Photo: @EnayatKhowarazm

انتقال چرخ‌بال‌های ارتش پیشین افغانستان از ابیکستان به امریکا؛ طالبان: غیرقابل قبول است

وزارت دفاع طالبان انتقال چرخ‌بال‌های امریکایی ارتش پیشین افغانستان از ازبیکستان به امریکا را «غیرقابل قبول» خوانده و گفته است که این چرخ‌بال‌ها «متعلق به افغانستان اند و باید بازگردانده شوند».

براساس گزارش‌ها، به‌تازگی هفت فروند چرخ‌بال بلک هاوک که در سال ۲۰۲۱ توسط خلبانان ارتش پیشین افغانستان به ازبیکستان منتقل شده بودند، به امریکا بازگردانده شده‌اند.

عنایت‌الله خوارزمی، سخن‌گوی وزارت دفاع طالبان امروز (شنبه، ۲۰ دلو) با نشر بیانیه‌ای درباره‌ی این گزارش ابراز نگرانی کرده و گفته است: «این‌که این هلیکوپترها به هر دلیلی به امریکا انتقال داده می‌شوند، برای ما قابل قبول نیست؛ زیرا مردم افغانستان حق دارند که از حق خود دفاع و سؤال کنند و کشورهای همسایه نیز باید به حقوق افغان‌ها احترام بگذارند.»

این سخن‌گوی طالبان اضافه کرده است که این گروه از امریکا نیز می‌خواهد که مانعی بر سر راه بازگرداندن چرخ‌بال‌ها به افغانستان ایجاد نکند؛ «بلکه آن‌ها را به افغان‌ها تسلیم دهند».

به‌تازگی صدای امریکا در ازبیکستان به نقل از مقام‌های وزارت دفاع امریکا یا پنتاگون گزارش داده بود که واشنگتن در روزهای اخیر چرخ‌بال‌هایی را بازگردانده که خلبانان ارتش افغانستان در سال ۲۰۲۱ با آن‌ها به ازبیکستان پرواز کرده بودند.

یک منبع در سفارت امریکا در تاشکند نیز این گزارش را تأیید کرده و گفته است: «ما این هفت چرخ‌بال را استرداد کرده‌ایم.»

قبلا مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی با استناد به تصاویر ماهواره‌ای گفته بود که بیش از ۴۵ هواپیمای افغانستان در سال ۲۰۲۱ در بحبوحه‌ی پیشروی طالبان در سمت مرز ازبیکستان مشاهده شده است.

طالبان بارها از تاشکند خواسته بودند که این هواپیماها را به این گروه تحویل دهد.

چرخ‌بال‌های بلک هاوک در حالی از ازبیکستان به امریکا منتقل شده است که دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات متحده از طالبان خواسته است تا تجهیزات امریکایی را باز گردانند.

تمام تجهیزات نظامی‌ای که امریکا در اختیار ارتش افغانستان قرار داده بود، پس از روی‌کارآمدن طالبان به‌دست این گروه افتاد. این تجهیزات شامل هواپیماهای نظامی نیز است که طالبان در حال حاضر از آن‌ها استفاده می‌کنند.

طبق گزارش وزارت دفاع امریکا، تجهیزات نظامی به ارزش حدود هفت میلیارد دالر در افغانستان جامانده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان در واکنش به درخواست ترامپ گفته است که این تجهیزات غنیمت است و بازگردانده نخواهد شد.