ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد میگوید که دادگاه بینالمللی کیفری راه اساسی پاسخگویی برای قربانیان جنایات بینالمللی، از جمله در افغانستان است.
او در پیامی در ایکس از درخواست کارشناسان سازمان ملل متحد از مجلس سنای امریکا برای رد تحریمها علیه دادگاه بینالمللی جنایی حمایت کرده است.
بنت نوشته است که تحریمها و تهدیدها علیه دیوان کیفری بینالمللی و کارکنان آن، مصونیت از مجازات را در موقعیتهایی که عدالت بیشتر مورد نیاز است، ترویج میکند.
کارشناسان سازمان ملل متحد در یک بیانیهی مشترک از تصویب لایحهای در مجلس نمایندگان امریکا برای تحریم دیوان کیفری بینالمللی بهدلیل تصمیم این دادگاه دربارهی مقامهای اسرائیل ابراز ناامیدی کردهاند.
مجلس نمایندگان امریکا روز پنجشنبه (۲۰ جدی) «قانون مقابله با دادگاه غیرقانونی» را با رأی موافق ۲۴۳ نماینده تصویب کرد.
این قانون دادگاه لاهه را بهدلیل تحقیق، بازداشت یا تعقیب هر شهروند امریکا یا کشورهای متحد، از جمله اسرائیل که عضو این دیوان نیستند، تحریم میکند. همچنین هرگونه وجوهی را که ایالات متحده برای دیوان کیفری بینالمللی تعیین کرده است لغو میکند و هرگونه پولی در آینده را برای دادگاه ممنوع میکند.
کارشناسان سازمان ملل متحد از سنای امریکا خواستند با لایحهای که بهدنبال اعمال تحریمها و قطع کمکهای مالی به دادگاه کیفری بینالمللی است، مخالفت کند.
این قانون پس از آن تصویب شده که دادگاه لاهه دو ماه پیش حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یواو گالانت، وزیر دفاع پیشین این کشور را به اتهام «جنایات جنگی» و «جنایت علیه بشریت» در جنگ غزه صادر کرد.
پیش از این هم وزارت خزانهداری امریکا دادستان دادگاه بینالمللی کیفری را بهدلیل تحقیقات دربارهی اتهامات جنایات جنگی علیه نظامیان امریکایی در افغانستان تحریم کرد.