آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود به شورای امنیت این سازمان گفته است که هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان گامهای بیشتری را برای تحکیم اقتدار خود در میان این گروه برداشته است.
در این گزارش که بهتازگی منتشر شده، آمده است که رهبر طالبان از جمله از طریق برگزاری جلسات کلیدی تحت رهبری خود در قندهار و گماشتن افراد وفادار به خود در مناصب مهم، اقتدار خود را تحکیم کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که در طول دورهی گزارشاش، رهبر طالبان چندین نشست را با حضور مقامهای بلندرتبهی این گروه در قندهار و کابل برگزار کرده است.
در این گزارش از جمله به دیدار هبتالله آخوندزاده با سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله، عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر، عبدالحکیم حقانی، سرپرست دادگاه عالی، مولوی عبدالکبیر، سرپرست وزارت مهاجرین و عودتکنندگان، دینمحمد حنیف، سرپرست وزارت اقتصاد و سایر اعضای کابینهی طالبان اشاره شده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که در این جلسات از جمله در مورد ایجاد ادارات جدید، فعالیت سازمانهای بینالمللی و حضور مؤسسات بینالمللی غیردولتی در افغانستان بحث شده است.
امنیت
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود گفته است که از اول نوامبر سال ۲۰۲۴ تا ۳۱ جنوری سال ۲۰۲۵ میلادی دو هزار و ۸۱ رویداد مرتبط به امنیت در افغانستان ثبت شده است که نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۴-۲۰۲۳ میلادی ۱۶.۸ درصد کاهش را نشان میدهد.
مطابق این گزارش، در این مدت ۱۰۸ رویداد سرقت در افغانستان ثبت شده است که نسبت به زمان مشابه در سال پیش ۱۲۹ درصد افزایش یافته است.
در گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین آمده است که در این مدت ۹۱ حمله توسط مخالفان مسلح طالبان در افغانستان انجام شده است.
براساس این گزارش، «جبهه مقاومت ملی افغانستان» ۵۳ حمله، «جبهه آزادی افغانستان» ۲۱ حمله و «جبهه اقتدار مردم افغانستان» یک حمله علیه طالبان انجام دادهاند و عاملان ۱۶ حملهی دیگر شناسایی نشده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود از جمله حملهی «جبهه مقاومت ملی افغانستان» در ۲۸ دسامبر سال ۲۰۲۴ در نزدیکی وزارت داخلهی طالبان و حملات «جبهه آزادی افغانستان» در ۱۹ و ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۴ در نزدیکی میدان هوایی بگرام را تأیید کرده است.
در گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است که شاخهی خراسان داعش در این مدت مسئولیت شش حمله علیه اقلیتهای مذهبی و مقامهای طالبان در افغانستان را به عهده گرفته است.
در این گزارش از جمله به حملهی داعش بر زیارتگاه اهل تصوف در بغلان که در آن ۱۱ نفر کشته شدند و حمله بر وزارت مهاجرین و عودتکنندگان طالبان که در آن خلیلالرحمان حقانی، سرپرست پیشین این وزارت کشته شد، اشاره شده است.
تنش طالبان و پاکستان
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود گفته است که در طول دورهی این گزارش نیروهای طالبان و مرزبانان پاکستانی شش بار باهم درگیر شدند و دو طرف نیروهای خود را در مناطق شرقی، جنوبشرقی و جنوبی به میزان قابل توجهی افزایش دادند.
در این گزارش همچنین به حملهی هوایی پاکستان بر مناطقی در ولسوالی برمل پکتیکا در ۲۴ دسامبر سال ۲۰۲۴، درگیری نیروهای طالبان و پاکستان در ولسوالی علیشیر خوست در ۲۷ دسامبر و گلولهباری برونمرزی در ولسوالیهای علیشیر و ترزایی خوست و ولسوالی دند پتان ولایت پکتیا اشاره شده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که در دورهی این گزارش دو حملهی هدفمند علیه افراد تحریک طالبان پاکستان در ولایت کنر افغانستان نیز ثبت شده است.
براساس این گزارش، در ۳۰ نوامبر سال ۲۰۲۴ یک فرمانده تحریک طالبان پاکستان در یک حملهی افراد مسلح ناشناس در ولسوالی «شلتن» کنر کشته و دو عضو دیگر این گروه زخمی شدند.
طبق این گزارش، در سوم دسامبر سال ۲۰۲۴ میلادی نیز سه عضو ارشد تحریک طالبان پاکستان در یک حملهی مسلحانه در ولسوالی شیگل کنر کشته شدند.
روزنامه اطلاعات روز این حملات را براساس اطلاعات منابع محلی، گزارش داده بود.
تلفات غیرنظامیان
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود گفته است که در طول دورهی این گزارش دستکم ۸۱ غیرنظامی در افغانستان کشته و ۱۱۱ غیرنظامی دیگر زخمی شدهاند.
او افزوده است که کشتهشدگان شامل ۳۷ مرد، هشت زن، ۱۸ دختر و ۱۸ پسر و زخمیها شامل ۵۷ مرد، نُه زن، ۱۵ دختر و ۳۰ پسر میشوند.
در گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است که مسئولیت حمله به صوفیان در بغلان را که در آن ۱۱ نفر کشته شدند، داعش به عهده گرفت و سایر گروهها نیز مسئولیت حملاتی را به عهده گرفتهاند، اما مشخصا از این گروهها نام برده نشده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد در این گزارش همچنین گفته است که از اول سپتامبر تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۴ میلادی گروه ویژهی نظارت و گزارشدهی افغانستان حدود ۳۶۰ تخلف شدید علیه ۱۳۰ کودک، شامل دستکم ۳۰ دختر را مستند کرده است.
او گفته است که شایعترین تخلفات شامل محرومیت از دسترسی بشردوستانه، کشتار و معلول کردن بوده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که مهمات منفجرنشده همچنان به غیرنظامیان و عمدتا کودکان در افغانستان آسیب میزند.
او گفته است که در طول دورهی گزارشاش دستکم نُه غیرنظامی، شامل چهار مرد، دو دختر و سه پسر در انفجار مواد انفجاری کشته و ۳۶ نفر دیگر، شامل ۱۰ مرد، یک زن، هشت دختر و ۱۷ پسر زخمی شدهاند.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که خشونتهای فرامرزی میان طالبان و پاکستان نیز باعث تلفات غیرنظامیان شده است.
او در گزارش خود نوشته است که در ۲۴ دسامبر سال ۲۰۲۴ میلادی، حملات هوایی پاکستان بر ولایت پکتیکا منجر به کشتهشدن دستکم ۴۵ غیرنظامی، شامل ۳۰ کودک، هشت زن و هفت مرد شد و دستکم هشت نفر دیگر، از جمله شش کودک و دو زن را زخمی کرد.
در گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است که همچنین در ۲۸ دسامبر سال ۲۰۲۴، تیراندازی فرامرزی میان طالبان و پاکستان منجر به کشتهشدن سه مرد و زخمیشدن شش مرد دیگر شد.
کشتار مقامها و نظامیان پیشین و نقض حقوق زنان
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود گفته است که در دورهی این گزارش قتل، بازداشت و شکنجهی مقامها و نظامیان پیشین و نقض حقوق زنان و دختران و سایر موارد نقض حقوق بشر در افغانستان همچنان ادامه داشته است.
او گفته است که در طول دورهی این گزارش، یوناما دستکم یک مورد قتل، ۳۷ مورد دستگیری و بازداشت خودسرانه و ۱۸ مورد قتل مقامها و نظامیان پیشین را مستند کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که در طول دورهی این گزارش، یوناما تجربیات افراد «لزبین، همجنسگرا، دوجنسه، ترنس، اینترسکس و دگرباشان را از دستگیریهای خودسرانه، شکنجه و خشونت جنسی» در بازداشتگاههای طالبان مستند کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود همچنین به ممنوعیت تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی، مداخلهی مقامهای طالبان در محتوای نشرات رسانهها، تعطیلشدن شماری از رسانهها در راستای تطبیق قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان، ممنوعیت کار زنان در سازمانهای بینالمللی و محدودشدن دسترسی زنان به خدمات صحی بهدلیل ممنوعیت سفر بدون محرم از سوی طالبان اشاره کرده است.
او افزوده است که یوناما همچنین در دورهی این گزارش خشونت مبتنی بر جنسیت علیه زنان و دختران، از جمله قتل، قتلهای ناموسی، ازدواج کودکان، ازدواجهای اجباری، تجاوز جنسی، خشونت خانگی و خودکشی بهدلیل خشونت خانگی را ثبت کرده است.
او افزوده است که در برخی موارد، علیرغم تمایل اعلامشدهی قربانیان به درخواست حلوفصل رسمی قضایی، طالبان در موارد بسیار جدی، مانند اقدام به قتل را به میانجیگری ارجاع دادهاند.
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود گفته است که اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان چالشهای چندجانبهای را برای زنان و مردان در تمام نسلها در افغانستان ایجاد میکند، درحالیکه بهطور نامتناسب، بر زنانی که آزادی رفتوآمد و دسترسی آنان به خدمات ضروری محدودتر شده است، تأثیر میگذارد.
او افزوده است که مجموعهی اقدامات محدودکنندهی طالبان که زنان را از کار در بخش رسانه منع میکند و آنان را به وظایف اداری محدود میکند، نگرانکننده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد تأکید کرده است که آزادی بیان با ضمانت استقلال رسانهها باید تضمین و اهمیت زنان شاغل در بخش رسانه بهرسمیت شناخته شود.
دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین گفته است که ممنوعیت آموزش زنان و دختران در انستیتوتهای طبی باعث کاهش تعداد متخصصان صحی زن میشود و عواقب مرگباری را در پی خواهد داشت.
او از طالبان خواسته است که محدودیتها علیه رسانهها و کار و آموزش زنان را که خلاف قوانین بینالمللی است، لغو کنند.
دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین خواستار لغو مجازات بدنی و اعدام افراد متهم از سوی طالبان شده است.
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان محدودیتهای گستردهی بر حقوق و آزادیهای اساسی زنان و فعالیت رسانهها و خبرنگاران وضع کردهاند.
مقامهای سازمان ملل متحد و جامعهی جهانی بارها خواستار لغو این محدودیتها از سوی طالبان شدهاند، اما این گروه همچنان به اجرایی کردن آن ادامه میدهد و آن را در راستای «تطبیق شریعت» میداند.