ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان در گزارشی دربارهی قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفته است که این گروه بهطور تدریجی و سیستماتیک، کنترل خود را بر زندگی مردم افغانستان مستحکم میکند و پیشبینی میشود وضعیت از این هم وخیمتر شود.
آقای بنت امروز (پنجشنبه، ۹ حوت) دو گزارش دربارهی وضعیت افغانستان به نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کرده است.
او در گزارش خود دربارهی قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفته است که این قانون بسیاری از فرمانها و سیاستهای تبعیضآمیز تحمیلی طالبان را تدوین و تحکیم میکند و خفقان این گروه را بر جامعهی افغانستان مستحکم میکند.
بنت گفته است با آن که زنان و دختران بار ستم طالبان را متحمل میشوند، اما هیچکس از قانون امر به معروف در امان نیست.
او افزوده است که مردان، پسران و افراد مختلف جنسیتی، اقلیتهای قومی و مذهبی، جوامع به حاشیه راندهشده و رسانههای مستقل همگی با رژیمی عمیقا سرکوبگر روبهرو هستند که تقریبا همهی جنبههای زندگی را دیکته میکند.
بنت افزوده است که قانون امر به معروف و نهی از منکر، مسیر روشنی از تشدید سرکوب طالبان، و همچنین مشابهتهایی با حکومت سختگیرانهی این گروه از سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ را دنبال میکند.
او گفته است که افغانستان اکنون مرکز یک نظام نهادینهشدهی تبعیض، ستم و سلطهی مبتنی بر جنسیت است که به جنایت علیه بشریت، از جمله جنایت آزارواذیت جنسیتی تبدیل میشود.
بنت هشدار داده است که اگر اجازه داده شود که وضعیت فعلی ادامه یابد، عواقب حملهی روزافزون طالبان به حقوق و آزادیهای مردم افغانستان عمیق و طولانی خواهد شد. او افزوده است که جامعه با ترس، تفرقه و طردشدن مواجه است که در آن زنستیزی و نابرابری عادی خواهد شد.
او گفته است: «بدون اقدام معنادار برای معکوس کردن مسیر، سرکوب و انزوا عمیقتر خواهد شد که از ظهور یک افغانستان فراگیر، باثبات و مرفه جلوگیری میکند.»
بنت در نشست امروز هم گفت که اگر طالبان کنترل و پاسخگو نشوند، این گروه نقض حقوق بشر را زیاد خواهد کرد.
او تأکید کرد که جامعهی جهانی از جامعهی مدنی افغانستان حمایت و طالبان را پاسخگو کند و هیچگونه عادیسازی روابط با طالبان بدون درنظر گرفتن حقوق بشر صورت نگیرد.