شماری از ساکنان خشمگین شهرستان زابل سیستان و بلوچستان ایران در پایانهی بند کمالخان شیشههای موترهای باربری افغانستان را شکستاندهاند. این معترضان تأکید دارند که آب بند کمالخان به ایران سرازیر نمیشود و این باعث قحطی شدید در سیستان و بلوچستان شده است.
معترضان شعار «بند اگر باز نشود، پایانه تعطیل میشود» سر میدادند. این معترضان از حکومت طالبان خواستهاند که بند کمالخان را بهروی آنان باز کند، تا آنان بتوانند که در زمینهایشان کشت کنند.
بخشی از زمینهای ولایت سیستان و بلوچستان ایران شدیداً به آب بند کمالخان نیاز دارد و با مسدودشدن این بند، زمینهای زراعتی حاصل نمیدهد.
مقامهای رسمی طالبان و ایرانی تا کنون در این باره اظهار نظری نکردهاند.
شلیکهای هوایی
پس از تجمع امروز (جمعه، ۸ دلو) ساکنان سیستان و بلوچستان ایران، نیروهای طالبان در واکنش به حضور دهها نفری آنان در آنسوی مرز افغانستان در ولایت نیمروز، برای متفرق کردن آنان دست به شلیکهای هوایی زدهاند.

عکس از شبکههای اجتماعی
منابع محلی در نیمروز به روزنامه اطلاعات روز گفتهاند که مردم و رانندگان از طالبان خواستند که با شلیکهای پیدرپی معترضان ایرانی را متفرق کنند.
غلام علی، یکی از رانندگان موترهای ترانزیتی در نیمروز به روزنامه اطلاعات روز گفت که از ترس هجوم دوبارهی ساکنان سیستان و بلوچستان، جرأت سفر به ایران را ندارد.
او از مقامهای طالبان و ایرانی میخواهد که به این مشکلات رسیدگی کنند: «این چه معنی میدهد که مردم زابل بالای موترهای ما حمله کنند و شیشههای موترهای ما را بشکنند. طالبان باید حق ما را از ایرانیها بگیرند.»
منابع مردمی در نیمروز به روزنامه اطلاعات روز گفتهاند که پس از اعتراض ساکنان زابل ایران، فعالیت مرز میلک در نیمروز متوقف شده است. یک قسمت زیادی از کالاهای وارداتی ایران از طریق مرز میلک در نیمروز وارد کشور میشود.
«حق را میگیریم»
یک ویدیویی از نیمروز در اختیار روزنامه اطلاعات روز قرار گرفته است که شماری از مقامهای طالبان با معترضان افغانستانی در پیوند به حملهی ساکنان ایرانی بالای موترهایشان در حال گفتوگو هستند.
یکی از مقامهای طالبان در این ویدیو به معترضان افغانستان اطمینان میدهد که به هیچ عنوان اجازه نمیدهند که حقوق مردم افغانستان در ایران تلف شود.
این مقام طالبان در این ویدیو میگوید: «با حوصله، بردباری و هوشیاری به پیش میرویم، تا حق خو را از آنان [ایران] بگیریم. شما مردم افغانستان، امپراتورشکن هستید و حق شما را ما میگیریم.»

پس از سخنرانی این مقام طالبان، رانندگان معترض افغانستانی آرام شده و از ادامهی اعتراض صرف نظر کردهاند.
این درحالی است که پیشتر گزارشهایی از سوی رسانههای ایرانی به نشر رسیده بود که طالبان دو توربین بند کمالخان را به سمت ایران باز کردهاند. این رسانهها گزارش داده بودند که این اقدام بهدنبال سفر امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی طالبان به تهران صورت گرفته است.
بازگشایی توربینهای بند کمالخان با موجی از انتقاد شهروندان کشور مواجه شد. بسیاریها در شبکههای اجتماعی از این اقدام طالبان انتقاد کردند. اما طالبان این ادعا را رد کردند و گفتند که پس از درخواست کشاورزان، آب بند کمالخان به روی زمینهای زراعتی افغانستان باز شده است.
بندکمالخان، روی رودخانهی هلمند در مرز با ایران ساخته شده است. این بند در فاصلهی ۱۸ کیلومتری شمال ولسوالی چهاربرجک و در ۹۵ کیلومتری جنوب شهر زرنج، مرکز نیمروز موقعیت دارد.
محمد اشرف غنی، رییسجمهور فراری افغانستان در ماه حمل این بند را افتتاح کرد و در آن زمان تأکید کرده بود که همسایههای افغانستان در ازای دریافت آب شیرین، باید نفت و یا پول به افغانستان بدهند.
مسئولان در ادارهی امور تنظیم آب در حکومت پیشین گفته بودند که بند کمالخان به هزینهی بیش از ۲۰۰ میلیون دالر امریکایی از بودجهی حکومت افغانستان تکمیل شده است. این بند ظرفیت ذخیرهی ۵۲ میلیون متر مکعب آب را دارد که میتواند حدود ۱۷۴ هزار هکتار زمین زراعتی را آبیاری کند.