دانش: اولین گام برای رسیدن به صلح در افغانستان، آتش‌بس و اعتمادسازی است

اطلاعات روز: سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری کشور می‌گوید که اولین گام برای صلح در افغانستان، برقراری آتش‌بس و اعتمادسازی میان دولت و گروه طالبان می‌باشد.

آقای دانش که امروز (پنج‌شنبه، ۲۱ سنبله) در کنفرانس «گرامی‌داشت از هفتادمین سال تصویب کنوانسیون‌های جینوا» در کابل صحبت می‌کرد، گفت: «اولین گام برای صلح، اعتمادسازی و کاهش خشونت و آتش‌بس است و این‌که مذاکره با مالکیت افغان‌ها و به‌طور مستقیم بین دولت افغانستان و گروه طالبان آغاز شود.»

او افزود که برای دست‌یابی به صلح لازم است تا همه‌ی مسایل به‌طور علنی در میز مذاکره مورد بحث و با آگاهی و رضایت طرفین مورد توافق قرار گیرد.

از سویی هم، معاون دوم ریاست‌جمهوری کشور تأکید کرد که طرح اداره‌‌ی موقت و سرپرست و تعویق انتخابات برای استقرار صلح در افغانستان راهگشا نیست.

در همین حال او از جناح‌های سیاسی در افغانستان خواست که به‌جای شعارهای «انحرافی و گمراه‌کننده»، در محوریت دولت جمهوری اسلامی افغانستان موقف‌شان را متحد کنند و در چارچوب جمهوریت، از روند صلح و انتخابات حمایت کنند. او افزود: «ما امیدواریم با برگزاری انتخابات شفاف در ششم میزان پیش‌رو، حکومت جدید افغانستان بتواند با مشروعیت بهتر و از موضع قدرت و اقتدار بیش‌تر پروسه صلح را مطابق خواسته‌ها و آرزوهای مردم افغانستان رهبری کند.»

از سویی هم، آقای دانش در این نشست با اشاره به عدم رعایت احکام کنوانسیون‌های جینوا گفت که این کنوانسیون‌ها در افغانستان به‌گونه‌ی عمد از سوی گروه‌های مخالف دولت به‌خصوص طالبان عمدا و به‌صورت تکرار نقض می‌شود.

او از نهادهای بین‌المللی و جامعه‌ی جهانی خواست که این گروه‌ها را تحت فشار قرار دهند تا قواعد حقوقی بشردوستانه‌ی بین‌المللی را رعایت کنند.

معاون دوم ریاست‌جمهوری کشور در حالی از شرط‌گذاشتن استقرار آتش‌بس و اعتمادسازی میان دولت و طالبان برای مذاکرات صلح افغانستان سخن می‌زند که دونالد ترمپ، رییس‌جمهوری امریکا مذاکرات میان نمایندگان این کشور و طالبان را در پایان دور نهم آن، متوقف کرد.

آقای ترمپ پنج روز پیش (شنبه، ۱۶ سنبله) در رشته‌تویتی گفته بود که به‌دلیل کشته‌شدن یک سرباز امریکایی و یازده نفر دیگر در حمله‌ی این گروه در کابل، گفت‌وگوهای صلح میان هیأت امریکایی و طالبان را متوقف کرده است. او دو روز پس از آن (دوشنبه، ۱۸ سنبله) در صحبتی با خبرنگاران در امریکا گفته بود که گفت‌وگو با طالبان منتفی است.

پس از آن ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان اعلام کرده بود که صلح واقعی زمانی تأمین شده می‌تواند که طالبان کشتن افغان‌ها را متوقف و آتش‌بس را بپذیرند. ارگ همچنان گفته بود که برای تأمین صلح واقعی، گروه طالبان باید به گفت‌وگوهای رودررو با دولت افغانستان حاضر شود.

رییس‌جمهور اشرف غنی نیز در تاریخ ۱۸ سنبله گفته بود که دولت افغانستان حاضر به مذاکره با طالبان است، اما این مذاکره باید براساس اصول پیش برود. آقای غنی افزوده بود که هرگونه مذاکرات بدون آتش‌بس «غیرممکن» است.