اختر سهیل دولت آبادی

چرا جنرال دوستم به خط مقدم جنگ رفت؟
شمال، یکی از مناطق امن در سیزده سال گذشته و پایگاه اصلی نفوذ معاون اول کشور محسوب می‌گردد. اما از چند ماه بدین‌سو ناامنی‌ها دامنگیر ولایات شمال گردیده که منجر به سقوط چند ولسوالی بدست طالبان شد. فشار جنگ و سقوط ولسوالی‌ها، نشان از تمرکز بیشتر و دقیق گروه‌های تروریستی به ولایات سرپل، فاریاب، کندز، بدخشان و بغلان می‌دهد. و این جنگ در فاریاب و کندز به شدیدترین حالت رسیده بود، هزاران جنگ‌جوی خارجی و داخلی در حملات تهاجمی خود در حوالی‌های مراکز این ولایات رسیده و علیه دولت و نیروهای ارتش صف بسته بودند. با پیشروی‌های هر روز طالبان، هراس از سقوط کامل فاریاب می‌رفت و این نگرانی‌ها، معاون اول را که می‌گفت، فاریاب «ستون فقرات من است» به خط مقدم جنگ در المار و قیصار کشاند. او با حضورش (که گفته می‌شود در هماهنگي با شوراي امنيت ملي و پس از مشارکت وی در عملیات‌های تصفیه‌وی انجام یافته) باعث تضعیف روحیه طالبان و بالا بردن روحیه شکسته فرماندهان خود گردید، از سویی نیز فرماندهان و نیروهای مردمی و محلی را منسجم نمود.
ولایت فاریاب، یکی از مهم‌ترین ولایات اصلی نفوذ جنرال دوستم به شمار می‌آید. مردم ازبیک و ترکمن، اکثراً در ولایات شمالی چون فاریاب، سرپل، تخار، جوزجان، کندز، بدخشان که مهم‌ترین مناطق تحت نفوذ این جنرال است زندگی می‌نمایند.
از چندی بدین‌سو ناامنی‌های ولایات شمالی و تهدید و سقوط یکی پی هم برخی ولسوالی‌های قیصار، المار، کوهستانات، یمگان، دشت ارچی و چهاردره؛ معاون اول را مجبور نمود تا به این ولایت سفر نموده و جنگ را از نزدیک نظاره‌گر باشد. در سه دهه تحولات افغانستان، جنرال دوستم نقش مهمی در بازی‌های شمال داشته و حمایت‌های اکثر باشندگان ولایات متذکره را با خود داشته که وی را به عنوان «جنرال پادشاه ساز» معروف ساخته است.
جنگی که در شمال و بالخصوص در ولایات فاریاب جریان دارد، بدون شک توسط حمایت حلقات برون مرزی و عناصر خارجی رهبری می‌شود.
اگر به سفر جنرال دوستم نگاه دقیق صورت گیرد، از دو زاویه میتوان دید: در نگاه اول، بعد از تشکیل دولت وحدت ملی، برای اولین بار یک مقام بلندپایه دولت در خط مقدم جنگ، حضور می‌یابد که این حتا در دوران کرزی نیز سابقه نداشته است. چه این نمایشی است و یا حضور برای جنگ، مهم، بودن در کنار سربازان و مردم می‌باشد، اما در نگاه دوم، سفر جنرال دوستم برای آوردن امنیت و حتا روحیه دادن به مردم و طرفداران خود، در خط مقدم جنگ می‌باشد.
جنرال دوستم، با حضورش درخط مقدم جنگ و در بین مردم خود، روحیه فرماندهان را بالا برده و همه را درکنار هم جمع نموده است، اگر به این سفر دقیق نگریسته شود، در تصاویر و کلیپ‌های مختلف، تعداد جنگ‌جویان ازبک و ترک‌تبار که علیه طالبان می‌جنگند و یا نیروهای مردمی که به‌خاطر دفاع از محلات خود مبارزه می‌کنند، مشاهده می‌گردد که با کمرهای بسته چهار اطراف جنرال را حلقه زده اند و با روحیه بالا آماده جنگ می‌باشند.

دیدگاه‌های شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *