Photo: mfa.gov.cn

وزارت خارجه چین: طالبان و پاکستان برای مبادله سفیر توافق کردند

وزارت امور خارجه‌ی چین اعلام کرده که در نشست سه‌جانبه در پکن، وزیران خارجه‌ی طالبان و پاکستان برای ارتقای روابط دیپلماتیک توافق کردند و سفیران خود را در اسرع وقت مبادله خواهند کرد.

چین گفته است که از این امر استقبال می‌کند و به کمک به بهبود روابط طالبان و پاکستان ادامه خواهد داد.

وزیران خارجه‌ی چین، طالبان و پاکستان، روز چهارشنبه (۳۱ ثور) در نشستی به ریاست وانگ یی گفت‌وگو کرده‌اند.

وزارت خارجه‌ی چین در اعلامیه‌ی خود درباره‌ی این نشست گفته است که سه وزیر خارجه در مورد بهره‌برداری بیشتر از پتانسیل سازوکار سه‌جانبه و پیشبرد همکاری متقابل، تبادل‌نظر دوستانه و عمیق داشتند.

وانگ یی، وزیر امور خارجه‌ی چین «تقویت اعتماد متقابل سیاسی و حفظ حسن همجواری و دوستی را از نتایج این نشست» خوانده و گفته است که چین از افغانستان و پاکستان در تعقیب مسیرهای توسعه متناسب با شرایط‌ ملی و حفاظت از حاکمیت، امنیت و کرامت ملی حمایت می‌کند.

او با اشاره به تقویت مبادلات و ارتباطات دیپلماتیک گفته است که «افغانستان و پاکستان تمایل آشکار خود را برای ارتقای روابط دیپلماتیک ابراز کردند و در اصل توافق کردند که در اسرع وقت سفیران خود را مبادله کنند».

روابط طالبان و پاکستان بر خلاف دو دهه گذشته، در سه سال گذشته با تنش و درگیری‌های مرزی به همراه بوده است.

پاکستان می‌‌گوید که از قلمروی طالبان علیه پاکستان استفاده می‌شود و این گروه به گروه‌های تروریستی پناه‌گاه داده است؛ طالبان اما این ادعا را رد می‌کنند.

در حالی که گفته می‌شود طالبان از پاکستان فاصله گرفته، این گروه به دنبال روابط با هند است.

کابل عملیات اخیر هند علیه پاکستان را محکوم نکرد و خواستار گفت‌وگوی اسلام‌آباد و دهلی نو شد.

اما مقام‌های پاکستانی، طالبان را متهم به حمایت از عملیات هند می‌کنند. خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان گفته است که اسرائیل و افغانستان تحت کنترل طالبان، تنها کشورهای جهان بودند که از عملیات هند علیه پاکستان حمایت کردند.

طالبان حمله به گردشگران در کشمیر تحت کنترل هند را که منجر به درگیری میان پاکستان و هند شد، محکوم کرده بودند.

سوبرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند در گفت‌وگو با امیرخان متقی از محکومیت این حمله سپاس‌گزاری کرده است.

پیشتر یک روزنامه‌ی هندی از سفر مخفیانه‌ی صدر ابراهیم، معاون وزارت داخله‌ی طالبان به هند خبر داده و نوشته بود که این مقام طالبان پس از حمله به گردشگران در کشمیر، به دهلی‌ نو سفر کرده و با مقام‌های هندی دیدار و گفت‌وگو کرده است.

با این حال، یکی از اهداف نشست سه‌جانبه اخیر در پکن، بهبود روابط طالبان با پاکستان و فاصله‌گرفتن کابل از دهلی نو دانسته می‌شود.

وزیر امور خارجه‌ی چین گفته است که به کمک به بهبود روابط افغانستان و پاکستان ادامه خواهد داد.

به گفته‌ی او، تعمیق همکاری «کمربند و جاده»، ترویج گسترش کریدور اقتصادی چین و پاکستان به افغانستان، و تقویت ساخت شبکه‌های ارتباطی منطقه‌ای از اهداف نشست سه‌جانبه پکن بوده است.

وانگ یی گفته است که چین و پاکستان از بازسازی و توسعه افغانستان حمایت می‌کنند و آماده هستند تا مبادلات تجاری با افغانستان را گسترش دهند.

براساس اعلامیه وزارت خارجه‌ی چین، مقابله با همه اشکال تروریسم، اجرای قانون و همکاری امنیتی، مبارزه مشترک با نیروهای تروریستی مورد نگرانی هر یک از طرفین، و هوشیاری در برابر مداخله خارجی در امور داخلی کشورهای منطقه از دیگر اهداف نشست پکن بوده است.

پاکستان پیش از این بارها از طالبان خواسته است که علیه گروه‌های مستقر در افغانستان از جمله تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) اقدام کنند.

گسترش فعالیت تی‌تی‌پی عوامل اصلی تنش پاکستان با طالبان دانسته می‌شود.