حمله بر هزاره‌ها را متوقف کنید؛ خشم عمومی نسبت به انفجار مرگ‌بار کاج

مرجانه سادات
مرجانه سادات
مرجانه سادات دانش‌آموخته علوم سیاسی روابط بین‌الملل است. او کار رسانه‌ای را با موبی میدیا گروپ در رادیو آرمان به‌عنوان تهیه‌کننده و گرداننده آغاز و به...
عکس: شبکه‌های اجتماعی

حمله مرگ‌بار بر مرکز آموزشی کاج در غرب کابل، واکنش‌های گسترده‌ی داخلی و جهانی را همراه شده و با گذشت چهار روز از این رویداد هنوز خشم فروکش نکرده است.

با وجود وضع محدودیت بر اعتراضات زنان و سرکوب آن از سوی طالبان در پایتخت، زنان در ولایت‌های هرات، بلخ و بامیان به جاده‌ها برآمده و شعار عدالت، امنیت و آزادی سر دادند. در همین حال کارزار «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف سازید»، در توییتر میلیونی شده است.

با آن‌که وزارت داخله طالبان تا اکنون پس از ارائه آمار اولیه‌ی ۱۹ کشته و ۲۷ زخمی، آمار به‌روز شده از تلفات انفجار مرگ‌بار غرب کابل را ارائه نکرده است؛ اما یک منبع این وزارت که نمی‌خواهد نامی از وی گرفته شود، کشته‌شدن ۲۵ تن و زخمی شدن ۳۱ تن را تأیید می‌کند.

اما برخلاف معمول و برای نخستین‌بار دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل (یوناما) پیش قدم شده و آمار قربانیان حمله‌ی مرگ‌بار بر مرکز آموزشی کاج را نشر کرده است. یوناما در توییتی نگاشته که در این حمله ۵۳ تن که دست‌کم ۴۶ تن آن‌ها دختران اند کشته شده و ۱۱۰ تن دیگر زخم برداشته‌اند.

با آن‌که تا اکنون هیچ گروهی مسئولیت این رویداد را بر عهده نگرفته است، اما انگشت انتقاد بر طالبان نسبت به ناتوانی‌شان در تأمین امنیت شهروندان به‌ویژه هزاره‌های غرب کابل بلند است. اما امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در دیداری با توماس نیکلاسون، فرستاده ویژه اتحادیه اروپا گفته که داعش و سایر گروه‌های مشابه در افغانستان سرکوب شده و توانایی مقاومت و حمله را از دست داده‌اند.

متقی افزوده که اکنون آن‌ها به مردم بی‌دفاع حمله می‌کنند.

انفجار مرگ‌بار بر آموزشگاه کاج واقع در منطقه هزاره‌نشین غرب کابل با واکنش‌های شهروندان روبه‌رو شده است. از اسلام‌آباد پاکستان تا تورنتو کانادا و از دوسلدورف آلمان تا شیگاکوی امریکا مردم به جاده‌ها برآمده و ضمن محکوم نمودن انفجار در پایتخت افغانستان، آن را نسل‌کشی هزاره‌ها نام داده‌اند.

گوشه‌ی از تظاهرات شهروندان افغانستانی در تورنتو، کانادا. عکس: شبکه‌های اجتماعی

نجلا راحل، کسی که سال‌ها از حقوق زنان به حیث وکیل مدافع در افغانستان دفاع کرده و اکنون در تورنتو زندگی می‌کند، در گردهمایی اعتراضی روز (یک‌شنبه، ۱۰ میزان) بر محکومیت حمله بر هزاره‌ها در تورنتو شرکت کرده بود. او می‌گوید که تلاش کرده‌اند با گردهمایی ۲۰۰ نفری در قلب تورنتو دنیا را متوجه بسازند که به بی‌عدالتیِ که در حق مردم افغانستان به‌ویژه زنان و هزاره‌ها از سوی طالبان می‌شود، بی‌توجه نباشند.

معترضان کوشیده‌اند به جهان نشان دهند که از بی‌عدالتی که در حق هزاره‌ها روا داشته می‌شوند جلوگیری کنند. عکس: شبکه‌های اجتماعی

تمنا نور، استاد دانشگاه و عضو دیگری این اعتراضات به روزنامه اطلاعات روز گفت: «هزاره‌ها سال‌ها است که در افغانستان قتل عام می‌شوند؛ خانواده‌ها سوگوار اند و فرزندان دسته‌گل خود را از دست داده‌اند. ما جمع شدیم که بگویم از محکوم کردن خسته شده‌ایم، باید دنیا عمل کند، باید فشار وارد شود بالای این گروه. در یک سال این گروه ادعا می‌کرد که امنیت را تأمین کرده اما در یک سال ثابت شد که توانایی تأمین امنیت مردم را ندارد.»

تمنا می‌گوید که جهان باید متوجه شود و بفهمد که مردم افغانستان گروگان یک گروه تروریستی شده‌اند. عکس: شبکه‌های اجتماعی

به‌گفته تمنا و نجلا، این اعتراضات در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت تا وقتی که جهان صدای ما را بشنود و بداند که تبعیض در برابر یک قوم خاص جریان دارد، دنیا باید بر طالبان فشار بیاورند. 

هزاره‌ها از شیعه‌مذهبان آسیب‌پذیری جامعه افغانستان اند که چه در دوره جمهوریت اشرف غنی و چه اکنون در زیر پرچم امارت طالبان، از مکتب تا شفاخانه و از بازار تا آموزشگاه شان هدف حملات انفجاری و انتحاری قرار گرفته و تا اکنون صدها تن شان قربانی رویدادهای هراس‌افگنانه شده‌اند.

از روزنامه‌نگاری مستقل حمایت کنید

محدودیت‌های گسترده بر رسانه‌ها و فضای عمومی در افغانستان، دسترسی شهروندان به اطلاعات مستقل را محدود کرده است. در چنین شرایطی، «اطلاعات روز» متعهدانه و مستقل به کار خود ادامه می‌دهد تا حقیقت قربانی خاموشی و فراموشی نشود.

ما وابسته به هیچ قدرتی نیستیم و تنها برای مردم می‌نویسیم.

مأموریت ما افشای فساد، بازتاب صدای سرکوب‌شدگان، تقویت پاسخگویی صاحبان قدرت، و پشتیبانی از چشم‌اندازی است که در آن همه شهروندان افغانستان از حقوق و آزادی‌های برابر برخوردار باشند و در صلح زندگی کنند.

خبرنگاران ما در شرایط دشوار و گاه خطرناک فعالیت می‌کنند تا گزارش‌های دقیق، منصفانه و مبتنی بر واقعیت منتشر شود و روایت‌های مردم به حاشیه رانده نشود. تداوم این کار، به حمایت مخاطبان و حامیان مستقل وابسته است.

هر کمک، فارغ از میزان آن، به ادامه روزنامه‌نگاری مستقل کمک می‌کند. اگر امکان کمک مالی ندارید، همرسانی این درخواست و تشویق دیگران به حمایت نیز سهمی مهم در تقویت این مسیر دارد.

در کنار حقیقت بایستید
از اطلاعات روز حمایت کنید

برای حمایت اینجا کلیک کنید
با دیگران به‌‌ اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه