ابراز خشم و انزجار بابت طرزالعمل 12ماده‌یی یک کارمند حکومت

اطلاعات روز

زهرا جویا
به‌تاریخ 25 سنبله روزنامه‌ی اطلاعات روز گزارشی را منتشر کرد که در آن آمده بود، یکی از کارمندان اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری، فایلی حاوی مسایل قومیت‌ستیزانه در یک کانال تلگرامی بارگذاری کرده بود. این فایل که حاوی 12 بند می‎‌شود در کانال تلگرام ثواب‌الدین مخکش، از اعضای مورد اعتماد و نزدیک به داوود نوروزی، رییس اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری بارگذاری شده بود.
به‌دنبال نشر این گزارش، بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی به آن واکنش نشان دادند و خواستار رسیدگی به این مسأله شدند. عمر زاخیلوال، سفیر افغانستان در پاکستان در صفحه‌ی تویتر خود نوشته است هرکسی با هر هدفی که در کشور به نفاق ملی دامن می‌زند دشمن مردم افغانستان است.
او افزوده که اگر این فایل حقیقت داشته باشد این موضوع قابل تقبیح و محکوم کردن است. در نوشته‌ی تویتر آقای زاخیلوال آمده است که خوشی و آرامی در افغانستان ارتباط به دوستی و برادری میان همه‌ی اقوام در این کشور دارد.
در همین‌حال امرالله صالح، رییس پیشین امنیت ملی نیز در صفحه‌ی فیسبوک‌اش نوشته است که تقسیم‌بندی مردم افغانستان براساس سلیقه‌های شخصی و تعصب‌آمیز در اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری تکان‌دهنده است.
او تاکید کرده است که این اداره یکی از نهادهای کلیدی حکومت است و کارمندان آن به اساس تعهد و لیاقت نه بلکه براساس قومیت و منطقه گماشته می‌شوند که این نوع رفتار خود خیانت ملی به‌حساب می‌آید.
آقای صالح با انتقاد از کسانی که به مسایل قومی در نهادهای دولتی به‌ویژه در اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری دامن می‌زنند گفته است: «این عمل‌کرد امنیت ملی و روانی مردم افغانستان را مورد تهدید قرار می‌دهد. وجود این‌چنین اشخاص متعصب که هر روز با افکار پوسیده‌ی خویش اذهان جامعه را زهر پاشی می‌کنند باعث شده است که شک و گمان مردم در ارتباط به نیت و صداقت دولت مبنی بر اصلاحات افزایش یافته و فضای بی‌باوری مستولی گردد.»
وی گفته است که امیدوار است این حلقات قوم‌گرا در درون نهادهای کلیدی چون اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری از ادارات اخراج شده و به دادستانی معرفی شوند.
احسان‌الله امیری، خبرنگار روزنامه‌ی وال استریت ژورنال نیز در صفحه‌ی تویترش نوشته: «فایلی که از اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری درز کرده است می‌گوید که پشتون‌ها را استخدام کنید و غیرپشتون‌ها را اخراج کنید. این بود که می‌گفتند هیچ افغانی از افغان دیگر بهتر نیست؟»
نشر این فایل درحالی واکنش شهروندان را برانگیخت که یکی از شعارهای زمان کارزار انتخاباتی رییس‌جمهور اشرف غنی، این بود: «هیچ افغانی از افغان دیگر کمتر نیست و هیچ افغانی از هیچ افغان دیگر برتر نیست».
باری سلام، یکی از فعالان جامعه‌ی مدنی نیز در صفحه‌ی فیسبوک‌اش با انتقاد از کسانی که به مسایل قومی دامن می‌زنند، آن‌ها را انسان‌های «بیمار» یاد کرده و گفته است که به این چنین افراد نباید اجازه داده شود که تخم نفاق و ازهم‌گسیختگی را آگاهانه در کشور بکارند.
آقای سلام نوشته است که رییس‌جمهور غنی نباید به کسانی که نفرت‌ورزی قومی را سرلوحه‌ی اهداف روزمره‌شان قرار داده و با استفاده از امکانات دولتی نفاق‌افگنی می‌کنند، اجازه بدهد و راه این‌گونه افکار باید در همه‌ی اداره‌‌های دولتی بسته شود.
موسا ظفر، نویسنده و طنزنویس نیز نوشته است که تا زمانی که افرادی چون ثواب‌الدین مخکش و امثال او در اداره‌های دولتی افغانستان حضور داشته باشند هیچ امیدی برای آبادی افغانستان وجود ندارد.
او به‌قول یکی ازدوستانش نوشته است که قبل از انتخابات سال 2014 نظیف‌الله سالارزی، دپیلمات فعلی افغانستان در سازمان ملل متحد گفته بود که کاش اشرف غنی برنده شود تا او دیپلمات شود.
در بخشی از این نوشته آمده است: «سالارزی به همکارم گفته بود که کاش اشرف غنی برنده شود تا من دیپلمات شوم. همکارم گفته بود که چنین چیزی امکان ندارد زیرا وی تجربه‌ی یک روز کار را هم در وزارت خارجه ندارد. سالارزی در پاسخ گفته بود: «سه صد سال را به‌زور خوردیم، یک پست دیپلمات را هم سرش حساب کن»».
اما فریدون الهام، معاون اداره‌ی امور ودارالانشا شورای وزیران در صحبت با روزنامه‌ی اطلاعات روز گفت که آقای مخکش به خطای خود پی برده و گفته که اشتباه کرده است.
وی تاکید کرد که ثواب‌الدین مخکش پس از نشر این فایل در صفحه‌ی تلگرام‌اش از وظیفه‌اش استعفا داده و اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری نیز استعفای وی را پذیرفته است.
آقای الهام گفت که محتوای این سند حاوی دیدگاه شخصی آقای مخکش است و ربطی به اداره‌ی امور ندارد. وی در مورد چگونگی برخورد حکومت با آقای مخکش و بررسی این مسأله، اشاره‌یی نکرد.

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه