دفتر سازمان جهانی صحت در افغانستان میگوید که با همکاری نهادهای صحی، برای تقویت سیستم مراقبت صحی افغانستان برنامهی پنجسالهای را تحت عنوان «سیاست ملی سلامت ۲۰۳۰-۲۰۲۵» راهاندازی کرده است.
در خبرنامهی این سازمان آمده است که این خطمشی چشمانداز جدیدی را در برمیگیرد که بهدنبال اطمینان از دسترسی به مراقبتهای بهداشتی باکیفیت برای همه، صرفنظر از مکان یا امکانات مالی است.
دکتر ادوین سنیزا سالوادور، رییس مأموریت سازمان جهانی صحت در افغانستان، گفته است که «این سیاست فقط یک سند نیست، بلکه طرحی برای یک افغانستان سالمتر است».
او گفته است: «با تقویت نظام صحی، بهبود دسترسی به مراقبت و تضمین تأمین مالی پایدار، ما در حال پیریزی پایههای سیستمی هستیم که برای نسلهای آینده به مردم افغانستان خدمت خواهد کرد.»
سازمان جهانی صحت گفته است که برای تطبیق این سیاست، جلسات آموزشی فشردهای را با متخصصان مراقبتهای بهداشتی برگزار کرده است.
بهگفتهی این سازمان، در ماه فبروری ۲۰۲۵، بیش از ۲۵۰ شرکتکننده در این جلسات آموزش دیدند.
یکی از شرکتکنندگان جلسات که یک داکتر از بدخشان است، گفته است که تأثیر سیاست ملی بهداشت فراتر از شفاخانهها و کلینیکها است.
او گفته است: «این کار جانها را نجات میدهد، نتایج صحی را بهبود میبخشد و نابرابریها را کاهش میدهد.»
این داکتر اضافه کرده است «سالها، ما با کمبود دارو، موانع مالی برای بیماران و کمبود متخصصان آموزشدیده در مناطق دوردست دستوپنجه نرم کردهایم. این خطمشی به ما یک جهت روشن و ابزارهایی را میدهد که برای ایجاد تغییر واقعی در جوامع خود به آن نیاز داریم.»
سازمان جهانی صحت گفته است که سیاست ملی سلامت با تمرکز بر دسترسی بیشتر، مقرونبهصرفه و پایدار مراقبتهای صحی، بهبود آمادگی اضطراری و پرداختن به عوامل اجتماعی تعیینکنندهی سلامت، افغانستان را در مسیر یک سیستم صحی قویتر و انعطافپذیرتر قرار میدهد.
این سازمان گفته است که همکاری و سرمایهگذاری پایدار برای اجرای موفقیتآمیز این سیاست ضروری خواهد بود.
رییس دفتر سازمان جهانی صحبت در افغانستان گفته است: «سلامتی یک حق اساسی است، نه یک امتیاز. این سیاست مجددا بر تعهد جمعی ما برای اطمینان از اینکه هر افغان، صرفنظر از جایی که زندگی میکند، به مراقبتی که شایستهی آن است دسترسی دارد، تأکید میکند.»
نظام صحی افغانستان تحت تأثیر کاهش کمکهای خارجی و سیاستهای طالبان قرار گرفته است.
رزا اتنبایوا، نمایندهی ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در نشست شورای امنیت گفت در پی کاهش کمکهای بشردوستانه، ۲۰۰ مرکز صحی طی ماه گذشته در کشور مسدود شده است.
در همین حال منع تحصیل دختران توسط طالبان کمبود داکتر و پرسنل صحی زن را تشدید میکند؛ در وضعیتی که این گروه، بر تداوی بیماران زن توسط داکتران مرد محدودیت وضع کرده است.