.
نه آب است، نه سرپناه
شماری از باشندگان ولسوالی برکه، بغلان مرکزی، دهنه غوری و گذرگاه نور ولایت بغلان که در نتیجهی سرازیرشدن سیلاب با تلفات جانی و خسارات هنگفت مالی دچار شدهاند، از مشکلات جدیشان پس از سیلاب سخن میزنند.
محمدقاسم، باشندهی روستای فلول ولسوالی برکه بغلان میگوید سیلاب برای مردم در این منطقه که متشکل از چندین روستای بزرگ است، هیچ چیزی نگذاشته است. بهگفتهی وی، آنان، بهشمول نزدیکانشان در این حادثه خانه، زمین، باغ و همهی هستوبود شان را از دست دادهاند.
این باشندهی ولسوالی برکه بغلان میافزاید در حال حاضر آنان در فضای باز و زیر خیمهها بهسر میبرند و با نبود آب آشامیدنی روبهرو هستند. بهگفتهی وی، سیلاب صدها حلقه چاه و ذخیرهگاههای آب را در ولسوالی برکه تخریب و از بین برده است. او میافزاید در حال حاضر حتا یک حلقه چاه در ساحات آسیبدیده برای استفادهی مردم باقی نمانده است.
این باشندهی بغلان میگوید آبی که توسط تانکر از مناطق دیگر به آنان فراهم میشود، برایشان بسنده نیست و باید هرچه زودتر حکومت، مؤسسات و سرمایهداران برای آنان در قسمت حفر چاه همکاری نمایند.
گلمحمد، دیگر باشندهی ولسوالی برکه بغلان میگوید که آنان در پهلوی نبود آب آشامیدنی، با خطر دوبارهی سیلاب روبهرو هستند، زیرا هیچ مانعی بر مسیر سیلاب وجود ندارد. این باشندهی بغلان میگوید در چند روز اخیر با رسیدن کمکهای غذایی مردم و نهادها، یک تا دو تانکر آب آشامیدنی نیز به این روستاها میآورند که بسنده نیست.
عبدالوکیل، از باشندگان منطقهی شیخ جلال ولسوالی بغلان مرکزی ولایت بغلان میگويد مردم آسیبدیده در حال حاضر در فضای باز در خیمهها و تعدادی هم در خانههای اقارب شان بهسر میبرند. این باشندهی ولسوالی بغلان مرکزی گفت: «خانههای زیادی تخریب شده است. برای مردم در این منطقه نه زمین باقی مانده و نه هم خانه و کاشانه. حالا در میدان خدا بهسر میبریم. مهمتر از همه با کمبود آب آشامیدنی مواجه هستیم و نیاز جدی به آب داریم. همچنان برای یک سرپناه که حداقل بتوانیم زندگی خود را دوباره سروسامان بدهیم، نیازمند هستیم.»
او میافزاید که ده جریب زمین زراعتیاش تخریب شده که او از این طريق امرار معاش میکرد و حالا حیران مانده که چهکار انجام دهد.
عبادالله، از فعالان اجتماعی ولسوالی دهنه غوری ولایت بغلان میگوید وقوع سیلاب در این ولسوالی نیز تلفات جانی و خسارات هنگفت مالی به مردم محل وارد کرده است. این باشندهی این ولسوالی افزود: «سرازیرشدن سیلاب در این ولسوالی باعث تخریب ۱۲ هزار جریب زمین زراعتی، هشت سربندِ کانالهای آبیاری، ۳۰ خانهی مسکونی، هفت آسیاب، سه دستگاه برق آبی، بیش از ده چاه آب آشامیدنی و همچنان تخریب راه مواصلاتی ۳۵ روستا شده است.»
او میافزاید چالشهای بهوجودآمده باشندگان این مناطق را نگران کرده و آنان همانند مردمان دیگر ولسوالیهای آسیبدیدهی این ولایت در فضای باز و منازل اقارب خود بهسر میبرند.
وحیدالله، باشندهی ولسوالی گذرگاه نور بغلان نیز میگوید که سیلاب مردم چندین روستا را در این ولسوالی، هم از نگاه جانی و هم از نگاه مالی، زیانمند ساخته است. بهگفتهی وی، چالش جدی مردم در این ولسوالی کمبود آب آشامیدنی است که در پی تخریب چاهها بهوجود آمده است.
باشندگان این ولسوالیها از نهادها و سرمایهگذاران میخواهند در قسمت حفر چاه آب آشامیدنی با آنان همکاری نمايند، چون مردم در این ساحات به نسبت از دست دادن زندگیشان، توانایی مالی را برای این کار ندارند.
این باشندگان همچنان از حکومت طالبان و مؤسسات میخواهند سد و موانع را بر مسیر سیلاب در این ولسوالیها بسازند تا از ورود احتمالی سیلاب بر داخل روستاها جلوگیری شود.
مشکلات صحی
براساس آمار باشندگان محلی در ولسوالی برکه، بغلان مرکزی و گذرگاه نور ولایت بغلان، تعمیر ۱۹ کلینیک و مرکز صحی در نتیجهی سرازیرشدن سیلاب تخریب شده و نیاز به بازسازی و ترمیم دوباره دارد.
حمیدالله، از باشندگان ولسوالی برکه بغلان میگوید که پس از سیلاب مردم با مشکلات صحی روبهرو هستند و ضرورت مبرم به داکتر و دارو دارند. این باشندهی بغلان افزود: «در حال حاضر کسانی که از سیلاب جان سالم بدر بردهاند، کودکان و زنانشان به مراکز صحی ضرورت دارند. تعمیرهای کلینیک صحی در روستاهای آنان تخریب و از بين رفته است.»
شماری دیگر از باشندگان سیلابزده در بغلان میگویند با توجه به مشکلات زیاد مردم در بخش صحت، مراکز صحی سیار نمیتوانند به چالشهای مردم رسیدگی کنند.
مطیعالله، از دیگر باشندگان ولسوالی برکه گفت: «تیمهای صحی سیار که بهتازگی به ساحات آسیبدیده آمدهاند، به مشکلات صحی مردم رسیدگی درست نمیتوانند؛ آنها فقد به بیماری عادی رسیدگی میکنند. زنان و کودکان در این مناطق با مشکلات جدی صحی روبهرو هستند و نیاز جدی به مراقبتهای صحی دارند.»
باشندگان ولسوالی برکه، که از مرکز بغلان فاصلهی زیاد دارند، میگویند در حال حاضر آنان از لحاظ مواد غذایی مشکلی ندارند، چون مساعدتهای زیادی از سوی مردم و نهادهای داخلی و خارجی برایشان فراهم شده است. بهگفتهی آنان، مشکلات جدی آنان عدم دسترسی به خدمات صحی است که از حکومت و مؤسسات داخلی و خارجی میخواهند در این راستا توجه نمایند.
مردم در مناطق سیلزدهی بغلان از عدم دسترسی به مراکز صحی در حالی نگران هستند که مسئولان ریاست صحت عامهی طالبان در این ولایت به رسانههای محلی گفتهاند که چالشهای صحی مردم را بررسی و تیمهایی را به ولسوالی برکه فرستادهاند.
از سویی هم، تدروس ادهانوم گیبریسیوس، رییس سازمان جهانی صحت چند روز پیش در واکنش به «سیل فاجعهبار» در افغانستان با نشر پستی در ایکس گفته است که ۱۷ تیم سیار را در مناطق سیلزده مستقر کرده است. رییس سازمان جهانی صحت گفته است که «ما در حال فراهمکردن دارو و تجهیزات طبی ضروری برای جوامع آسیبدیده هستیم».
کمکهای خیریه
پس از حادثهی سیلاب در ولایت بغلان مردم در ولایتهای مختلف، از جمله قندوز، هرات و دیگر مناطق با جمعآوری پول نقد و وسایل و تجهیزات کمکهایشان را به آسيبدیدگان این ولایت رساندهاند.
نهادهای خیریهی داخلی نیز مساعدتهای غذایی و پول نقد را به مردم آسیبدیده در این ولایت فراهم کردهاند.
مسئولان محلی طالبان در بغلان گفتهاند که پس از وقوع سیلاب روند کمکرسانی از سوی مؤسسات، حکومت و مردم نیز بهگونهی جدی در نقاط آسیبپذیر آغاز شده است.
هدایت الله همدرد، رییس مبارزه با حوادث طبیعی طالبان در بغلان گفته است که آنان به ولسوالیهای سیلابزده خیمه و مواد اولیه فرستادهاند
ایندریکا راتوات، معاون دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با انتشار ویدیویی در ايکس گفته است که سیلاب در بغلان ۶۰ هزار نفر را تحت تأثیر قرار داده است. بهگفتهی وی، آنان تیمهای کمکرسانی مشترک را در مناطق سیلزدهی ولایتهای بغلان، بدخشان و تخار مستقر کردهاند و تا اکنون به ۵۰ هزار نفر کمک صورت گرفته است.
از سویی هم، کشورهای قطر و ازبیکستان هم در چند روز اخیر بستههای کمکیشان را به سیلابزدگان کشور فرستادهاند.
بربنیاد آخرین آمار که از سوی وزارت مهاجرین و عودتکنندگان طالبان چند روز پیش منتشر شد، در پی سرازیرشدن سیلاب در چندین ولسوالی و مرکز ولایت بغلان ۳۱۵ نفر جان باخته و هزار و ۶۳۰ نفر هم زخمی شدهاند. بهگفتهی این وزارت، بیش از دو هزار و ۶۰۰ خانه نیز بهگونهی کلی و قسمی تخریب شده است.
بیشترین ساحات آسیبپذیر در بغلان را روستاهای فلول و شرشر ولسوالی برکه، روستاهای «شیخ جلال» و «شهرک صلح» ولسوالی بغلان مرکزی، ساحهی کرکر شهر پلخمری و برخی از مناطق ولسوالیهای گذرگاه نور و دهنه غوری تشکيل میدهند.