Photo: Bret Hartman / TED

ایلان ماسک: آیا ما واقعا پول مالیات‌دهندگان امریکا را برای طالبان می‌فرستیم؟

در پی درخواست یک عضو مجلس نمایندگان امریکا از دونالد ترمپ برای «قطع کمک‌ مالی به طالبان»، ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان و از متحدان ترمپ، پرسیده است که «آیا ما واقعا پول مالیات‌دهندگان ایالات متحده را برای طالبان می‌فرستیم؟»

تیم بورچت، عضو مجلس نمایندگان امریکا که به دونالد ترمپ نامه نوشته است، در پاسخ به پرسش ایلان ماسک در ایکس نوشته است که «هزینه‌ی حمله‌ی تروریستی بعدی صددرصد توسط مالیات‌دهندگان امریکایی تأمین خواهد شد».

تیم بورچت با انتشار نامه‌ی خود در ایکس گفته است که امریکا تحت رهبری ترمپ باید از کمک مالی به طالبان دست بردارد. او گفته است که «۴۰ میلیون دالر در هفته به دشمنان ما سیلی به صورت کسانی است که خدمت کردند».

مقام‌های دولت بایدن کمک مالی به طالبان را تکذیب کرده‌اند.

متیو میلر، سخن‌گوی وزارت خارجه‎‌ی امریکا آخرین بار در ماه اسد در یک نشست خبری گفت که ادعای کمک مالی امریکا به طالبان نادرست است.

اما تیم بورچت در نامه‌ی خود به ترمپ از ارسال کمک‌های خارجی به طالبان ابراز نگرانی کرده و تمایل خود را برای همکاری با دولت ترمپ برای جلوگیری از انتقال دالرهای مالیاتی به «تروریست‌ها» بیان کرده است. او نوشته است که در طول کنگره ۱۱۸، متوجه شد که وزارت خارجه‌ی ایالات متحده، تحت رهبری دولت بایدن، در حال انتقال پول به طالبان است.

او افزوده است: «در واقع، زمانی که من از آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه در این مورد سؤال کردم، او اعتراف کرد که سازمان‌های غیردولتی نزدیک به ۱۰ میلیون دالر کمک خارجی به طالبان به‌عنوان مالیات پرداخت کرده‌اند.»

طبق گزارش بازرس ویژه‌ی امریکا در امور بازسازی افغانستان، ایالات متحده پس از روی‌کارآمدن طالبان، ۳.۳۳ میلیارد دالر کمک مالی بشردوستانه و انکشافی به افغانستان ارائه کرده است.

سیگار در یکی از گزارش‌های خود دریافته است که شرکای اجرایی ایالات متحده در افغانستان حداقل ۱۰.۹ میلیون دالر را به دولت طالبان پرداخته‌اند. این مقدار بودجه توسط ۳۸ شریک امریکا به‌عنوان مالیات، هزینه‌ها، عوارض گمرکی یا صرفیه آب‌وبرق به دولت طالبان پرداخت شده است.

تیم بورچت در ادامه‌ی نامه‌ی خود به ترمپ افزوده است که مسأله‌ی بزرگ‌تر، که وزیر بلینکن نتوانست آن را تصدیق کند، پرداخت‌های نقدی به دالر ایالات متحده توسط بانک مرکزی افغانستان است. به‌گفته‌ی او، محموله‌های نقدی‌ای که توسط بانک مرکزی افغانستان به حراج گذاشته می‌شوند، ردیابی آن‌ها تقریبا غیرممکن است.

او نوشته است: «این‌گونه است که طالبان بودجه می‌گیرند و برای تروریسم در سراسر جهان برنامه‌ریزی می‌کنند.»

این عضو مجلس امریکا افزوده است که در سال ۲۰۲۳، او لایحه‌ای را ارائه کرد که به موجب آن وزارت امور خارجه می‌خواهد کشورهای خارجی را از حمایت مالی یا مادی از طالبان منصرف می‌کند و در مورد برنامه‌های کمک‌های نقدی مستقیم و نفوذ طالبان بر بانک مرکزی افغانستان گزارش می‌دهد.

او گفته است که لایحه‌اش به اتفاق آرا در مجلس نمایندگان امریکا تصویب شد، اما چاک شومر، رهبر وقت اکثریت، از آوردن این لایحه به رأی‌گیری در سنا خودداری کرد.

تیم بورچت افزوده است که قصد دارد این لایحه را مجددا در کنگره ۱۱۹ معرفی کند.

او تأکید کرده است که ایالات متحده امریکا نباید به دشمنان خود در خارج از کشور کمک مالی کند.

دسترسی طالبان به کمک‌ها همواره مورد نگرانی اعضای کنگره‌ی امریکا بوده است.

در گزارش سیگار آمده است که از زمان خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در آگست ۲۰۲۱، ایالات متحده در مجموع ۲۱.۰۶ میلیارد دالر به افغانستان و پناه‌جویان افغانستانی کمک کرده یا در دسترس این کشور قرار داده است.

براساس گزارش سیگار، این بودجه شامل نزدیک به ۳.۳۳ میلیارد دالر پولی است که ایالات متحده برای کمک به افغانستان، عمدتا برای کمک‌های بشردوستانه و توسعه‌ای ارائه کرده است.

همچنین ۳.۵۰ میلیارد دالر دیگر شامل نیمی از ذخایر بانک مرکزی افغانستان است که پس از تسلط طالبان بر کشور در بانکی در امریکا مسدود شد و ایالات متحده آن را به صندوق ویژه در سوئیس منتقل کرده است. به‌گفته‌ی سیگار، از این بودجه تا اکنون به نفع مردم افغانستان استفاده نشده است، اما برای حفاظت از ثبات مالی کلان در نظر گرفته شده است و در درازمدت می‌تواند شامل افزایش سرمایه بانک مرکزی افغانستان در صورت تحقق شرایط باشد.

در گزارش سیگار آمده است که از ۲۱.۰۶ میلیارد دالر بودجه‌ی امریکا ۸.۷۰ میلیارد دالر آنان در عملیات استقبال از متحدان برای حمایت از مهاجران افغانستانی که در ایالات متحده مستقر می‌شوند، هزینه شده است. همچنین وزارت دفاع امریکا ۵.۳۶ میلیارد دالر دیگر برای کمک به متحدان امریکا در خارج از این کشور اختصاص داده است.

آینده‌ی ادامه‌ی کمک‌های امریکا به افغانستان در دولت دونالد ترمپ روشن نیست.