سیاست؛ بازیگران خام و اصطلاحات هضم ناشده

اطلاعات روز

خاد‌م حسین کریمی

حکومت و سیاست در دنیای مدرن الزاما به «دانش» و «برنامه»‌ بیش‌تر از هر‌چیزی وابسته است. سیاست‌مداری بدون یک برنامه‌ی مدون و جامع، به استبداد سیاسی و در نتیجه به پس‌رفت و عقب‌ماندگی یک ملت می‌انجامد. به اصطلاح سیاست‌دانان کشور‌مان، «پرواضح» است که یک سیاست‌مدار وقتی وارد کش و قوس‌های سیاسی می‌شود و به بده بستان‌های سیاسی دست می‌یازد، اولین رسالت سیاسی‌اش، داشتن یک برنامه‌ی جامع-واقع‌بینانه است.

افغانستان-این پیچیده‌ترین جغرافیای نکبت‌زا- که در اوج گرایش‌های مخرب اتنیکی-مذهبی سوخته است و حکایت سوختنش هم‌چنان باقی‌ست، سوای تیوری‌ها و طرح‌های سیاسی رایج و معمول بین‌المللی است. این جغرافیای نحس و مطرود، همه‌ی تیوری‌ها و نظریه‌های توسعه‌ی سیاسی و رفاه و نیک‌بختی را به چالش کشیده است. در طول تاریخ، نسخه‌های حکومت‌داری موفق و تجربه شده‌ی بین‌المللی نتوانسته است گره کور چالش‌های چند‌جانبه‌ی این به اصطلاح «قلب شامخ آسیا» را حلاجی کند. این‌جا، برندگی و کارآیی دانشوری و اهلیت و شایستگی-به معنای واقعی کلمه-به چالش کشیده می‌شود و بدیل درخور حکومت‌داری این ملت، کماکان «شعارگرایی»، «وابستگی‌های اتنیکی-مذهبی»، «تحجر سیاسی به سبک توهین، تحقیر و انحصار» و ده‌ها نسخه‌ی عجیب و غریب افغانی است. این‌جا، همه‌چیز قربانی کش و قوس‌های اتنیکی، مذهبی و زبانی می‌شود و مردمان هم گویی عادت کرده‌اند به این که‌ سیاست‌مداری که غره‌های غرش‌وارانه‌ی قومی-مذهبی سر ندهد، سیاست‌مدار نیست و آن که به کش‌مکش‌های قومی نپردازد، کله‌ی خام و نفهم سیاست‌گری است.

باری، دانشوری فرهیخته و شایسته‌ای از دیار بدخشان، طرح حکومت فدرال را در مجامع رسانه‌ای کشور مطرح می‌کند و مزایا، نیازمندی‌ها، زمینه‌های کاربردی و ابعاد لازمه‌ی آن را به بحث و بررسی می‌گیرد که بتواند این داعیه را به یک گفتمان ملی و فراگیر تبدیل کند و در مجامع سیاسی کشور جدی‌اش پندارند؛ اما از بد حادثه، مطرود می‌شود و متهم به تجزیه‌ی افغانستان سربلند و باعزت که وحدت ملی نداشته‌ی آن خط قرمزش است. پسان‌ها، سیاست‌گران‌ دیگری که مایه‌های غلیظ و بلندی از تعلقات قومی اتنیکی دارند، داعیه‌دار این طرح می‌شوند و تریبون‌ها، از غرش‌های شیرمانند‌شان، پاره می‌شوند. به هویت خاک خورده و گم‌نامم سوگند که این اعلاجنابان حتا نمی‌دانند حکومت فدرال را چسان به راه انداخت. به بی‌چارگی و درماندگی ملت اغفال شده‌ام سوگند که این حضرات مقدس سیاست نمی‌دانند که زمینه‌های اجرایی و کاربردی فدرالیزم چیست!

گه و بیگاه که از آدرس «اپوزیسیون»، داعیه‌ی بلندبالای «نظام غیرمتمرکز» را می‌شنوم که با آب و تاب و صدای کف زدن‌های پابوس‌هاشان و نعره‌ها و تکبیر، به خورد ملت آشفته می‌دهند، از درون فرو می‌ریزم. در انتهای فهم سخیف و ناقصم حلاجی می‌کنم که اگر از بخت بد این ملت، قدرت، به دستان این عده‌ی ستم‌گر و ستم‌پیشه افتد، با دانش و اهلیت نداشته‌ی‌شان چه آشفته بازاری به راه خواهند انداخت. به کشته شدگان از همه‌جا بی‌خبر این سرزمین سوگند، اگر این جمع بدانند که «چپ‌گرا» و «اپوزیسیون» و «رادیکال» یعنی چه!

به جرأت و حقانیت تمام می‌توانم شرح حال داعیه‌گران «تغییر»، و «چپ‌گرا»‌های فرهیخته‌ی کشورم را ترسیم کنم. شما فرض کنید شاگرد صنف ده مکتب را که به اجمال، مقدماتی در باره‌ی اتم و مالیکول و ساختمان اجزای ریز ماده را می‌داند و می‌فهمد که به فرض مسئله تعداد الکترون‌ها و پروتون‌های یک اتم به لحاظ عدد برابر هم‌اند، مدیر اجرایی یک پروژه‌ی فضایی-اکتشافی قرار دهید. چه پیش خواهد آمد؟ سر‌نوشت این پروژه چه خواهد شد؟‌

ما محکومیم به عبور از «گذار سیاسی و اجتماعی»، محکومیم به رفاه و توسعه و در این راستا، روشن‌گران و قلم به‌دستان‌مان رسالت ضخیم و عظیمی بر دوش دارند. روشن‌فکران و چیز‌فهم‌های این ملت بایستی در راستای روشن‌گری سیاسی و اجتماعی و بالا بردن ظرفیت شعور و ادراک سیاسی این ملت، بیش‌تر از پیش دست به کار شوند. روشن‌گران این جغرافیا بایستی رسالت قلم به‌دستی‌شان را فراموش نکنند و نقش مقدس تاریخی‌شان را به شیواترین شکل ممکن به فرجام رسانند. گره کور توسعه و نیک‌بختی این سرزمین با دستان معجزه‌آفرین قلم به‌دستان و روشن‌فکران متعهد این خاک باز خواهد شد.

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه