عتیقالله عزیزی، معین فرهنگ و هنر وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان از منار جام در غور بازدید کرده و از یونسکو خواسته است که به مسئولیت در قبال حفاظت از این بنای تاریخی عمل کند.
ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در غور ناوقت دیروز (یکشنبه، ۱۸ سنبله) در خبرنامهای گفته است که عزیزی برای بررسی وضعیت منار جام به این ولایت سفر کرده است.
سیلابهای ویرانگر بهار امسال در غور به منار جام نیز آسیب زده است. در آن زمان مسئولان محلی طالبان اعلام کرده بودند که سیل تا دو متری منار رسیده و آب به داخل آن نیز نفوذ کرده است.
اما معین فرهنگ و هنر وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان گفته است که سیلابهای بهار امسال، «آسیب زیادی» به منار وارد نکرده است، اما خطر سیل و حوادث طبیعی در آینده وجود دارد.
ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در غور به نقل از عزیزی نوشته است که یک تیم فنی مشترک متشکل از چندین وزارت به دستور نخستوزیر این گروه موظف شده تا برنامهای را برای استحکام بیشتر منار جام آماده کند.
معین فرهنگ و هنر وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان سازمان یونسکو و دیگر سازمانهای بینالمللی فرهنگی را متهم به بیتوجهی به حفاظت از منار جام کرده است.
او گفته است که یونسکو «باید به مسئولیت خود در قبال حفاظت از منار باستانی و تاریخی جام عمل کند».
منار جام در ولسوالی شهرک غور در درهای موسوم به جام در نقطهی وصل رودخانههای جام و هریرود موقعیت دارد.
این منار یکی از بلندترین منار خشتی جهان شناخته میشود.
این منار در زمان سلطنت سلطان غیاثالدین غوری، از پادشاهان تمدن غوریها به ارتفاع ۶۵ متر ساخته شده است.
منار جام در سال ۲۰۰۲ در فهرست میراث فرهنگی جهانی در سازمان یونسکو ثبت شد؛ اما گفته میشود که در این دودهه توجه کافی به این بنای تاریخی نشده و همواره نگرانی دربارهی فروپاشی آن وجود داشته است.