Photo: ILNA

مقام ایرانی: طالبان به‌دلیل نیاز به درآمدهای گمرکی، با تجارت ترجیحی موافقت نمی‌کنند

محمود سیادت، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان گفته است که طالبان به‌دلیل نیاز به درآمدهای گمرکی با تجارت ترجیحی موافقت نمی‌کنند و این نوع تجارت میان دو کشور عملی نشده است.

او امروز (سه‌شنبه، ۲۳ دلو) به خبرگزاری ایلنا گفته است که مذاکرات در این زمینه با طالبان هنوز ادامه دارد، اما شواهد نشان می‌دهد که این مدل از تجارت در آینده‌ی نزدیک میان دو کشور برقرار نخواهد شد.

این مقام ایرانی گفته است: «از آن‌جا که افغانستان به درآمدهای گمرکی نیاز دارد با کاهش این درآمدها موافقت نمی‌کند. همچنین برای حمایت از تولید داخلی سیاست اعمال تعرفه را ادامه می‌دهد.»

تجارت ترجیحی نوعی از تجارت است که دو کشور موافقت می‌‌کنند که برای تسهیل واردات و صادرات، تعرفه‌ی برخی از کالاها را کاهش بدهند.

طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، تعرفه‌ی بسیاری از کالاهای وارداتی را افزایش داده‌اند و هدف از آن را حمایت از تولیدات داخلی اعلام کرده‌اند.

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان همچنین از آغاز صادرات پنبه از افغانستان به ایران خبر داده و گفته است که مشکلات در این زمینه برطرف شده است.

او افزوده است که میان اعدادی که گمرکات ایران و افغانستان در مورد حجم و ارزش تجارت دو کشور منتشر می‌کنند، تفاوت‌های معناداری وجود دارد. با این‌حال، صادرات ایران به افغانستان در سال جاری نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد رشد داشته است.

این مقام ایرانی گفته است که تاجران افغا‌نستان به ایران «محصولات باغی، دامی، خشکبار، سنگ‌های ساختمانی، مواد خام معدنی، به‌ویژه خاک روی و خاک سرب صادر می‌کنند».

او گفته است که طالبان اکنون برای صادرات محصولات معدنی موانعی گذاشته‌اند و ابراز امیدواری کرده است که این موانع برطرف شود.

محمود سیادت همچنین گفته است: «در تلاش برای تقویت ورود دام سبک از افغانستان به ایران هستیم. با این‌حال، طرف افغانستانی از پرورش دام در خاک این کشور با سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها و در ادامه صادرات آن به ایران و یا مقاصد دیگر استقبال می‌کند.»

ایران و طالبان در بیش از سه سال اخیر تعامل گسترده‌ی سیاسی و اقتصادی داشته‌اند و توافق‌نامه‌های متعددی در زمینه‌هایی اقتصادی و تجاری امضا کرده‌اند.

آمارهای اداره‌ی احصائیه و معلومات طالبان نیز نشان می‌دهد که واردات کالاهای ایرانی به افغانستان افزایش چشم‌گیر یافته است.