مقامهای ارشد افغان میگویند که خواست اصلی گروه طالبان دستیابی به قدرت مطلق است و به هیچ عنوان این گروه تا دستنیافتن به این هدف دست از قتل و کشتار مردم بیگانه بر نمیدارند.
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشور، احمد ضیاء سراج، رییس عمومی امنیت ملی کشور و شاه محمود میاخیل، معاون وزارت دفاع ملی در یک نشست خبری روز شنبه، ۲۵ دلو حاضر شدهاند.
مشاور امنیت ملی کشور میگوید که برای طالبان مشارکت در قدرت به هیچ عنوان قابل قبول نیست و به همین خاطر آنان هیچ تمایلی برای از سرگیری مذاکرات صلح با حکومت ندارند.
او میافزاید: «ما خواهان صلح و ثبات در افغانستان هستیم. منتظر این هستیم که طرف مقابل [طالبان] اجراآت کند و نشان بدهد که خواهان صلح است. خواستن قدرت مطلق صلحخواهی نیست که طالبان آن را میخواهند.»
اما در اعلامیهی گروه طالبان آمده است که آنان از میزان خشونتها در افغانستان کاستهاند و به شهرهای بزرگ حمله نکردهاند: « بر خلاف معمول سابق، ما در بهار گذشته عملیات سالانه را اعلان و آغاز نکردهایم، مثل سالهای گذشته مراکز ولسوالیها پیهم فتح نه شده، در شهرهای بزرگ عملیاتهای بزرگ انجام نه یافته و پلان فتح مراکز ولایات گرفته نه شده است، اگر این همه تلاش، کاهش جنگها نیست، پس چی چیز است؟ »
مشاور امنیت ملی کشور پاکستان را متهم میکند که برای تأمین صلح در افغانستان همکاری نمیکند و هم چنان اعضای ارشد گروه طالبان در این کشور حضور دارند.
او میگوید: «ما از پاکستان نخواستیم که آنان جنگ دیگر علیه ما شروع کنند. جلسات طالبان در کویته جریان دارد. وقتی ملا برادر پاکستان رفت با بیماران و ملا فضل از گروه انتحاریها دیدار کرد. این کارهای هست که ما را امیدوار نمیسازد که پاکستان در افغانستان صلح میخواهد.»
احمد ضیاء سراج، رییس عمومی امنیت ملی کشور میگوید که تمام نشستها و فعالیتهای گروه طالبان از شهرهای کویته، پیشاور و کراچی طرحریزی میشود:«اگر واقعاً پاکستان میخواهد که کمک کند، میتوانست که در روند صلح کمککند. حضور طالبان در پاکستان ثابت شده است.»
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشور میگوید که قطعات خاص و ضربتی نیروهای ارتش، پولیس و امینت ملی کشور زیر یک چتر برای هدف قرار دادن «دشمن» رهبری میشوند: «قطعات خاص و ضربتی نیروهای ارتش، پولیس و امنیت ملی زیر یک چتر آورده شده و رهبری میشوند. این نیروها در ساحات خود هستند و ما پراکندگی در رهبریشان را از بین بردیم و نتیجهی خوبی داده است.
او هشدار میدهد که با بهرهگیری از هماهنگی بیشتر میان نیروهای خاص و ضربتی، در فصل جنگ به طالبان تلفات سنگین وارد خواهد شد.
بنبست مذاکرات
بیش از دو هفته میشود که مذاکرات بینالافغانی در دوحه کشور قطر متوقف شده است. مقامهای افغان میگویند که این مذاکرات بهدلیل عدم آمادگی طالبان برای آغاز مذاکرات، به بنبست مواجه شده است.
حمدالله محب، مشاور شورای امینت ملی کشور میگوید که مذاکرات صلح بهدلیل عدم علاقمندی طالبان برای صلح، به بنبست مواجه شده است. او تأکید دارد که هیأت مذاکره کننده حکومت آماده مذاکره با طالبان است.
آقای محب گروه طالبان را بازنده در روند صلح افغانستان در سال ۲۰۲۰ میلادی میداند که به گفتهی او، طالبان با نپذیرفتن آتشبس و یا کاهش خشونتها، به مردم افغانستان و جهانیان ثابت کردهاند که اشتیاقی برای ختم جنگ ندارند.
او میگوید: «ما آمادگی لازم برای صلح گرفتهایم و تأمین صلح در اولویت ما قرار دارد و ما آمادگی برای جنگ نیز داریم.»
احمد ضیا سراج، رییس عمومی امنیت ملی کشور با انتقاد از گروه طالبان میگوید که این گروه حاضر به مذاکره با حکومت نیست و هم چنان به جنگ ادامه میدهد.
روز جمعه، ۲۴ دلو، سرور دانش، معاون دوم ریاستجمهوری گفته بود در صورتیکه روند صلح افغانستان به انحلال و لغو نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی این کشور منجر شود، صلح واقعی را در پی نخواهد داشت و ممکن است خشونتها به انواع و اشکال مختلف ادامه یابد.
او افزوده بود که انحلال نظام به این معنا است که مردم افغانستان باید نظام مورد نظر طالبان و یا امارت اسلامی را بپذیرند، درحالی که هیچ کسی بهشمول متحدان افغانستان و کشورهای همسایه چنین نظامی را تحمل کرده نمیتوانند.
روز سهشنبه، ۲۱ دلو، وزارت دولت در امور صلح اعلام کرد که محمدامین احمدی، داکتر رسول طالب، متین بیک و حبیبه سرابی چهار عضو هیأت مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان بهخاطر رسیدگی به مشکلات شخصیشان به کابل آمدهاند.
مشاور امنیت ملی کشور میگوید که رهایی ۵ هزار زندانی طالب برای کاهش خشونتها در افغانستان موثریت نداشته است: «ما توقع داشتیم که طالبان بعد از رهایی زندانیان، خشونتها را کاهش دهند، ما خواستار آتشبس کامل بودیم. اما خشونتها کم نشد، بلکه زیاد هم شد.»
او تأکید دارد که درخواست رهایی شمار دیگر از زندانیان طالب برای افغانستان هیچ فایدهی ندارد. به گفتهی او، در زمستان سال جاری حملات طالبان به تناسب سال قبل ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
گروه طالبان توافقنامه صلح دوحه را تنها گزینه برای حل سیاسی مشکلات جاری در افغانستان میداند و تأکید دارد که به تمام موارد این توافقنامه عمل کرده است و باید طرف مقابل هم مواد این توافقنامه را عمل کند.
ترورهای هدفمند و ماینهای چسپکی
آمار ریاست امنیت ملی کشور نشان میدهد که طی یک هفته گذشته در حدود ۴۵۵ نفر در پیوند به ترورهای هدفمند و ماینهای چسپکی بازداشت شدهاند و از این میان، ۱۰۴ تن متهم به کارگذاری این ماینها و یا همکاری با عاملان آن بودهاند.
احمد ضیاء سراج، رییس امنیت ملی کشور میگوید که شبکههای کارگذاری ماینهای چسپکی شناسایی شدهاند و بهزودی این شبکهها منحل خواهد شد.
طی سه ماه اخیر، ترورهای هدفمند و کارگذاری ماینهای چسپکی زندگی را برای کابلنشینان سختتر از هر زمانی کرده است. حتی در برخی از روزها بیش از سه انفجار ماین مقناطیسی در کابل رخ میدهد.
انتقادهای بر نهادهای امنیتی کشور وارد میشود که در راستای تأمین امنیت پایتخت ناکام بودهاند.
اما حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشور تأکید دارد که جلسههای ششونیم صبح به رهبری امرالله صالح، معاون نخستریاست جمهوری برای بهبود وضعیت امنیتی کابل موثر بوده است.
مشاور امنیت ملی کشور میگوید که با دولت جدید ایالات متحده امریکا به رهبری جوبایدن، کار میکنند تا به اهداف مبارزه با هراسافگنی و مواد مخدر در افغانستان دست پیدا کنند: «امریکا میخواهد، مصارف و نیروی خود را کم کند و ما میخواهیم به سمت خودکفایی برویم. چطور میتوانیم که به همین دو هدف به شکل یکجا دست پیدا کنیم.»
بر بنیاد توافقنامه صلح میان امریکا و گروه طالبان که در اواخر ماه فبروری سال جاری به امضا رسید، نیروهای امریکایی در ماه می افغانستان را ترک خواهند کرد.
اما دولت جوبایدن گفته است که این توافقنامه را بررسی میکند، تا مشخص شود که آیا گروه طالبان به تعهداتشان مبنی بر کاهش خشونتها و قطع ارتباط با گروه طالبان عمل کردهاند، یا خیر.
مشاور امنیت ملی کشور میگوید که نیروهای افغان از سال ۲۰۱۵ به اینسو، بخش زیادی از عملیاتها را به تنهایی انجام میدهند و حالا سطح رهبری این عملیاتها به ۹۷ درصد رسیده است.
او از ایالات متحده امریکا میخواهد که با فراهمسازی امکانات تخنیکی بیشتر، باعث شود که نیروهای افغان ۱۰۰ درصد عملیاتهای نظامی را تا ختم سال جاری بهدست بگیرند: «در مسائل تخنیکی هنوز هم امکانات ما یک کمی ضعیف است و کوشش داریم که این خالیگاه را با مذاکره با امریکا پر کنیم.»
با این وجود، رییس عمومی امنیت ملی کشور میگوید که تمام عملیاتهای نظامی در افغانستان با حمایت طالبان و همکاری بین شبکه حقانی و گروه داعش صورت میگیرد: «بین گروههای تروریستی یک خط کشی واضع امکان ندارد و گروههای تروریستی همگی تروریست هستند. در رأس این گروه طالبان است و در اطراف آن القاعده و دیگر گروهها شریک هستند.»
به گفتهی او، این گروهها برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم کار میکنند.