دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد میگوید که تولید تریاک در سال ۲۰۲۴ در افغانستان نسبت به سال پیش میلادی ۳۰ درصد و ارزش آن ۱۳۰ درصد افزایش یافته است.
این نهاد امروز (چهارشنبه، ۷ قوس) با نشر گزارشی گفته است که در سال جاری میلادی ۴۳۳ تُن تریاک در افغانستان تولید شده است.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد ارزش این مقدار تریاک را حدود ۲۶۰ میلیون دالر برآورد کرده است که نسبت به سال قبل، ۱۳۰ درصد افزایش یافته است.
این نهاد افزوده است، با اینحال، سطح تولید تریاک نسبت به سال ۲۰۲۲ میلادی، زمانی که رهبر طالبان حکم ممنوعیت کشت و تولید مواد مخدر را صادر کرد، ۹۳ درصد و ارزش آن ۸۰ درصد کاهش یافته است.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد پیش از این در گزارشی از افزایش کشت خشخاش در سال ۲۰۲۴ میلادی نیز خبر داده بود.
در گزارش این نهاد آمده بود که کشت خشخاش در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۹ درصد افزایش یافته و به ۱۲ هزار و ۸۰۰ هکتار زمین رسیده است، اما بسیار کمتر از سال ۲۰۲۲ است که ۲۳۲ هکتار زمین خشخاش کشت شده بود.
غاده ولی، مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد گفته است که دومین سال کاهش کشت و تولید تریاک در افغانستان فرصتها و چالشهای پیچیدهای را به همراه دارد.
او افزوده است: «تلاشهای بینالمللی باید هماهنگ شود تا اطمینان حاصل شود که این کاهش با تولید مواد مخدر مصنوعی خطرناک مانند متآمفتامین در افغانستان یا منطقهی وسیعتر جایگزین نشود.»
مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد همچنین گفته است که باید با سرمایهگذاری در زیرساختها، منابع کشاورزی و معیشت پایدار، به جوامع روستایی وابسته به خشخاش کمک کنیم تا به جایگزینهای قانونی و اقتصادی مقرونبهصرفه، دست یابند.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد میگوید که در سال ۲۰۲۴ میلادی کشاورزان افغانستان در زمینهای بیشتری که قبلا خشخاش کشت میشد، محصولات جایگزین همانند غلات و پنبه کشت کردند.
این نهاد افزوده است با اینحال، تریاک ۶۰ برابر بیشتر از گندم درآمد دارد و بدون جایگزینهای سودآور و قانونی، مشکلات اقتصادی میتواند برخی از کشاورزان را تشویق به بازگشت به کشت خشخاش کند.
هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان در ماه حمل سال ۱۴۰۱ خورشیدی، مطابق اپریل سال ۲۰۲۲ میلادی، با صدور فرمانی کشت، تولید، قاچاق و استفادهی مواد مخدر را ممنوع کرد.
طالبان از آن زمان تا اکنون بارها ادعا کردهاند که کشت خشخاش در افغانستان به صفر رسیده است، اما گزارشهای سازمان ملل متحد نشان میدهد که خشخاش همچنان در افغانستان کشت میشود.
از سوی دیگر، گزارشهای نیز منتشر شده است که نشان میدهد از زمان صدور فرمان رهبر طالبان، تولید مواد مخدر صنعتی، از جمله متآمفتامین در افغانستان افزایش یافته است.
مقامهای سازمان ملل متحد و کشورهای همسایه و منطقه بارها از افزایش تولید مواد مخدر صنعتی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.