دبیرکل یونسکو: کشورها برای بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران، بر طالبان فشار وارد کنند

اتاق خبر
Photo: @AAzoulay

آدری آزولی، دبیرکل سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی سازمان ملل متحد (یونسکو) از کشورهای جهان خواسته است که فشارهای دیپلماتیک را بر طالبان حفظ کنند و بی‌وقفه خواستار بازگشایی بدون قید‌وشرط مکاتب و دانشگاه‌ها به روی زنان و دختران در افغانستان شوند.

دبیرکل یونسکو در بیانیه‌ای که امروز (جمعه، ۲۴ اسد) منتشر کرده، گفته است که حق آموزش قابل مذاکره نیست و با وجود دستاوردهای چشم‌گیر بیست سال گذشته، یک نسل کامل زنان افغانستان قربانی می‌شوند.

او افزوده است که طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، بیش از ۷۰ فرمان را به اجرا گذاشته‌اند که ناقض حقوق زنان و دختران، به‌ویژه حق آموزش آنان است.

در این بیانیه آمده است که براثر این فرامین، ۲.۲ میلیون دختر در افغانستان از ادامه‌ی آموزش پس از دوره‌ی ابتدایی بازمانده‌اند و افغانستان به تنها کشور جهان تبدیل شده است که در آن آموزش در دوره‌های متوسطه و عالی برای زنان و دختران ممنوع است.

دبیرکل یونسکو گفته است که طالبان همچنین به تدریج زنان و دختران را از حوزه‌ی روزنامه‌نگاری در افغانستان حذف می‌کنند‌.

او افزوده است که طبق قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان نمایش تصویر انسان ممنوع و صحبت زنان در رادیو ممنوع شده است.

آدری آزولا گفته است که محدودیت‌های طالبان باعث شده است که از سال ۲۰۲۱ تا اکنون بیش از ۸۱ درصد از زنانی که در رسانه‌ها کار می‌کردند، شغل خود را از دست بدهند.

دبیرکل یونسکو هشدار داده است که حذف زنان از زندگی عمومی در افغانستان پیامدهای فاجعه‌باری برای توسعه بلندمدت این کشور دارد؛ کشوری که هم‌اکنون نیمی از جمعیت آن زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

او اضافه کرده است که بین سال‌های ۲۰۰۱ و ۲۰۲۱، شمار دانش‌آموزان در افغانستان ده برابر شد، نرخ ثبت‌نام دختران در سن آموزش ابتدایی به بیش از ۸۰ درصد رسید و میزان باسوادی زنان با رشد حدود دو برابر، از ۱۷ درصد به نزدیک ۳۰ درصد در همه‌‌ی گروه‌های سنی رسید‌.

دبیرکل یونسکو گفته است که طالبان پس از تسلط بر افغانستان، به‌طور نظام‌مند در تلاش بوده‌اند که تمام این دستاوردها را از میان ببرند.

دبیرکل یونسکو گفته است که این نهاد در پاسخ به این وضعیت در حال بسیج منابع برای حمایت از روش‌های بدیل آموزش است و در بیش از دو هزار و ۶۰۰ روستا در سراسر افغانستان، بیش از هزار تسهیل‌گر محلی را آموزش داده تا به ۵۷ هزار جوان که اکثریت آنان دختران‌اند، دوره‌های سوادآموزی ارائه دهند.

او همچنین گفته است که یونسکو از رسانه‌های افغانستان که برنامه‌های آموزشی ارائه می‌کنند، حمایت مالی و آموزشی می‌کند و تخمین زده می‌شود که این مواد آموزشی به ۱۷ میلیون نفر در افغانستان رسیده است.

خانم آزولی، گفته است که با این حال روش‌هایی آموزشی جایگزین، جای آموزش خضوری را نمی‌گیرد و همواره با تهدید طالبان نیز مواجه‌اند.

دبیرکل یونسکو در پایان گفته است: «در زمانی که برخی به دنبال عادی‌سازی روابط با طالبان‌اند، من از جامعه‌ی جهانی می‌خواهم که بیش از هر زمان دیگر بسیج شوند تا حق آموزش زنان افغانستان را به‌طور کامل و بدون قیدوشرط بازگردانند. تا روزی که آنان بتوانند به مکتب بازگردند، نباید رهای‌شان کنیم.»

طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را منع کرده‌اند و به درخواست‌های بین‌المللی برای بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران بی‌توجه بوده‌اند.

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه